ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η θυελλώδης, μυστική σχέση του Νταλί με τον Λόρκα

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο κόσμος της τέχνης είναι γεμάτος ιστορίες αγάπης που συχνά αποτελούν μια σημαντική πηγή έμπνευσης για κάθε είδους δημιουργίες. Ορισμένες από αυτές είναι αρκετά αυτονόητες και τα σαφέστερα παραδείγματα συμβαίνουν στη μουσική βιομηχανία, όπου το γεγονός ότι ένας τύπος τραγουδάει σε ένα κορίτσι που αγαπάει δεν αφήνει περιθώρια στη φαντασία. Αλλά υπάρχει και η εξαίρεση  στον κανόνα, όταν δεν έχουμε κυριολεκτικά καμία ιδέα ποια ήταν η μούσα για συγκεκριμένα έργα τέχνης. Εκρηκτικές ή μη, όλες οι δημιουργίες που εμπνέονται από κάθε είδους αγάπη είναι εξίσου ωραίες.

Αλλά υπάρχουν και ιστορίες που, για λίγο, κρατήθηκαν κρυμμένες, αλλά με το πέρασμα των χρόνων, αυτές οι ιστορίες αποκαλύπτονται. Αυτή είναι η περίπτωση του Σαλβαδόρ Ντάλι, του γνωστού σουρεαλιστικού και ιδιότυπου καλλιτέχνη, και της αμφιλεγόμενης σχέσης του με τον Ισπανό ποιητή Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα.

Ο Dalí και η García Lorca συναντήθηκαν στη Μαδρίτη το 1923 μαζί με τον σκηνοθέτη Luis Buñuel και τον διάσημο συγγραφέα Pepín Bello. Και οι τέσσερις σχημάτισαν μια ισχυρή φιλία κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων, ενώ ζούσαν στο Residencia de Estudiantes. Αλλά ο δεσμός μεταξύ Ντάλι και Γκαρσία Λόρκα είχε φημολογηθεί έντονα ότι ήταν κάτι περισσότερο από απλή φιλία. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Lorca είδε για πρώτη φορά τον Dalí και έμεινε έκπληκτος με το ασυνήθιστο ύφος του ντυσίματος του. ενώ ο Dalí θαύμαζε το "ποιητικό φαινόμενο" του Lorca. Η σχέση τους κράτησε, με όλα τα σκαμπανεβάσματα, μέχρι τη δολοφονία του Λόρκα το 1936

Κατά τα επόμενα χρόνια οι δύο ισπανικοί θρύλοι έρχονταν σε επαφή, αλλά ο Dalí δεν ενέδωσε ποτέ στις προσπάθειες του Lorca να αλλάξει τη φύση της σχέσης τους. Φαινόταν σαν να συνέβαινε κάτι μυστικό και κατά κάποιο τρόπο ο Γκαρσία Λόρκα δεν είχε το μυαλό να μοιραστεί ό, τι συνέβαινε μεταξύ τους με τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, ο Ντάλι δεν ήταν σίγουρος γι ατόν, για να διατυμπανίζει κάθε ευαίσθητη πληροφορία για τη σχέση τους.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε το 1969, ο Dalí δήλωσε:

"Ήταν ομοφυλόφιλος, όπως όλοι γνωρίζουν, και τρελά ερωτευμένοι μαζί μου. Προσπάθησε να με πάρει δύο φορές ... Ήμουν εξαιρετικά ενοχλημένος, γιατί δεν ήμουν ομοφυλόφιλος και δεν με ενδιέφερε να ενδώσω. Εξάλλου, πονάει. Έτσι τίποτα δεν προήλθε από αυτό. Αλλά αισθάνθηκα τρομερά κολακευμένος απέναντι στο γόητρο του. αισθάνθηκα ότι ήταν ένας μεγάλος ποιητής και ότι του χρωστάω ένα μικρό κομμάτι του πισινού του Θεού Ντάλι."

The Turbulent Love Story That Salvador Dalí Kept Secret Until His Death 2

Σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε να βγάλουμε νόημα από μια επιστολή που προέρχεται από αυτόν τον άνθρωπο. Ωστόσο, ο τρόπος που έγραφαν ο ένας τον άλλον ήταν ιδιαίτερα περίεργος, οπότε ήταν πολύ δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι υπήρχε κάτι εκεί, έστω κι αν ο καλλιτέχνης είπε διαφορετικά. Τότε, τι πραγματικά συνέβη μεταξύ αυτών των ταλαντούχων ανδρών; Ποτέ δεν θα ξέρουμε με βεβαιότητα. Αλλά ένα πράγμα είναι αλήθεια: η αγάπη ήταν εκεί. Στις επιστολές τους, στη σχέση τους, ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκη θα μπορούσε να είναι, έδειξαν ότι με κάποιο τρόπο αγαπούσαν και θαύμαζαν ο ένας τον άλλον.

The Turbulent Love Story That Salvador Dalí Kept Secret Until His Death 3

Γνωρίζουμε ότι ο Ντάλι εκπροσωπούσε συνεχώς το ταραγμένο μυαλό του σε στρεβλωμένες μορφές τέχνης. Έτσι, μπορούμε μόνο να περιμένουμε ότι τουλάχιστον ένα από τα κομμάτια του ήταν εμπνευσμένο από το δεσμό του με τη Λόρκα. Όμως, όπως ήταν μυστηριώδης, ο Ντάλι δεν άφησε κανένα σαφές αποδεικτικό στοιχείο για το γεγονός ότι ήταν πραγματικά αλήθεια. Ωστόσο, μετά το θάνατο της Gala (σύζυγο του Dalí) το 1989, ο ταραγμένος καλλιτέχνης έπεσε σε κατάθλιψη και σταμάτησε να τρώει.  Ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο για θεραπεία καρδιακής ανεπάρκειας. Λίγο πριν το τέλος του, μία από τις νοσηλεύτριες που τον φρόντιζε  τον άκουσε να λέει "Ο φίλος μου Λόρκα."

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman