ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έξι υπέροχες ιταλικές ποικιλίες κρασιών που ίσως ο περισσότερος κόσμος αγνοεί

Tweet
Share
Tweet
Share

Εκτός από την πίτσα και τα μακαρόνια, η Ιταλία μπορεί να παινεύεται επίσης για τα κρασιά της. Παρότι οι περισσότεροι γνωρίζουν τα Pinot Grigio, Chianti, 3 B’s, Barolo, Barbaresco και Brunello, υπάρχουν πολλά ακόμη υπέροχα είδη που προέρχονται από τη γειτονική χώρα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται έξι υπέροχες ιταλικες ποικιλίες κρασιών που ίσως ο περισσότερος κόσμος αγνοεί.

 

Nerod’Avola

Το συγκεκριμένο είδος φτιάχνεται από κόκκινο σταφύλι Σικελίας, το πιο σημαντικό και διαδεδομένο σταφύλι στο νησί. Το όνομά του σημαίνει «το μαύρο από την Avola», καθώς δημιουργήθηκε κοντά στην πολή Avola και έχει πολύ σκούρα, σχεδόν μαύρη, φλούδα. Μεστό κρασί με χαρακτηριστική βελούδινη και δυνατή γεύση. 

Dolcetto

Πρόκειται για το μυστικό του Πιεμόντε. Ενώ ο περισσότερος κόσμος πίνει τα ακριβά του, Barolos και Barbarescos, το Dolcetto αποτελεί επιλογή λίγων. Τέλειο είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε παγωμένο, ταιριάζει πολύ με πίτσα. Άλλωστε δεν μπορείς να πίνεις κάθε μέρα Baroloή Barbaresco! Το κρασί αυτό πρέπει να πίνεται "νέο", δηλαδή μόνο ένα χρόνο ή δύο αφού εμφιαλωθεί. Είναι φρέσκο με γεύση φρούτων.

wine

Falanghina

Πρόκειται για ένα πραγματικά αρχαίο κρασί, καθώς κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν το μοναδικό διαθέσιμο λευκό. Παρά την αρχαιότητά του, κατάφερε να «επιβιώσει» μέχρι σήμερα. Αν δεν το είχε καταφέρει δεν θα είχαμε δοκιμάσει ποτέ τη διακριτική του γεύση, η οποία είναι τόσο αναζωογονητική και κατάλληλη για μια ζεστή μέρα.

Franciacorta

Το Prosecco δεν είναι το μοναδικό αεριούχο κρασί στην Ιταλία και, πραγματικά, αν ψάχνεις για ένα κρασί που να μοιάζει με σαμπάνια το Franciacorta είναι ακριβώς αυτό που θες. Πρόκειται για το πιο φίνο αεριούχο κρασί της Ιταλίας. Παρότι υπάρχει μόνο εδώ και 53 χρόνια, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Η ιστορία του ξεκινά από το 1961, όταν ένας οινοπαραγωγός είχε την ιδέα ότι η περιοχή του θα μπορούσε να παράγει ένα κρασί αντάξιο της σαμπάνιας. Και, όπως αποδείχτηκε, είχε δίκιο.

wine 5 2375456b

Aglianico

Πρόκειται για ένα κρασί από τις περιοχές της Ιταλίας Campania και Basilicata και ονομάζεται από πολλούς ως «το Barolo του Νότου», λόγω των ομοιοτήτων του με το πιο διάσημο κόκκινο κρασί της Ιταλίας. Είναι ένα κόκκινο ποτό με ισχυρές τανίνες και οξύτητα και παράλληλα με φανταστικές φρουτώδεις νότες.

Vermentino

Αυτός ο ελαφρύς άσπρος καρπός υπάρχει και στη βόρεια Ιταλία και στο νησί της Σαρδηνίας ενώ παράγει ένα νόστιμο και αναζωογονητικό κρασί, ιδανικό για τις καλοκαιρινές ημέρες. Το Vermentino είναι απλό και συνδυάζεται άψογα με μεσογειακές γεύσεις, όπως θαλασσινά και ελαφριές σαλάτες. Άλλωστε, με περιεκτικότητα αλκοόλ 12,5%, είναι από αυτά τα κρασιά που μπορείς να πιείς και μερικά ποτήρια παραπάνω.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman