ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο ήλιος θρέφει τους ανθρώπους... και τους κάνει να ζουν περισσότερο

Tweet
Share
Tweet
Share

Tη θεωρία πως οι ακτίνες του ηλίου βλάπτουν την υγεία έρχεται να ανατρέψει πρόσφατη ανακάλυψη Σουηδών ερευνητών. Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν κάνουν κακό αλλά αντίθετα βοηθούν κάποιον να ζήσει περισσότερο. Η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, διαπίστωσε ότι όσοι αποφεύγουν τον ήλιο ζουν από 0,6 έως 2,1 χρόνια λιγότερο σε σχέση με όσους κάνουν ηλιοθεραπεία συχνά.

Για να καταλήξουν στο πόρισμα οι ερευνητές εξέτασαν 29.518 γυναίκες, τις οποίες παρακολουθούσαν επί 20 χρόνια. Οι έρευνες έδειξαν ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών, αν και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

sas ekapse o ilios anakoufisteite me aples methodous

«Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ όσων απέφευγαν την έκθεση στον ήλιο ήταν περίπου δύο φορές υψηλότερη σε σύγκριση με την ομάδα που εκτιθόταν τακτικά σε αυτόν» καταλήγουν οι ερευνητές στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Internal Medicine. «Ενώ όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και ζουν σε ηλιόλουστα κλίματα, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος, ο ήλιος δεν θα πρέπει να θεωρείται ο χειρότερος εχθρός, διότι η έκθεση σε αυτόν αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D» σημειώνουν οι επιστήμονες και τονίζουν ότι «Χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D έχουν επίσης συνδεθεί με πιο επιθετικά μελανώματα και με μικρότερους χρόνους επιβίωσης».

Αν και η μελέτη δείχνει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ασθενειών του δέρματος, η σχέση μεταξύ της έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και δυνητικά θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος είναι αναμφισβήτητη. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας (SPF) το λιγότερο 15, το οποίο εφαρμόζουμε 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον δυνατό ήλιο μεταξύ των ωρών 11 π.μ. και 3 μ.μ.. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman