ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αυτά είναι τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα με τα οποία επιβαρύνουμε τη φύση

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε το 2014 την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, στο πλαίσιο της Εκστρατείας «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», και η HELMEPA συντονίζει στη χώρα μας αυτή την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Οι καθαρισμοί, εκτός από τον πρακτικό χαρακτήρα της συλλογής των απορριμμάτων, έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων για την ευρύτερη εικόνα του προβλήματος. Περισσότερες πληροφορίες γι' αυτήν την πρωτοβουλία και ιδέες για δράση θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.ewwr.eu/en/take_part/lets-clean-up-europe 

Συνολικά 5.402 εθελοντές από 167 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οργάνωσαν 127 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 83 χλμ. Συνέλεξαν 6,8 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 2,6 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις. 

Κατά την εξόρμησή τους, μικροί και μεγάλοι κατέγραψαν τα απορρίμματα στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA, από τα οποία προκύπτει ο παρακάτω πίνακας των 10 πολυπληθέστερων απορριμμάτων που ρυπαίνουν το φυσικό μας περιβάλλον. 

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα

Είδος (τμχ)
Αποτσίγαρα 21.730
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ      8.458
Συσκευασίες τροφίμων      6.026
Πλαστικά μπουκάλια      4.645
Καλαμάκια      4.581
Πώματα μπουκαλιών πλαστικά      4.177
Πλαστικές σακούλες      2.852
Καπάκια συσκευασιών πλαστικά      2.231
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ      2.187
Κομμάτια γυαλιού κάτω των 2,5 εκ.      2.075

Αξίζει να σημειωθεί πως ταπλαστικά καλαμάκια που συλέχθηκαν την τελευταία 5ετία, εάν έμπαιναν στη σειρά, θα είχαν μήκος 17 χλμ.!

Συνολικά, οι εθελοντές συνέλεξαν 75.889 τεμάχια απορριμμάτων, από τα πιο μικρά κομμάτια φελιζόλ μέχρι και ένα στρώμα γυμναστικής και ολόκληρους κάδους σκουπιδιών! Δυστυχώς, πρωταθλητές και φέτος στο.στίβο των απορριμμάτων είναι με μεγάλη διαφορά τα αποτσίγαρα, χαρακτηριστικό της αδιαφορίας και της άγνοιας των ανθρώπων για τη ζημιά που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον και το παραμικρό σκουπίδι. Ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός πως 2 στα 3 απορρίμματα είναι πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι η ετήσια παραγωγή πλαστικού έχει πλέον ξεπεράσει τους 300 εκατομμύρια τόνους και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 2050 η θάλασσα θα έχει περισσότερα πλαστικά από ψάρια!

Πηγή: HELMEPA

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman