ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

H πρώτη αποστολή στο Έβερεστ... από αέρος(vid)

Tweet
Share
Tweet
Share

Παρασκευή 29 Μαϊου 1953, ώρα 11:30 π.μ. Ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι από τη Νέα Ζηλανδία και ο Σέρπα (οδηγός) Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και πάτησαν το πόδι τους στο Έβερεστ. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν πως δύο δεκαετίες νωρίτερα την κορυφή του βουνού είχε κατακτήσει από αέρος ο Douglas Douglas-Hamilton με την ομάδά του.

Image 1

Ήταν τον Απρίλιο του 1933 όταν ο Hamilton αποπειράθηκε να πετάξει πάνω από το θεόρατο βουνό. Με τη στήριξη –σε οικονομικό επίπεδο- της Lady Houston, η πτήση ξεκίνησε από έναν αεροδιάδρομο της Ινδίας στις 3 Απριλίου το 1933.

Image 2

Με την πτήση θα δοκιμάζονταν οι μηχανικές δυνατότητες των αεροπλάνων σε ιλιγγιώδη ύψη, αλλά και οι αντοχές των πιλότων σε αυτό το ύψος της ατμόσφαιρας. Tα μέλη του πληρώματος πετούσαν χωρίς το όφελος των καμπινών ενώ χρησιμοποιούσαν φιάλες οξυγόνου για να πάρουν ανάσες.

Image 5

Ένας από τους πιλότους, ο Bonnett ξαφνικά κατά τη διάρκεια της πτήσης αισθάνθηκε έντονους πόνους στο στομάχι, ενώ θεώρησε πως αυτό συνέβαινε εξαιτίας της ατμοσφαιρικής πίεσης. Καθώς τα αεροπλάνο πλησίασε το Έβερεστ, ο άνεμος ώθησε το αεροπλάνο στα 1.500 πόδια ενώ εκείνο έδινε μάχη για να ανέβει ψηλότερα.

Image 7

Οι πιλότοι που ηγούνταν της αποστολής βραβεύθηκαν για το επίτευγμά τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman