ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένα Σαββατοκύριακο δεν είναι αρκετό

Tweet
Share
Tweet
Share

Το Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για να ξεκουραστούμε μετά από μια εξουθενωτική εβδομάδα στη δουλειά, για να αναπληρώσουμε το χρόνο που χάσαμε και να βρούμε ώρες για τον εαυτό μας.

Πιθανόν έχετε νιώσει όλοι αντίστοιχα. Νέα έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Ψυχιατρικής Αλέξανδρο Βγόντζα, ειδικό σε θέματα ύπνου, αποκαλύπτει τα εν λόγω.

Το πείραμα

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν νεαρούς άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι έμειναν 13 νύχτες στο Ιατρείο Ύπνου του πανεπιστημίου. Οι εθελοντές κοιμούνταν από ένα οκτάωρο τις τέσσερις πρώτες νύχτες. Στη συνέχεια, κοιμούνταν επί έξι ώρες για έξι νύχτες, ενώ τις τρεις τελευταίες νύχτες κοιμήθηκαν από ένα 10ωρο.

Όταν περιορίσθηκε ο ύπνος τους σε έξι ώρες το βράδυ, οι επιδόσεις τους υπέστησαν μείωση και δεν βελτιώθηκαν μετά από δύο νύχτες 10ωρου ύπνου.

Παρά το γεγονός πως ένιωθαν το κεφάλι τους πιο «καθαρό» εξακολουθούσαν να είναι αργοί και μη αποτελεσματικοί. Ο δόκτωρ Βγόντζας δήλωσε σχετικά πως «έπειτα από μία εβδομάδα ήπιας στέρησης ύπνου, οι δύο νύχτες του 10ωρου ύπνου ήταν αρκετές για να νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι οι εθελοντές, αλλά δεν βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους σε διάφορα τεστ».

«Κατά συνέπεια η συνήθης πρακτική της παράτασης του ύπνου τα Σαββατοκύριακα για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ύπνου μέσα στην εβδομάδα, δεν αρκεί για να αντιστραφούν οι αθροιστικές επιδράσεις της έλλειψης στις νοητικές λειτουργίες», συμπλήρωσε.

Η διαφορά στα δύο φύλα

Στο μεταξύ από τη μελέτη εξήχθη και ένα καλό συμπέρασμα, τουλάχιστον για τους άνδρες. Αποδείχθηκε πως έχουν αληθινό πρόβλημα όταν στερούνται ύπνο και δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς το Σαββατοκύριακο. Η τέλεια δικαιολογία γι’ αυτούς ώστε να μένουν παραπάνω στο κρεβάτι!

Scarlett

Οι γυναίκες, από την άλλη, είναι πιο ανθεκτικές στην έλλειψη ύπνου, ίσως γιατί ωφελούνται περισσότερο από τον βαθύ ύπνο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που παρουσιάσθηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Επαγγελματικών Εταιρειών Ύπνου (APSS) των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να μένουν ήσυχες γιατί όπως είχε αποδείξει μελέτη του παρελθόντος η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιολογικά προβλήματα. Παράλληλα, πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη που έδειξε πως ο λιγοστός ύπνος τις κάνει οξύθυμες και υπονομεύει το γάμο τους – πρόβλημα που δεν παρατηρείται στους άυπνους άντρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman