ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι μυστηριώδεις οργανισμοί της Χαβάης

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Haleakalā είναι μια περιοχή στη Χαβάη, η οποία φημίζεται για τα μικροσκοπικά βραδύπορα ζώα που φιλοξενεί. Ο βιολόγος Sam Gon IΙΙ εντόπισε 31 είδη από αυτά μέσα σε μόλις 50 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ανέλαβε να τα μελετήσει.

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τα ζώα εκείνα τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε ένα τόπο ακόμα κι αν υπάρχουν παγετώνες, ακόμα κι αν το έδαφος καίει, ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν ευνοούν την ύπαρξη ζωής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι λεγόμενες “αρκούδες του νησιού”, οι οποίες είναι μικροσκοπικά πλάσματα με οκτώ κοντόχοντρα πόδια και μουσούδες. Ναι, είναι αλήθεια, δεν θυμίζουν σε τίποτα τις αρκούδες που ξέρετε! Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο σε υγρά μέρη. Κι όταν το νερό στερεύει, μετατρέπονται σε ημι-έμψυχα όντα, αναπτύσσοντας ένα μηχανισμό επιβίωσης που εκπλήσσει τους μελετητές.

p03xb5qq 1

Ο Sam Gon III, βιολόγος και ιθαγενής της Χαβάης, άρχισε να κυνηγά τα περίεργα -μικρότερα του 1 mm- όντα τη δεκαετία του 1980. Αρχικά μελέτησε τους υγρότοπους στο Εθνικό Πάρκο της περιοχής, ενώ μετέπειτα καθισμένος στην κορυφή (10,023 πόδια) ενός ηφαιστείου στο νησί Μaui, κατέγραψε τις μορφές ζωής που επιβιώνουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο επιστήμονας θεωρεί πως το συγκεκριμένο σημείο είναι από τα καλύτερα για να ζήσουν ανάλογοι οργανισμοί.

«Η Haleakalā είναι η πιο πλούσια περιοχή σε μικροσκοπικούς οργανισμούς. Eδώ βρίσκεται η καρδιά της βιοποικιλότητας», δήλωσε ο Gon ενώ πρόσθεσε πως για να μελετήσει κάποιος σε βάθος τα εδάφη της πρέπει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί.

MAUI

Credit: Shannon Wianecki

Οι βιολόγοι άρχισαν να συχνάζουν στις βουνοκορφές στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν πραγματοποιούσαν έρευνα για τους κατοίκους της περιοχής Haleakalā. Με αφορμή τις μελέτες, ο Gon βοήθησε το προσωπικό του Εθνικού Πάρκου να χτίσει φράκτες, να παρακολουθήσει τα σπάνια φυτά αλλά και να εξολοθρεύσει κάποια επικίνδυνα για τη φύση είδη. Όταν ολοκλήρωσε τη διατριβή του, το γιόρτασε με μια περιήγηση σε όλα εκείνα τα φαντασμαγορικά τοπία του τόπου.

 

Οι βιολόγοι άρχισαν να συχνάζουν στις βουνοκορφές στα τέλη της δεκαετίας του 1970

O Gon είναι ένας ενθουσιώδης στοχαστής που αντλεί τη δύναμή του τόσο από τη δυτική του κατάρτιση όσο και από τη χαβανέζικη καταγωγή του. Του αρέσει η πεζοπορία παρά το ανώμαλο έδαφος της Haleakalā, συλλέγει φτερά πουλιών για κάπες, σκαλίζει πέτρες και τις χρησιμοποιεί για το σπίτι του.

p03xb7cm

Credit: Shannon Wianecki

Η Χαβάη γενικά είναι ένα υπέροχο και εξωτικό θέρετρο για διακοπές, το οποίο αποτελεί ηφαιστειογενές νησιωτικό σύμπλεγμα, που συνεχίζει να αυξάνει σε έκταση λόγω της συνεχιζόμενης ροής λάβας, ειδικότερα από το ηφαίστειο Kilauea (Κιλαουέα). Το υψηλότερο όρος της Χαβάης, το ηφαίστειο Μαούνα Κέα, φτάνει σε υψόμετρο τα 4.205 m.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman