ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Mέχρι πού μπορεί να φτάσει το διαβατήριό σας;

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα διαβατήρια όλου του κόσμου αξιολογεί η διαδραστική ιστοσελίδα PassportIndex χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (IATA), αλλά και από ταξιδιώτες. Σε καλή σειρά βρίσκεται το ελληνικό, το οποίο εξασφαλίζει πρόσβαση σε 140 χώρες. Παρόμοια και το καναδικό.

Τα πιο «ισχυρά» διαβατήρια, σύμφωνα με τη λίστα, είναι το αμερικανικό, το βρετανικό, το γαλλικό, το γερμανικό ή το νοτιοκορεάτικο. Με τα δύο πρώτα κάποιος έχει πρόσβαση σε 147 χώρες, ενώ με τα τρία τελευταία σε 145.

Πού μπορούν να ταξιδέψουν οι Βραζιλιάνοι ή οι Τούρκοι με τα διαβατήριά τους; Οι μεν σε 128 χώρες, οι δε σε 108. Από την άλλη πλευρά, δεν βολεύουν ιδιαίτερα τα διαβατήρια της Μιανμάρ, του Νότιου Σουδάν και των Παλαιστινιακών Εδαφών. Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να επισκεφτούν μόλις 28 χώρες.

mellon2

Η χορήγηση visa για τους πολίτες σε χώρες-συμμάχους είναι μία εύκολη υπόθεση. Στις χώρες εκείνες που εμφανίζουν αντιθέσεις, από την άλλη, οι επισκέπτες ενδέχεται να πρέπει να παράσχουν πληροφορίες εισόδου - εξόδου, επιστολή πρόσκλησης, ακόμη και λίστα με τις λέσχες στις οποίες ανήκαν ως μαθητές ή φοιτητές.

Η έκδοση visa είναι αποκλειστικά ευθύνη του ταξιδιώτη και όχι του ταξιδιωτικού γραφείου, του ξενοδοχείου ή του αεροδρομίου. Να θυμάστε πως μια καλή αρχή για την ενημέρωσή σας είναι η έρευνα στο διαδίκτυο, χρειάζεται ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι να δείξουν προσοχή, καθώς οι κανονισμοί αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού και δεν είναι πάντα εφικτό κάποιος να γνωρίζει την εγκυρότητα της πηγής. Γι’ αυτό καλό θα ήταν σε δεύτερο στάδιο να απευθυνθείτε  στον αρμόδιο.

1880 travel

Η συνηθισμένη διαδικασία για την έκδοση της είναι η υποβολή αίτησης στην πρεσβεία της χώρας που σας ενδιαφέρει, είτε online, είτε με τη φυσική σας παρουσία. Εξειδικευμένα είναι πολλά πρακτορεία που αναλαμβάνουν αποκλειστικά τις εργασίες, με την αντίστοιχη αμοιβή φυσικά. Κάποια κράτη εφαρμόζουν διαφορετική τακτική, εκδίδοντας Visa κατά την άφιξη των επισκεπτών στα σύνορα ή στο αεροδρόμιο.

Η έκδοση της Visa απαιτεί χρόνο, συνήθως από λίγες μέρες έως 1-2 μήνες, γι’ αυτό να θυμάστε πως πρέπει να οργανώσετε εγκαίρως τις πτήσεις σας. Η ισχύς κάποιων ξεκινά να μετρά αντίστροφα από τη στιγμή που θα εκδοθούν και όχι από τη στιγμή της άφιξης του ταξιδιώτη στον προορισμό. Για να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο… ενημερωθείτε!

Δείτε το δείκτη εδώ http://www.passportindex.org/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman