ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μεσόγειος: Μια θάλασσα… πλαστικού

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Αυτή η υπέροχη κλειστή «λίμνη», η Μεσόγειος, φαίνεται πως από κοινή μας θάλασσα, καταλήγει να είναι το κοινό μας σκουπιδαριό!..

Σημαντικές ποσότητες από κάθε είδους μικρά και μεγάλα πλαστικά απόβλητα, από μπουκάλια και σακούλες έως αόρατα στο μάτι μικροπλαστικά, συσσωρεύονται στην Μεσόγειο θάλασσα, τόσο στην επιφάνεια, όσο και κάτω από αυτήν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα στην Ισπανία.

Οι δειγματοληπτικές έρευνες αποκάλυψαν ότι αντιστοιχεί ένα τουλάχιστον πεταμένο πλαστικό αντικείμενο σε κάθε τέσσερα τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας νερού. Η συνολική ποσότητα πλαστικών αντικειμένων μόνο στην επιφάνεια της Μεσογείου εκτιμάται μεσοσταθμικά, γύρω στους 1.000 τόνους -από 756 το λιγότερο έως 2.969 τόνους στο μεγαλύτερο όριο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντρέ Κοθάρ του Πανεπιστημίου του Κάντιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί πλέον σε ζώνη μεγάλης συσσώρευσης πλαστικών.

sea

Αν σκεφτεί κανείς ότι η Μεσόγειος έχει μεγάλη βιοποικιλότητα και οικονομική σημασία για τις παράκτιες χώρες, η ρύπανση με όλα αυτά τα πλαστικά αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση τόσο από βιολογική και περιβαλλοντική, όσο και από οικονομική άποψη.

Συμπερασματικά, λένε οι Ισπανοί επιστήμονες, τα πλαστικά αυξάνονται στην Μεσόγειο με ρυθμό ανάλογο αυτού που συμβαίνει στους μεγάλους ωκεανούς (Ινδικό, Ατλαντικό και Ειρηνικό). Συγκριτικά, μάλιστα, στην Μεσόγειο υπάρχουν περισσότερα μεγάλα πλαστικά (μήκους άνω των 20 χιλιοστών) από ό,τι σε άλλους ωκεανούς, αλλά λιγότερα μικροπλαστικά με μήκος κάτω των 2 χιλιοστών.

Το 83% των πλαστικών της Μεσογείου ανήκει στην κατηγορία των μικροπλαστικών που έχουν μήκος λιγότερο από πέντε χιλιοστά. Είναι ακριβώς αυτά τα πλαστικά που ανησυχούν πιο πολύ τους επιστήμονες, επειδή απορροφώνται σαν σφουγγάρια, από τα ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα που καταλήγει στο τραπέζι των ανθρώπων.

Η Μεσόγειος, η οποία έχει έκταση περίπου 2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, καλύπτει κάτω από το 1% της επιφάνειας των θαλασσών παγκοσμίως, αλλά περιέχει το 4% έως 18% των συνολικών θαλασσίων ειδών. Παράλληλα, χάρη στον τουρισμό, την αλιεία και άλλες δραστηριότητες στηρίζει σημαντικά το εισόδημα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς περίπου 100 εκατ. ζουν περιμετρικά της μεσογειακής λεκάνης σε απόσταση 10 χλμ από την ακτή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.