ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ιταλικά κάστρα με ιστορία... βγαίνουν στο "σφυρί"

Tweet
Share
Ιταλικά κάστρα με ιστορία... βγαίνουν στο "σφυρί" To κάστρο Orsini Odescalchi στο Bracciano
Tweet
Share

Ψηλά σε έναν όμορφο λόφο της Τοσκάνης, ανατολικά της Φλωρεντίας, βρίσκεται ένα μεσαιωνικό κάστρο στο οποίο κάποτε κατοικούσαν επιφανείς άνθρωποι, γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών, οι οποίοι συνωμότησαν ενάντια στην κυριαρχία των Μεδίκων κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης.

Για αιώνες μετά, οι απόγονοι των ευγενών αλλά και των αγροτών που υπηρετούσαν τους Μέδικους έζησαν μέσα στο μεγάλο πύργο για να προστατευθούν.

Οι Μέδικοι ήταν μια πολύ πλούσια οικογένεια της Φλωρεντίας που από το 15ο ως τον 18ο αιώνα κυριάρχησε στην οικονομική, πολιτική αλλά και καλλιτεχνική ζωή της πόλης, παίζοντας έτσι ένα καθοριστικό ρόλο στην ιταλική και ευρωπαϊκή ιστορία. Η επικράτησή τους ξεκίνησε με τον Κόζιμο τον Πρεσβύτερο (1389-1464), τον πλουσιότερο άνθρωπο της πόλης, που πέτυχε να εξορίσει τους αντιπάλους του.

CastelloOdescalchidiBracciano287329Άποψη απο το εσωτερικό του κάστρου Orsini Odescalchi στο Bracciano

Σήμερα ολόκληρη η περιουσία των Μεδίκων διατίθεται προς πώληση, κάτι το οποίο φαίνεται εξαιρετική περίπτωση για την Ιταλία, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.

Γεγονός είναι πως σήμερα πλήθος κάστρων και πολυτελών οικισμάτων με ιστορία διατίθενται προς πώληση. Να υπενθυμίσουμε πως και πριν τρία περίπου χρόνια το ιταλικό δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας εκκίνησαν διαδικασίες για την πώληση μέρους της ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος για 350 μέγαρα, κάστρα, πρώην φυλακές και αποθήκες.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο πλούτος της Ιταλίας έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Το αυξημένο κόστος ζωής και των υπηρεσιών, η μείωση των μισθών των πολιτών, οι περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις κτλ. είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Στην αγορά της Ιταλίας συχνά διακινούνται ιστορικά κτίρια, αρχοντικά που περνούν από γενιά σε γενιά», τόνισε ο Dimitri Corti, διευθύνων σύμβουλος στη Lionard, μιας εταιρείας real estate με έδρα τη Φλωρεντία, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται 70 κάστρα στην κεντρική και βόρεια Ιταλία.

Οι ιδιοκτήτες των κάστρων δεν είναι απαραίτητα εκατομμυριούχοι όπως κανείς μπορεί να υποθέσει, πρόσθεσε, εξηγώντας πως κάποιοι χρειάζονται ρευστότητα. Οι βασικοί αγοραστές κάστρων και πολυτελών οικισμάτων δεν είναι επίσης Ιταλοί, γι’ αυτό άλλωστε και κάποιοι προβληματίζονται για το γεγονός πως η ιστορική κληρονομιά περνά σε… ξένα χέρια.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.