ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πόσο cool είστε;

Tweet
Share
Tweet
Share

Ποια είναι τα ακριβή χαρακτηριστικά του απόλυτα "cool" ατόμου; Πόσο εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος «cool» και πόσο έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια η έννοια της λέξης; Εξήντα χρόνια πριν το επίθετο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον γοητευτικό ηθοποιό, James Dean, ο οποίος θα κάπνιζε ένα τσιγάρο καθισμένος στη μηχανή του, ενώ τα τελευτάια χρόνια cool θεωρείται η Zooey Deschanel ποζάροντας στο φακό με ένα cupcake…

Η ακριβής ερμηνεία της λέξης είναι δύσκολο να αποδοθεί και σαφώς επηρεάζεται από τις τάσεις και τη μόδα της κάθε εποχής. «Ένας cool άνθρωπος κινείται μεταξύ των ορίων της καινοτομίας και της αντισυμβατικότητας, χωρίς ωστόσο να θεωρείται περίεργος», εξηγεί ο συγγραφέας του βιβλίου «Cool: How the Brain’s Hidden Quest for Cool Drives Our Economy and Shapes Our World» και διευθυντής στο Εργαστήριο Νευροεπιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της ΚαλιφόρνιαSteve Quartz.

james dean motorcycle photo

Στο βιβλίο του, το οποίο υπογράφει μαζί με τη συνάδελφο του, Anette Asp, καταπιάνεται με την επιστήμη της νευροοικονομίας, δηλαδή τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να επεξεργαστεί τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας απέναντι στα εμπορικά σήματα και τα προϊόντα. Τα αποτελέσματα φέρνουν στην επιφάνεια αρχέγονα ένστικτα, με βάση τα οποία αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός σε ανάλογα ερεθίσματα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ο εγκέφαλος μας παίρνει αποφάσεις και σκέφτεται για τη ζωή του με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να νιώθει ευχάριστα.

 

Πόσο εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος «cool» και πόσο έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια η έννοια της λέξης;

Ορισμένες πτυχές της ευχαρίστησης αυτής υπάρχουν σε συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου, τον έσω προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι παράλληλα υπεύθυνος, με βάση τους ειδικούς, για τον κεραυνοβόλο έρωτα. «Εντοπίσαμε πως όταν αγοράζεις ένα αντικείμενο της αρεσκείας σου ή όταν σου κάνουν δώρο ένα vintage μπλουζάκι ενεργοποιείται το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου».

cool

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η πορεία της λέξης μέσα στο χρόνο και τις ιστορικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1950, cool θεωρούνταν όποιος τασσόταν ενάντια στο ρεύμα της τότε εποχής, όποιος με τη συμπεριφορά του προσπαθούσε να σπάσει τα κατεστημένα. Τον 21ο αιώνα ζούμε σε έναν κόσμο τον οποίο ο Quartz χαρακτηρίζει «Dot Cool». Όπως εξηγεί, η μεγάλη διαφορά του 1950 με το σήμερα είναι η σχέση που έχουμε με την εργασία. Τότε η δουλειά ήταν ένα μέσο για να σπάσεις τα δεσμά της ατομικότητας σου, ενώ πλέον λογίζεται σαν την ανάγκη για δημιουργία της δικής σου ξεχωριστής ταυτότητας.

tumblr n5uggwMyOv1t6yu02o1 500

Σήμερα cool είναι αυτός που μπορεί να επιβιώσει και να παραμείνει αλώβητος μέσα σε μια κοινωνία που κινείται με βάση την οικονομία, τη στιγμή που παλαιότερα ο όρος χρησιμοποιούνταν περισσότερο για ανθρώπους και ιδέες που εμπλέκονταν με φιλοσοφικά και κοινωνικά κινήματα, τονίζει τέλος, ο Steve Quartz, ο οποίος χαριτολογώντας σχολιάζει πως δεν τον νοιάζει ιδιαίτερα να φαίνεται cool.

πηγή: guardian

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman