ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ανθρώπινες φυλακές

Tweet
Share
Tweet
Share

Aποκρουστικές, τρομακτικές και απάνθρωπες. Με αυτές τις τρεις λέξεις θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει τις φυλακές του κόσμου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουμε ακούσει. Πώς θα αντιδρούσατε ωστόσο αν κάποιος σας έλεγε πως υπάρχει και η άλλη πλευρά; Τι εννοούμε; Πως υπάρχουν κέντρα κράτησης τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους κρατούμενους και φημίζονται για την πολυτέλειά τους. Ρίξτε μια ματιά και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

1) Η φυλακή του Bastoy στη Νορβηγία

Βρίσκεται στο νησί Bastoy και διατηρεί χαλαρά μέτρα ασφαλείας. Οι κρατούμενοι εκεί διαμένουν σε ξύλινες εξοχικές κατοικίες και δουλεύουν στο αγρόκτημα της φυλακής. Κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως ιππασία, ψάρεμα, τέννις και σκι.

Φέτος, η φυλακή βραβεύτηκε για την διασφάλιση των ανθρώπινων αξιών και την ανεκτικότητα που την χαρακτηρίζει. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό υποτροπής όσων αποφυλακίστηκαν από εκεί είναι περίπου 16%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 70%, κάτι που δείχνει την αποτελεσματικότητα των μεθόδων τους.

2) Η φυλακή Justice Center Leoben στην Αυστρία

Υπάρχουν δύο επιγραφές στην περίμετρο αυτής της φυλακής στην περιοχή Styria της Αυστρίας: «Όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθερα και ίσα όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα» και «Κάθε άτομο που στερείται την ελευθερία του πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανθρωπιά και σεβασμό στην έμφυτη αξιοπρέπεια του ανθρώπου».

Οι τοίχοι αυτής της φυλακής είναι φτιαγμένοι από ξύλο και άθραυστο γυαλί και, μάλιστα, κάποια κελιά έχουν μπαλκόνια, αν και υπάρχουν κάγκελα. Οι κρατούμενοι μπορούν να φοράνε τα δικά τους ρούχα, γιατί, όπως εξηγεί και ο αρχιφύλακας, «όσο πιο φυσιολογική ζωή τους δίνεις εδώ, τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη να τους επανεντάξεις στην κοινωνία μετά».

3) Η φυλακή Champ-Dollon στην Ελβετία

Αυτή η φυλακή στη Γενέβη της Ελβετίας κάποτε αντιμετώπιζε προβλήματα υπερπληθυσμού, εξεγέρσεων και μεταδοτικών ασθενειών, αλλά όταν η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης της έδωσε κακές κριτικές το 2008, η πολιτεία αποφάσισε να την επιδοτήσει με 40 εκατ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα, χτίστηκε μια νέα πτέρυγα με κελιά χωρητικότητας τριών κρατουμένων και ξεχωριστό μπάνιο στο καθένα. Τώρα, οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτήν είναι παρόμοιες με εκείνες ενός ξενοδοχείου τριών αστέρων.

4) Η φυλακή Pondok Bambu στην Ινδονησία

Σ' αυτή τη γυναικεία φυλακή στη Τζακάρτα της Ινδονησίας κρατούνται κυρίως παραβάτες νόμων σχετικών με ναρκωτικά. Πρόκειται για ένα από τα λίγα κέντρα κράτησης που έχουν κλινικές μεθαδόνης για να βοηθήσουν πρώην χρήστες να απεξαρτηθούν. Στον ελεύθερο χρόνο τους, οι κρατούμενες μπορούν να επισκεφτούν το ινστιτούτο αισθητικής, επιβαρυνόμενες όμως με το κόστος. Μάλιστα, οργανώνονται τακτικά βραδιές καραόκε. Η φυλακή στοχεύει στην αποκατάσταση πρώην τοξικομανών και στη μείωση της εξάπλωσης του AIDS μεταξύ των ναρκομανών στην Ινδονησία.

5) Η φυλακή JVA Fuhlsbuettel στη Γερμανία

Αυτή η πρόσφατα ανακαινισμένη φυλακή στο Αμβούργο στη Γερμανία για καταδικασμένους σε μακρόχρονες ποινές θυμίζει πιο πολύ κάστρο, παρά φυλακή. Τα ευρύχωρα κελιά περιλαμβάνουν καθιστικό, γραφείο και προσωπικό μπάνιο με ντους.

Οι κρατούμενοι μάλιστα έχουν καινούρια πλυντήρια και στεγνωτήρια για να κάνουν μόνοι τους μπουγάδα.

6) Η φυλακή Halden στη Νορβηγία

Η φυλακή Halden χτίστηκε το 2010 και έχει χωρητικότητα 252 κρατουμένων. Το σωφρονιστικό σύστημα της Νορβηγίας είναι γνωστό για το σεβασμό του στα ανθρώπινα δικαιώματα, μια φιλοσοφία την οποία ακολουθεί η φυλακή Halden. Τα κελιά περιλαμβάνουν τηλεόραση, ψυγείο, παράθυρα χωρίς κάγκελα και ωραία έπιπλα. Οι περισσότεροι φύλακες δεν οπλοφορούν, γιατί τα όπλα προκαλούν «περιττό εκφοβισμό και κοινωνική αποξένωση», σύμφωνα με την φυλακή.

Σ' αυτή τη φυλακή, ο σκοπός του εγκλεισμού είναι η αναμόρφωση, ώστε οι κρατούμενοι να επιστρέψουν στην κοινωνία και να γίνουν χρήσιμα για τους άλλους μέλη της. Μάλιστα, όταν απελευθερώνονται, συμπληρώνουν ένα έντυπο σχετικά με το πώς η λειτουργία της φυλακής θα μπορούσε να βελτιωθεί.

7) Η φυλακή Aranjuez στην Ισπανία

Η συγκεκριμένη φυλακή είναι η μοναδική στον κόσμο που διαθέτει κελιά για οικογένειες και επιτρέπει σε έγκλειστους γονείς να κρατήσουν μέσα στη φυλακή τα μωρά τους, μέχρι αυτά να γίνουν τριών ετών. Στα παιδιά αυτά παρέχονται παιχνίδια, ενώ υπάρχουν αρκετά άλλα παιδιά για να παίζουν μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, η φυλακή προσπαθεί να δώσει σε αυτές τις οικογένειες μια ευκαιρία για μια πιο φυσιολογική ζωή μετά την ολοκλήρωση της ποινής.

8) Η φυλακή Cereso Chetumal στο Μεξικό

Στις περισσότερες φυλακές η βία είναι πανταχού παρούσα στην καθημερινότητα των εγκλείστων. Ωστόσο, σε αυτή τη φυλακή στο Μεξικό, έχουν βρει έναν τρόπο να κρατήσουν χαμηλό το ποσοστό βίας μεταξύ των κρατουμένων. Αν για παράδειγμα υπάρχει μια διαμάχη, οι κρατούμενοι παίρνουν ένα ζευγάρι γάντια του μποξ και λύνουν τις διαφορές τους μέσα σ' ένα... ρινγκ. Και έτσι η διαφορά λύνεται με μερικούς γύρους, επιτυγχάνοντας την κάθαρση.

Παράλληλα, οι κρατούμενοι ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με την τέχνη και τους δίνεται η δυνατότητα να πωλούν τις δημιουργίες τους. Μάλιστα, υπάρχει μια περιοχή που λέγεται «ξενοδοχείο των παντρεμένων», όπου τα έγκλειστα ζευγάρια μπορούν να περνούν χρόνομαζί.

9) Η φυλακή Addiewell στη Σκωτία

Αυτή η φυλακή έχει φτιαχτεί με στόχο την εκπαίδευση και τη βοήθεια στους φυλακισμένους να βρουν δουλειά.

Ο μοντέρνος της χώρος είναι λειτουργικός, καθαρός και άνετος. Η χωρητικότητα της φτάνει τα 700 άτομα.

10) Η φυλακή Cordillera στη Χιλή

Το εν λόγω κέντρο κράτησης στο Σαντιάγκο της Χιλής στέγαζε μόνο δέκα κρατουμένους, οι οποίοι ήταν πρώην αξιωματούχοι του στρατού που καταδικάστηκαν για αδικήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι χαμηλά και οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ένα γήπεδο του τέννις, πισίνα, μπάρμπεκιου, ιδιωτικά μπάνια και προσωπικούς γυμναστές. Οι φυλακισμένοι μένουν σε προσωπικά δωμάτια και απολαμβάνουν πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με τις υπόλοιπες φυλακές της Χιλής.

Ωστόσο, η φυλακή δέχτηκε ισχυρή κριτική για την ειδική μεταχείριση που απολαμβάνουν οι κρατούμενοι της, ειδικά όταν ένας ιδιαίτερα γνωστός φυλακισμένος, ο Manuel Contreras, κορόιδεψε τους φύλακες. Το 2013 ο πρόεδρος της χώρας διέταξε να κλείσει η φυλακή και τότε οι κρατούμενοί της μεταφέρθηκαν αλλού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman