ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα πιο "επικίνδυνα" επαγγέλματα

Tweet
Share
Tweet
Share

Δεν υπάρχει δουλειά απαλλαγμένη από άγχος. Υπάρχουν επαγγέλματα πιο στρεσογόνα από άλλα. Το careeraddict.com φτάνει την κατάσταση στα άκρα και δημιουργεί μια λίστα με τα επαγγέλματα που αυξάνουν την πιθανότητα αυτοκτονίας την οποία συνδέουν με το έντονο άγχος.

1.Επιστήμονας

Οι επιστήμονες συνήθως βιώνουν το άγχος της καινοτομίας και της ανακάλυψης. Πρέπει συστηματικά να δημοσιεύουν τα ευρήματά τους. Ο ανταγωνισμός στην επιστημονική κοινότητα είναι πολύ έντονος γεγονός το οποίο συνήθως προκαλεί ιδιαίτερο στρες στους επιστήμονες. Έχει παρατηρηθεί ότι έχουν την τάση να αγχώνονται έντονα κυρίως όταν κάτι δεν πάει καλά με τα πειράματά τους. Πολλές ώρες ή ακόμα και μέρες μέσα στα εργαστήρια και άλλος τόσος χρόνος σε έρευνα. Έχει παρατηρηθεί ότι οι παραπάνω παράγοντες οδηγούν με σχετική ευκολία στην κατάθλιψη και σε τάσεις αυτοκτονίας.

2.Αστυνομικός

Ελκυστικό και γοητευτικό επάγγελμα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, αυτό του αστυνομικού. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη απασχόληση και πολύ στρεσογόνα. Πολλές ώρες δουλειάς, ελάχιστη ξεκούραση, ενώ συχνά είναι τα ατυχήματα και οι πολύ πιεστικές συνθήκες ακραίων καταστάσεων (φωτιές, κλοπές, ληστείες, φόνοι). Η κατάθλιψη, που μπορεί να συνοδεύεται από τάσεις αυτοκτονίας, δεν είναι σπάνια πάθηση μεταξύ των αστυνομικών.

3.Χρηματιστής

Μπορεί να μην αφορά σε μεγάλη έκταση την ελληνική πραγματικότητα, αλλά μπορεί κάποια στιγμή να επαναλειτουργήσει η οικονομία. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος εμπεριέχει πολύ ρίσκο. Οι χρηματιστές διαχειρίζονται ξένα χρήματα, με σκοπό να τα αυξήσουν. Αλλά η αγορά δεν είναι κάτι σταθερό. Αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή των δεδομένων, άρα και των επενδύσεων. Τα σκαμπανεβάσματα που βιώνει κανείς μέσα σε μία μέρα προκαλούν έντονη αναστάτωση στην ψυχοσύνθεση του χρηματιστή, οδηγώντας με ευκολία στην κατάθλιψη και σε τάσεις αυτοκτονίας.

4.Μεσίτης

Με συνθήκες παρόμοιες με αυτές των χρηματιστών ασχολούνται με μια αγορά η οποία ανεβαίνει και κατεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Μπορούν να βγάλουν εκατομμύρια, αλλά μπορούν επίσης να χάσουν πολλά χρήματα από μια πεσμένη περίοδο της κτηματαγοράς. Παράλληλα ο κλάδος έχει πελώριο ανταγωνισμό. Γεγονότα που εξηγούν γιατί έχει παρατηρηθεί μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των μεσιτών.

5.Παθολόγος

Πέραν του ότι εργάζονται πολλές ώρες, οι γιατροί καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν ασθενείς διαφόρων κατηγοριών. Ορισμένοι εξ’ αυτών μάλιστα χάνουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Η διαχείριση αυτών των καταστάσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες έντονης πίεσης και κατάθλιψης. Την ίδια στιγμή είναι λίγο διστακτικοί οι γιατροί να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικών για να διαχειριστούν το ψυχολογικό τους φορτίο.

6.Αγρότης

Ο αγροτικός τομέας μπορεί να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρος. Ωστόσο οι αγρότες βιώνουν κατά καιρούς τεράστιες απώλειας λόγω καιρικών συνθηκών, φυσικών καταστροφών ή ασθενειών. Παράλληλα η αλλαγής την προτίμηση κάποιων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή. Εκτιμάται ότι οι αγρότες βιώνουν την κατάθλιψη πολύ συχνά.

7.Δικηγόρος

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια ιδιαίτερα αγχωτική απασχόληση. Πολλές ώρες δουλειάς, ενώ οι απαιτήσεις για μια απάντηση οριστική σε ζητήματα εταιρικής φύσης είναι συνεχείς. Οι νομικοί του ποινικού δικαίου κρατούν την τύχη των πελατών τους στα χέρια τους, είτε είναι αθώοι, είτε όχι. Όλη αυτή η πίεση όταν δεν εκτονώνεται μπορεί να οδηγήσει σε τάσεις αυτοκτονίας.

8.Εργολάβος

Οι εργολάβοι έχουν την ευθύνη της ανοικοδόμησης κτιρίων. Φροντίζουν ότι όλα θα γίνουν σωστά. Περιορισμένοι πόροι, σφιχτά χρονοδιαγράμματα και η ευθύνη κατασκευής κτιρίων που θα στεγάσουν ανθρώπινες ζωής και δεν χωρούν λάθη, γεννούν τεράστιο άγχος. Το έντονο άγχος μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε τάσεις αυτοκτονίας.

9.Χειρουργός

Μόνο τα χρόνια στην ιατρική σχολή, την ειδικότητα και μετά το αγροτικό, είναι αρκετά για να προκαλέσουν άγχος. Η πίεση αυξάνεται όταν ξεκινά η πραγματική ιατρική χειρουργική. Πέραν των πολλών ωρών εργασίας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χάσεις τον ασθενή σου. Ηκατάθλιψηπεριμένειστηγωνία.

10.Φυσιοθεραπευτής

Είναι ευαίσθητο επάγγελμα γιατί οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά όταν έχεις στα χέρια σου όλο το μυοσκελετικό σύστημα ενός ανρθώπου. Υπάρχουν μάλιστα χώρες στις οποίες δεν μπορούν να ασφαλιστούν οι φυσιοθεραπευτές. Οιμηνύσειςαπόασθενείςείναισυχνότατοφαινόμενο.

Πηγή: careeraddict.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman