ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Tελικά μας ψεκάζουν;

Tweet
Share
Tweet
Share

Οπαδοί θεωριών συνωμοσίας και όχι μόνο υποστηρίζουν πως οι κυβερνήσεις “ψεκάζουν” τους πληθυσμούς με χημικά για να τους ελέγχουν. Κι όσο κι αν κάτι τέτοιο προκαλεί γέλιο σε πολλούς, αρκετοί είναι κι αυτοί που στηρίζουν το επιχείρημα. Μια επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα εξέτασε το κατά πόσο κάτι τέτοιο ισχύει.

Η Κριστίν Σίρερ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέθεσε σε 77 επιστήμονες να εξετάσουν τα στοιχεία που επικαλούνται οι οπαδοί της θεωρίας των αεροψεκασμών, γνωστής και ως Chemtrail. Οι 49 ερευνητές εξέτασαν φωτογραφίες με ίχνη συμπύκνωσης, δηλαδή τα ορατά λευκά ίχνη υδρατμών που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα στον ουρανό και οι 28 αξιολόγησαν χημικές αναλύσεις από τη σύνθεση της ατμόσφαιρας.

Γιατί τα ίχνη συμπύκνωσης παραμένουν στον ουρανό;

Τα αποτελέσματα της έρευνας στο περιοδικό Environmental Research Letters αναφέρουν πως η αξιολόγηση φωτογραφιών και χημικών αναλύσεων απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν είναι ακόμα σίγουροι αν θα πρέπει να πιστέψουν ή όχι τη θεωρία των αεροψεκασμών. Από τους 77 ειδικούς μόνο ένας εντόπισε μια ένδειξη που παραπέμπει σε αυτούς.

Από τους επιστήμονες που εξέτασαν τα ίχνη συμπύκνωσης, το 37% καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα λευκά ίχνη υδρατμών των αεροσκαφών είναι για περισσότερη ώρα ορατά στην ατμόσφαιρα απ' ότι παλαιότερα διότι τα αεροσκάφη πετούν πλέον πολύ ψηλότερα και διαθέτουν ισχυρότερους κινητήρες που εκπέμπουν περισσότερους υδρατμούς. Το υπόλοιπο 47% των ειδικών δεν επιβεβαίωσε την παρατήρηση των οπαδών της θεωρίας.

filesaeropsekasmoi 721078120

Μεμονωμένη συγκέντρωση βαρίου στην ατμόσφαιρα

Οι χημικοί που εξέτασαν τις αναλύσεις για τη σύνθεση του αέρα δεν βρήκαν ενδείξεις για αεροψεκασμούς. Ένας μόνο ειδικός κατέγραψε σε απομακρυσμένη περιοχή ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση βαρίου. Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι οι τιμές αυτές σχετίζονται με αεροψεκασμούς.

Το συμπέρασμα των 77 ειδικών είναι σαφές: “Η παραμονή των ιχνών συμπύκνωσης οφείλεται στην νέα τεχνολογία αεροσκαφών. Παράλληλα η βιομηχανική ανάπτυξη έχει αυξήσει τις εκπομπές ρύπων σε ορισμένες περιοχές. Όσοι επομένως εστιάζουν στην θεωρία περί γενικευμένου σχεδίου αεροψεκασμού δεν ασχολούνται με μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα για τα οποία πρέπει επειγόντως να βρεθούν λύσεις”.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman