ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

100 Διαγράμματα που άλλαξαν τον κόσμο

Tweet
Share
Tweet
Share

Από τις απαρχές της καταγεγραμμένης ιστορίας, έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε οπτικές αναπαραστάσεις για τη χαρτογράφηση της γης, τη διάταξη του ουρανού, την αίσθηση του χρόνου, το ανθρώπινο σώμα, το φυσικό κόσμο, τη μουσική, ακόμη και αφηρημένες έννοιες, όπως η συνείδηση και η αγάπη. Ο αστυνομικός ρεπόρτερ και ντοκιμενταρίστας, Scott Christianson, στο βιβλίο του "100 Διαγράμματα που άλλαξαν τον κόσμο", φρόντισε να καταγράψει τις πιο σπουδαίες εικονογραφήσεις στην ιστορία της ανθρώπινης δράσης, δίνοντας απαντήσεις στα κενά της ιστορίας. 

Στο βιβλίο παρουσιάζονται επιτεύγματα από την εποχή των σπηλαίων μέχρι και το πρώτο σχέδιο για τον παγκόσμιο ιστό. Επιτεύγματα που αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές του πολιτισμού, αλλά και την ιστορία της εξέλιξης της κατανόησης του κόσμου μέσα από τα πρωτοποριακά σκίτσα και ζωγραφιές.

«Φαίνεται ότι κανένα σπουδαίο διάγραμμα δεν ανήκει αποκλειστικά στο δημιουργό του. Τα περισσότερα που περιγράφονται εδώ, αποτελούν το αποκορύφωμα των αιώνων της συσσωρευμένης γνώσης και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας (και μάλιστα πολλές φορές του ανταγωνισμού) με άλλα. Καθένα είναι προϊόν και αντανάκλαση του μοναδικού πολιτιστικού, ιστορικού και πολιτικού περιβάλλοντός του. Καθένα  εκπροσωπεί συγκεκριμένες ανησυχίες και ενδιαφέροντα», σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογο.

Σπηλαιογραφίες

Σπηλαιογραφίες σε σπηλιά του Chauvet (περίπου 30.000 π.Χ). Άλογα, ρινόκεροι, λιοντάρια, είναι μόνο μερικά από τα άγρια ζώα που απεικονίζονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα σχέδια του σπηλαίου χρησίμευε στους νεαρούς άνδρες σε ότι αφορά το κυνήγι.

Στήλη της Ροζέττας

Η Στήλη της Ροζέττας ανακαλύφθηκε το 1799, κι έδωσε την ευκαιρία στους αιγυπτιολόγους να αποκρυπτογραφήσουν για πρώτη φορά τα ιερογλυφικά.

«Σύστημα του Πτολεμαίου»

Το πλανητικό «Σύστημα του Πτολεμαίου» όπως αποτυπώθηκε από μεταγενέστερούς του (1568) από τον πορτογάλο κοσμογράφο Βαρθολομαίο Βελμπό.

Παγκόσμιος χάρτης

Χρονολογείται το 15ο αιώνα και απεικονίζει τον Ινδικό Ωκεανό κλειστό. Ο παγκόσμιος χάρτης του Πτολεμαίου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον «Παλαιό» Κόσμο. 

Έκλειψη φεγγαριού

Μια αναπαράσταση της έκλειψης του φεγγαριού σε διάφορα στάδια. Από τον Άραβα αστρονόμο Abu Rayhan al-Biruni. Χρονολογείται γύρω στο 1019.

Διάγραμμα

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας ο όρος διάγραμμα, από το λατινικό "diagram", αναγνωρίστηκε ως όρος το 1619 και αποτελεί μια απλοποιημένη και δομημένη οπτική παρουσίαση εννοιών, ιδεών, κατασκευών, σχέσεων, στατιστικών δεδομένων, ανατομίας κλπ. Χρησιμοποιείται σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες για να παρουσιάσει, απλοποιήσει και γενικά να κάνει κατανοητό το θέμα με το οποίο σχετίζεται, ενώ στα Μαθηματικά αναφέρεται στη γραφική παράσταση μιας αλγεβρικής ή γεωμετρικής αναπαράστασης.

Θεία Κωμωδία

Σκίτσο του 19ου αιώνα, το οποίο απεικονίζει την κόλαση όπως την αποτύπωσε ο Δάντης στη Θεία Κωμωδία.

Leonardo da Vinci

Τόσο το σκίτσο όσο και οι σημειώσεις που το συνοδεύουν, αποδεικνύουν πως ο Leonardo da Vinci κατανόησε τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος. Η απόσταση από το μέτωπο ως το το πηγούνι αποτελεί 1/10 του συνολικού ύψους, ενώ τα απλωμένα χέρια υπολογίζουν το συνολικό ύψος του σώματος. 

Ανθρώπινο σώμα

Το ανθρώπινο σώμα (Andreas Vesalius, 1543), σχεδιασμένο για ανατομικούς λόγους.

 

Ηλιοκεντρικό σύστημα πλανητών 

Το ηλιοκεντρικό σύστημα πλανητών από το Νικόλαο Κοπέρνικο (1543), που τοποθέτησε τον Ήλιο και όχι τη Γη στο κέντρο του διαστήματος. 

Αρχιτεκτονικά βιβλία

Τα τέσσερα βιβλία της Αρχιτεκτονικής που άλλαξαν την επιστήμη.

 

Flush Toilet (John Harington, 1596)

Τουαλέτα με καζανάκι!

 

Απεικονίσεις της Σελήνης (Γαλιλαίος, 1610)

Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου, τα σχέδια του Γαλιλαίου ήταν αποκαλυπτικά. Μέχρι να δημοσιευτούν αυτές οι εικόνες, πίστευαν ότι το φεγγάρι ήταν στρογγυλό και λείο. 

 

Ο «τροχός» των χρωμάτων (Moses Harris, 1766).

Ο «τροχός» των χρωμάτων, μια χαρτογράφηση των πιθανών χρωματικών συνδυασμών από τον Moses Harris (1766).

 

O νέος χάρτης της Ιστορίας (Joseph Priestley, 1769)

 

 Γράφημα γραμμής (William Playfair, 1786)

Ο William Playfair ήταν το πρώτο πρόσωπο που εμφάνισε δημογραφικά και οικονομικά δεδομένα σε γράφημα. 

 

Emoticons (Puck Magazine, 1881)

Τα δημοφιλή σήμερα emoticons έκαναν τη διακριτική είσοδο τους σε έντυπη μορφή, για πρώτη φορά στις 30 του Μαρτίου του 1881, σε τεύχος του Puck Magazine. Στην εικόνα απεικονίζονται τέσσερα παραδείγματα «τυπογραφικής τέχνης»: χαρά, μελαγχολία, αδιαφορία, έκπληξη.

 

«Νησί του Θησαυρού» (Robert Louis Stevenson, 1883)

Ενώ δεν υπάρχει καμία απόδειξη της ύπαρξης των πειρατών, ο χάρτης θησαυρού του Στίβενσον διεγείρει μέχρι σήμερατη φαντασία μικρών και μεγάλων. 

 

Κυβισμός και αφηρημένη τέχνη (Alfred Barr, 1936)

Το εντυπωσιακό διάγραμμα του Barr υπογράμμισε το ρόλο που είχε παίξει ο κυβισμός στην ανάπτυξη του μοντερνισμού. Το εν λόγω διάγραμμα Barr αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του μοντερνισμού του 20ού αιώνα.

 Intel 4004 CPU 

Το σχέδιο του Intel 4004 CPU (Ted Hoff, Stanley Mazor, Masatoshi Shima, Federico Faggin, Philip Tai και Wayne Pickette, 1971).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman