ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Vintage στιγμιότυπα του παρελθόντος

Tweet
Share
Tweet
Share

Η ιστορία (καλώς ή κακώς) επαναλαμβάνεται. Αναμφίβολα συνήθειες και δραστηριότητες του παρελθόντος, περνούν από γενιά σε γενιά, και μας ακολουθούν μέχρι σήμερα, πότε (παρ)αλλαγμένες και πότε όχι. Όπως, όμως, πολύ σοφά διαπίστωσε κάποτε ο Ρωμαίος φιλόσοφος Κικέρωνας, η εξαίρεση είναι αυτή που επιβεβαιώνει τον κανόνα και η ακόλουθη συλλογή φωτογραφιών αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Κάποτε οι άνθρωποι έβλεπαν σινεμά σε drive- in, η Γερμανία ήταν χωρισμένη στα δύο και οι γονείς έβγαζαν τα παιδιά τους να πάρουν αέρα σε κλουβιά- μπαλκόνια. Η έλευση της φωτογραφίας έκανε καθιστά σήμερα δυνατό να γνωρίσουμε αυτές τις "συνήθειες" του κοντινού παρελθόντος, με τα συναισθήματα που προκαλούν ανά περίπτωση να κινούνται από νοσταλγία μέχρι έκπληξη. Διαπιστώνοντας άλλοτε εξέλιξη και κάποιες φορές απλό παραλογισμό, ένα είναι το σίγουρο- πως τα ακόλουθα φωτογραφικά ντοκουμένα και η ιστορία που τα συνοδεύει είναι τουλάχιστον, αξιοπρόσεκτα!

Αθλοπαιδίες στην ταράτσα 
Οι γυναίκες στη δεκαετία του '30 'οχι απλά έπαιζαν μποξ, αλλά συνήθιζαν να το κάνουν και στις ταράτσες...Εδώ γυναίκες παίζουν μποξ σε μια ταράτσα στο Λος Άντζελες

Woman boxing on a rooftop in the 1930’s.

Αυτοκίνητα σε... κατακόρυφο

Σήμερα είναι αδιανόητο να φανταστούμε ένα κόσμο χωρίς στάνταρ χώρους στάθμευσης. Κάποτε, όμως που τα αυτοκίνητα ήταν σαφώς λιγότερα, τα πάρκινγκ ήταν...λίγο διαφορετικά. Χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα, με τα οχήματα να "αποθηκεύονται" σε μια κατασκευή που μοιάζει με ασανσέρ. Στην προκειμένη περίπτωση, βοηθούσε σαφώς και το ότι τα τότε οχήματα ήταν πάνω- κάτω ίδια και ισομεγέθη. 

  1. New York Car Park

Ακροβάτες (δίχως αύριο)
Φαίνεται πως ανέκαθεν οι άντρες έπαιρναν πολύ στα σοβαρά την εμφάνισή τους, κάνοντας γυμναστική με κάθε κόστος. Όσο για τους συγκεκριμένους στη φωτογραφία που χρονολογείται περίπου το 1940, άγνωσται αι βουλαί τους για τέτοιο εγχείρημα!


Gymnastics On The Chrysler Building

Μπαλαρίνες (δίχως αύριο)

Η αυτοκρατορία των γυναικών αντεπιτίθεται.

Ballerinas Walking The City Skylinee

Ποιος άπλωσε τα μωρά στη βεράντα;
Στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1930, αντί να κρεμάνε τη μπουγάδα έξω από το παράθυρο κρεμούσαν τα μωρά τους! Ένοικοι πολυκατοικιών σε πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές, χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο κλουβί αντί για τον κήπο που φυσικά δεν υπήρχε. Έτσι, δημιουργούσαν ένα ακόμα «δωμάτιο», ουσιαστικά έναν ελεγχόμενο χώρο στο σπίτι και έβγαζαν το μωρό τους έξω για να το δει ο ήλιος και να πάρει τις απαραίτητες βιταμίνες. Το κλουβί έκανε θραύση στο East End του Λονδίνου, μία απ' τις πιο πυκνοκατοικημένες και χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου περιοχές της πόλης, ενώ είχε μέχρι και κυρτή σκεπή για να γλιστράνε τα νερά της βροχής και τα χιόνια. Το 2010, το κλουβί συγκαταλέχθηκε στη λίστα με τις 50 χειρότερες εφευρέσεις όλων των εποχών, που κυκλοφόρησε το περιοδικό Time.


The Baby Cage

Το Τείχος του Βερολίνου      
Ίσως μία από τις πιο γλυκόπικρες φωτογραφίες που αποτυπώνουν την τότε καθημερινότητα της Γερμανίας.

  1. Babies & The Berlin Wall

Ticker Tape εορτασμού της λήξης του Β' Παγκόσμιου Πολέμου


World War 2 Celebrations

Η γειτονιά του Broadway
Γιατί κάποτε το Broadway δεν ήταν τόσο "περίπλοκο", όσο είναι σήμερα...


Broadway In the 1950's

Συγγνώμη, μου χτυπάνε...
...το παράθυρο! Κι όμως, υπήρχε άνθρωπος κάποτε που έκανε αυτή τη δουλειά- χτυπούσε τα παράθυρα. Ο λόγος; Για να ξυπνήσει τους υπναράδες! Ξυπνητήρια κι αηδίες...


The Window Knocker

Τα Drive- In
Χωρίς πολλές συστάσεις, ο απόλυτος αμερικανικός κινηματογράφος. 


The Movie Drive-In

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman