ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Elio Sorci. Ο "Πατέρας" των paparazzi

Tweet
Share
Tweet
Share

Ποιος δε θυμάται τον Αριστοτέλη Ωνάση ή το Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, να σπάνε τις φωτογραφικές μηχανές όσων "τολμηρών" προσπάθησαν να τους φυλακίσουν στα φιλμ τους; Οι παπαράτσι αποτελούσαν ανέκαθεν απειλή για τους επωνύμους... Φυσικά, όσο "μεγαλύτερο" το όνομα, τόσο πιο άγριο το κυνηγητό. Αν και πολλά σκάνδαλα ξεκίνησαν και πολλές σχέσεις διαλύθηκαν, εξαιτίας μιας φωτογραφία, το ιστορικό οδοιπορικό των παπαράτσι δε θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή εκδοχή του.

"Πατέρας" των paparazzi, υπήρξε ο Elio Sorci. Οι φωτογραφίες του διηγούνται όμως μια διαφορετική ιστορία. Στα μεταπολεμικά χρόνια της δεκαετίας του 1950, με την έκρηξη των παραγωγών film, άρχισε να αναδύεται μια μικρή ομάδα φωτογράφων, γνωστών ως παπαράτσι. Μεταξύ αυτών, ο Elio Sorci που τιμήθηκε το 1962, με το βραβείο Paparazzo d' Oro από τον οργανισμό, Agenzia Publifoto al Premio Nazionale Fotoreporter. Ο όρος «paparazzo» επινοήθηκε από το Φεντερίκο Φελίνι στο έργο "Dolce Vita", το 1960. Ο λόγος για τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα της ταινίας, γνωστός ως "Paparazzo".

Πρόκειται για ένα δημοσιογράφο από τη Ρώμη που κυνηγούσε τις ζωές των πρωταγωνιστών του κινηματογράφου της εποχής, αποκαλύπτοντας σκάνδαλα. Από τότε, αυτή η -σημερινή- "μισητή" κατηγορία φωτογράφων, δεν ήταν τόσο απεχθής στους διασήμους. Εκείνη την εποχή, πρώτος στην προτίμηση των επωνύμων υπήρξε ο Sorci, που από το 1963 αποτελούσε τον πιο ακριβοπληρωμένο φωτογράφο του κόσμου.

«Δε μας δέσμευε καμία σύμβαση, ίσα ίσα πουλούσαμε τις φωτογραφίες μας στους εικονιζόμενους», έχει ο ίδιος δηλώσει. Κατέχοντας τον τίτλο του πρώτου paparazzi στον κόσμο, είχε την τύχη να φωτογραφίσει μερικές από τις πιο σπουδαίες διασημότητες της εποχής, όπως η Audrey Hepburn, η Bridgette Bardot, η Princess Grace, ενώ ήταν εκείνος που αποκάλυψε το ειδύλλιο ανάμεσα στην Elizabeth Taylor και το Richard Burton, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Cleopatra" (1962). 

Πάρτε μια γεύση από το πλούσιο φωτογραφικό του άλμπουμ:

Alfred Hitchcock, Ρώμη, 1960

paparazzi1

Ο Sidney Poitier με τη συζυγό του Juanita Hardy, Ρώμη, 1960

paparazzi2

Οι Raquel Welch και Marcello Mastroianni, Ρώμη, 1966

paparazzi3

Η Princess Grace του Monaco, Ρώμη, 1957

paparazzi4

Η Elizabeth Taylor στα Βραβεία David di Donatello, Ρώμη, 1962

paparazzi5

- Από την συλλογή Paparazzo: The Elio Sorci Collection

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman