ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ναργιλές ή τσιγάρο; Η απάντηση θα σας εκπλήξει...

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι αρειμάνοι και συστηματικοί καπνιστές, έχουμε συνδέσει τη χρήση ναργιλέ με την εμπειρία μιας ανώτερης αισθητικής και ίσως περισσότερο υγιεινής απόλαυσης. 

Συγκριτική μελέτη Αμερικανών και Λιβανέζων επιστημόνων, ωστόσο, αναφορικά με το κάπνισμα ναργιλέ και τσιγάρου που κράτησε παρά το μικρό δείγμα, δύο χρόνια, καταρρίπτει το μύθο ότι ο ναργιλές είναι πιο ακίνδυνος και λιγότερο τοξικός από το τσιγάρο.

Η σύγκριση του καπνίσματος ενός κλασικού τσιγάρου και του ναργιλέ μπήκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Αμερικανικού πανεπιστημίου της Βηρυτού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ναργιλές έχει πιο καταστροφικές συνέπειες από το τσιγάρο.

Η έρευνα, όπως είπαμε, διήρκεσε δύο έτη και συμμετείχαν σε αυτή επιστήμονες από τις ΗΠΑ και το Λίβανο οι οποίοι μελέτησαν 31 εθελοντές από 18-50 ετών.

Οι επιστήμονες εξέτασαν και σύγκριναν την έκθεση των ανθρώπων σε τοξικές ουσίες που προέρχονται λόγω καπνίσματος ταμπάκου με το ναργιλέ και το τσιγάρο σε πολύ αυστηρά ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.

Οι εθελοντές για τις ανάγκες της έρευνας κάπνιζαν διαδοχικά ναργιλέ και τσιγάρο. Κάθε φορά οι ερευνητές, έκαναν αναλύσεις αίματος των χρηστών και μετρούσαν τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα.

Όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα όταν οι εθελοντές κάπνιζαν ναργιλέ, ήταν μεγαλύτερα από όταν κάπνιζαν τσιγάρο. Συγκεκριμένα το ποσοστό μονοξειδίου του άνθρακα που εντοπιζόταν στα ερυθρά αιμοσφαίρια συνδεδεμένο με την αιμοσφαιρίνη ήταν τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι όταν κάπνιζαν τσιγάρο. Παρά το ότι στα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των χρηστών ναργιλέ και των καπνιστών, οι χρήστες ναργιλέ εισέπνεαν 48 φορές περισσότερο καπνό.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι οι χρήστες ναργιλέ εισπνέουν καπνό από τον ταμπάκο που περιέχει ουσίες οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου, καρδιοπαθειών κια άλλων συναφών νόσων. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman