ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι ιδιαίτερο έχουν οι δίγλωσσοι;

Tweet
Share
Τι ιδιαίτερο έχουν οι δίγλωσσοι; Εικονογράφηση: Harriet Russell
Tweet
Share

Οι δίγλωσσοι άνθρωποι ανέκαθεν είχαν περισσότερα προνόμια στη ζωή, σύμφωνα τουλάχιστον με τις έως τώρα έρευνες. Αυξημένους μισθούς στην εργασία, καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, ακόμα και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια. Μελέτη που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει παράλληλα πως εκείνοι που γεννήθηκαν μέσα σε δύο γλώσσες μπορούν να παρατηρούν τον κόσμο διαφορετικά από τους υπόλοιπους, ανάλογα με τη γλώσσα την οποία γνωρίζουν.

Τα πορίσματα, του αυξημένου αριθμού μελετών που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα που έχει ένας δίγλωσσος, το μυαλό του οποίου μπορεί να λειτουργεί με περισσότερη ευελιξία. Θα μπορούσε κάλλιστα να παραλληλιστεί με την άσκηση του σώματος. Ένας άνθρωπος που γυμνάζεται ελίσσεται πιο εύκολα, ενώ συνήθως τα σημάδια γήρανσης αργούν να φανούν. Παρόμοια και οι άνθρωποι που μιλούν δύο γλώσσες αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο στην εμφάνιση ασθενειών, όπως η άνοια ή το Αλτσχάιμερ.

 

Οι άνθρωποι που μιλούν δύο γλώσσες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια

Στην έρευνα συμμετείχαν Βρετανοί και Γερμανοί δίγλωσσοι αλλά και άνθρωποι που μιλούν μία γλώσσα, ώστε να μελετηθούν οι διαφορετικές αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια του πειράματος. Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν βίντεο με σκηνές από την καθημερινή ζωή, όπως μια γυναίκα να κάνει ποδήλατο, ενώ μετά τους ζητήθηκε να τις περιγράψουν. Οι Γερμανοί που μιλούσαν μια γλώσσα περιέγραψαν την κίνηση αλλά και το στόχο αυτής.

Many language dictionarie 007

Από την άλλη πλευρά, οι Βρετανοί που μιλούσαν μια γλώσσα σχολίασαν απλά την πράξη, δηλαδή λόγου χάρη πως μια γυναίκα κάνει απλά ποδήλατο. Με βάση τα πορίσματα των επιστημόνων, οι Γερμανοί συμμετέχοντες έχουν περισσότερο μια ολιστική προσέγγιση για τη ζωή, αντιμετωπίζοντας τα γεγονότα ως ένα σύνολο. Οι Βρετανοί δε, έχουν την τάση να επικεντρώνονται στην πράξη αυτή καθαυτή. Η συνήθεια αυτή οφείλεται στα διαφορετικά γλωσσικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο κάθε λαός στην καθημερινότητά του.

Multilingual

Οι ερευνητές παράλληλα διαπίστωσαν πως εκείνοι που μιλούσαν άριστα τη γλώσσα σχολίασαν το στόχο της σκηνής περισσότερο από αυτούς που μιλούσαν τη γλώσσα μέτρια. Όταν καλούνται να πάρουν αποφάσεις σε σημαντικά διλήμματα, οι δίγλωσσοι συνήθως σκέφτονται πιο ορθολογικά, με μαθηματική σκέψη. Όσοι μιλούν μία γλώσσα πιθανότατα ασυνείδητα να επηρεαστούν από κληρονομικές προκαταλήψεις και συναισθηματισμούς που βρίσκονται καλά κρυμμένα στο ασυνείδητο.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman