ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Nike. Η ιστορία ενός κολοσσού

Tweet
Share
Tweet
Share

Αν ανατρέξετε στη wikipedia, ο επίσημος ετυμολογικός ορισμός της λέξης Nike έχει ως εξής: Nike, Inc. (/ˈnaɪki/, ή /ˈnaɪk/), όπερ ελληνιστί μεταφράζεται ως Νάικι - κι όχι Νάικ, όπως χρόνια συνηθίζουμε να το προφέρουμε. Κι αν σας ξενίζει το νέο, μάθετε πως το όνομα της εταιρίας προέρχεται από την ελληνική λέξη "Νίκη", εξού και η προφορά! Κι αφού νιώσαμε, ακόμα μια φορά, περήφανοι σαν έθνος, ας μάθουμε τα παρελκόμενα που κρύβει η ιστορία του τεράστιου κολοσσού στο sportswear.

 

Η εταιρία Nike ιδρύθηκε στις 25 Ιανουρίου 1964. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο αθλητικών υποδημάτων και ενδυμάτων, αλλά και κατασκευαστή αθλητικού εξοπλισμού. Το 2012 απασχολούσε πάνω από 44.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ το brand name της για το 2014 αποτιμάται στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την, το εμπορικότερο σήμα των απανταχού αθλητικών επιχειρήσεων.

Ακολουθούν 10 ιστορικά στοιχεία για την εταιρεία, άγνωστα στο ευρύ κοινό. 

  1. Η Nike ιδρύθηκε αρχικά το 1964 με την επωνυμία "Blue Ribbon Sports" και ξεκίνησε ως επίσημος διανομέας της κινεζικής εταιρείας παπουτσιών Onitsuka Tiger (γνωστή ως Asics). Μετονομάστηκε "Nike" το 1971.
    blue ribbon sports
  2. Η εταιρεία ιδρύθηκε με αρχικό κεφάλαιο μόλις 1.200 δολαρίων από τον Bill Bowerman, προπονητή στίβου και τον Phil Knight, δρομέα μεσαίων αποστάσεων από το Portland.
    Phil Knight Nike
  3. Ο Knight αρχικά ήθελε να ονομάσει την εταιρεία "Dimension 6." Το όνομα Nike προήλθε από την ελληνιδα θεά και προφέρεται "ny'-kee" (Νάικι). Το όνομα σκέφτηκε ο πρώτος υπάλληλος της Nike, Jeff Johnson. 
    nike goddess
  4. Το λογότυπο της Nike σχεδίασε η φοιτήτρια Carolyn Davidson έναντι 35 δολαρίων. Αργότερα βέβαια έλαβε έξτρα ανταμοιβή και μετοχές, που σήμερα αξίζουν πάνω από 640.000 δολάρια.
    nike swoosh
  5. Το πασίγνωστο σλόγκαν "Just Do It" είναι εμπνευσμένο από τη φράση "Let’s do it", που είχε πει πριν εκτελεστεί το 1977 ο Αμερικανός serial killer Gary Gilmore- πληροφορία που έμεινε κρυφή μέχρι το 2009, οπότε και αποκάλυψε ένα ντοκιμαντέρ.
    Gary Gilmore mugshot
  6. Παρόλο που έχει να παίξει μπάσκετ επαγγελματικά από το 2003, ο Michael Jordan εξακολουθεί να κερδίζει 60 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δικαιώματα από τη Nike, σύμφωνα με το Forbes.
  7. O πρώτος αθλητής που υπέγραψε συμβόλαιο με τη Nike ήταν ο Ρουμάνος τενίστας Ilie Nastase, το 1972. Ο Ναστάζε, γνωστός και ως "The Bucharest Buffoon" υπήρξε ιδιαίτερα ταλαντούχος παίκτης του τένις, αλλά έμεινε στην ιστορία για την ιδιόρυθμη ιδιοσυγκρασία του και τη σωρεία από πρόστιμα και αναστολές.
    ilie nastase
  8. Η διαφήμιση του 1987 για τα παπούτσια Air Max συνοδευόταν μουσικά από το Revolution των Beatles - και ηταν η μοναδική φορά που ένα τραγούδι των Beatles χρησιμοποιήθηκε σε εμπορική διαφήμιση.

  9. Όλως παραδόξως, το μεγαλύτερο κατάστημα Nike παγκοσμίως δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά στην Oxford Street του Λονδίνου. Κόστισε 10,5 εκατ. λίρες για να κατασκευαστεί κι εκτείνεται σε τρία ορόφους.

  10. Η πρώτη καμπάνια της Nike "Just Do It" παρουσιάστηκε το 1988. Στη διαφήμιση εμφανιζόταν ο 80χρονος Walt Stack να τρέχει στη γέφυρα Golden Gate.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman