ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο παγκόσμιος χάρτης των προκαταλήψεων

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάποιοι φοβούνται τις μαύρες γάτες, τις κίσσες ή τους σπασμένους καθρέφτες. Αλλού χτυπούν ξύλο για να γλιτώσουν το κακό ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που εξηγούν τα όνειρα για να προβλέψουν το μέλλον. Οι δεισιδαιμονίες ανά τον πλανήτη είναι πολλές, άλλοι τις πιστεύουν και άλλοι απλά γελούν στο άκουσμα τους!

Ο διαδραστικός χάρτης του atlasobscura.com μας διαφωτίζει σχετικά με τις προκαταλήψεις που έχουν οι διάφορες περιοχές του κόσμου.

Τι κοινό έχει η Συρία, με το Νεπάλ, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία; Εκεί μάλλον θα γνωρίσεις ανθρώπους που ποτέ δεν αφήνουν ανάποδα τις παντόφλες τους. Στη Γκάνα, στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης αν σε τρώει η παλάμη σου θα πάρεις ή θα δώσεις λεφτά. Αν πάλι σε τρώει η μύτη σου στην Ελλάδα ή την Ιταλία, θα φας ξύλο, λέει ο σοφός λαός.

Η μαύρη γάτα ως κακός οιωνός έχει τις ρίζες της στην Αίγυπτο του 3.000 π.Χ., ενώ η συνήθεια με το ξύλο βασίζεται στην ιδέα του ανθρώπου πως ο διάβολος δεν μπορεί να αγγίξει ορισμένα είδη ξύλου, όπως της βελανιδιάς. Το γρουσούζικο νούμερο 13 έχει σχέση με το φιλί του Ιούδα, ο οποίος ήταν ο 13ος καλεσμένος στον Μυστικό Δείπνο. Η Παρασκευή 13 του μήνα για τους Αγγλοσάξονες είναι η πιο άτυχη μέρα, ενώ για τους Έλληνες άτυχη είναι η Τρίτη και 13 (θα έχουμε τον Ιούνιο).

Βέβαια οι προλήψεις που περνάνε από γενιά σε γενιά δε σχετίζονται πάντα με τη θρησκεία. Στο διαδραστικό χάρτη του Atlas Obscura μπορούμε να χαζέψουμε 150 από τις βασικότερες προκαταλήψεις που εντοπίζονται στον κόσμο. Οι κόκκινες κουκίδες δείχνουν ότι οι διαφορετικοί πληθυσμοί και πολιτισμοί μοιάζουν περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε.

 

Η μαύρη γάτα ως κακός οιωνός έχει τις ρίζες της στην Αίγυπτο του 3.000 π.Χ

Πατήστε μεγέθυνση (+) και περιηγηθείτε στις κόκκινες κουκίδες πατώντας εδώ 

Για να αποφύγουν το κακό μάτι κάποιοι πληθυσμοί βάζουν φυλαχτό, ενώ άλλοι (Ινδία) χρησιμοποιούν λεμόνι και τσίλι. Οι Πορτογάλοι δένουν τα δάχτυλά τους, ενώ οι Ολλανδοί σχεδιάζουν μαύρες λωρίδες στα τοιχώματα της φάρμας τους.

Οι προκαταλήψεις όμως συνδέονται με τη γεωγραφία και τις παραδόσεις κάθε χώρας. Aν θες να καβαλήσεις με επιτυχία το κύμα στο σερφ στην Καλιφόρνια πρέπει πρώτα να γαβγίσεις σαν σκύλος, ενώ στη Νότια Ντακότα πρέπει να φοράς τα τυχερά σου ρούχα για να πετύχεις το στράικ στο μπόουλινγκ.

Αν δεις έναν κροκόδειλο κάτω από το σπίτι σου στη Νέα Ορλεάνη σημαίνει θάνατος, ενώ στην πολύπαθη από καταιγίδες Φλόριντα ένα βελανίδι προστατεύει το σπίτι σου από κεραυνούς. Ένα καρβέλι ψωμί ανάποδα πάνω στο τραπέζι στη Γαλλία μπορεί να προκαλέσει κακή τύχη στην οικογένεια.

1023925.large

Στο παραθαλάσσιο Κονέκτικατ απαγορεύονται οι μπανάνες και τα πρασινοκίτρινα ρούχα εν πλω, καθώς και τα τηλεφωνήματα με ιερείς πριν σαλπάρεις. Αν στην Αγγλία αλλάξεις το όνομα του πλοίου θα έχεις επίσης κακή τύχη, ενώ στην Κίνα αν ξεκοκαλίσεις ένα ψάρι στο εστιατόριο θα προκαλέσεις ένα ναυάγιο. Στην Αργεντινή έχουν τον δικό τους «ακατανόμαστο» Βόλντεμορντ, τον πρώην πρόεδρο Κάρλος Μένεμ ο οποίος έβαλε το λιθαράκι του στη χρεωκοπία της χώρας κι απένειμε χάρη στους πρωτεργάτες της δικτατορίας του 1976.

Στη Σκοτία, αν πεις το όνομα «Μακμπέθ» κατά τη διάρκεια θεατρικής παράστασης, κάποιος από τους ηθοποιούς θα πεθάνει. Ό, τι είναι για εμάς κι άλλες χώρες η μαύρη γάτα είναι η κίσσα στην Αγγλία και στην Ιρλανδία.

Στην Ολλανδία από την άλλη αν τύχει την ώρα που κάνεις γκριμάτσα να χτυπήσουν οι καμπάνες μίας εκκλησίας, θα μείνει ο μορφασμός στο πρόσωπό σου για πάντα. Στη χώρα μας αν περάσουμε πάνω από κάποιον που βρίσκεται στην ανάπτυξη δεν θα ψηλώσει. Στο Αμβούργο δε, είναι γρουσουζιά να περάσεις ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες στον δρόμο.

Τα περιττώματα θεωρούνται καλή τύχη! Στη Χιλή αν τα πατήσεις, στη Γαλλία και τη Ρωσία αν πέσουν πάνω σου, ενώ στις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γαλλία αν σου τα ευχηθούν. Και κάτι τελευταίο. Αν βρεθείτε στην Ιταλία και είστε γυναίκες μην διανοηθείτε να κάνετε τα μαλλιά σας περμανάντ αν έχετε περίοδο. Κάτι κακό θα σας συμβεί αμέσως μετά!

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman