ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Παίρνοντας ζωή από τα σκουπίδια και τη μόλυνση

Tweet
Share
Tweet
Share

Το "The Prophecy’ project", η συνεργασία του φωτογράφου Fabrice Monteiro, του σχεδιαστή Doulsy (Jah Gal) και της οικολογικής οργάνωσης ecofund στη Σενεγάλη έρχεται και απεικονίζει με οδυνηρό -καλλιτεχνικό τρόπο τα επείγοντα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής –που βεβαίως αφορούν όλους μας.

Μοντέλα ντυμένα με περίτεχνα θεατρικά κοστούμια, κατασκευασμένα από σκουπίδια, αλληλεπιδρούν με το εξαιρετικά μολυσμένο τοπίο γύρω τους σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία της Σενεγάλης. Κάθε φωτογραφία απεικονίζει εικαστικά με τον πλέον εύσχημο τρόπο το μέγεθος αλλά και το είδος της περιβαλλοντικής μόλυνσης που καταστρέφει την περιοχή.

 

Το σκηνικό της πρώτης φωτογραφίας συγκροτεί η παράνομη χωματερή του Mbeubeuss, μιας περιοχής 30χλμ από το Ντακάρ. Κάθε μέρα 1300 τόννοι σκουπιδιών περίπου αδειάζονται στο Mbeubeuss από 350 απορριμματοφόρα. Γι΄αυτή τη φωτογράφηση αξίζει να δει κανείς το βίντεο στο τέλος του κειμένου, μετά τις φωτογραφίες.

Η 2η φωτογραφία τραβηγμένη στην προστατευμένη θαλάσσια περιοχή των νήσων Μαντλέν όπου πριν μερικά χρόνια κινδύνευσε να καταστραφεί εξ αιτίας 400.000 lt πετρελαιοκηλίδας από διερχόμενο πλοίο. Μια προτροπή υπεράσπισης του περιβάλλοντος από τέτοιου είδους καταστροφές.

Η 3η φωτογραφία καταδεικνύει τη μόλυνση στην παραλία Baie de Hann στο Ντακάρ από τα απόβλητα του παρακείμενου σφαγείου. Κάποτε ήταν μία από τις ομορφότερες παραλίες του πλανήτη, σήμερα μία από τις πλέον μολυσμένες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ντακάρ έχει χτυπήσει κόκκινο. Στους δρόμους του κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα που έχουν ήδη αποσυρθεί στην Ευρώπη. Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 3 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και η 5η φωτογραφία του Monteiro ίσον χίλιες λέξεις.

Ο Fabrice Monteiro και ο Doulsy (Jah Gal) δίνουν μια οδυνηρή ματιά για την παραθαλάσσια διάβρωση, τις πλημμύρες, τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές από κάψιμο θάμνων και άλλες καταστροφές εξ αιτίας ανθρώπινων ενεργειών που καταστρέφουν την ομορφιά και τον πλούτο της Σενεγάλης.

Το έργο ‘The Prophecy’ δεν είναι απλά μια σειρά καλλιτεχνικών φωτογραφιών αλλά μια γνήσια σιωπηλή μορφή διαμαρτυρίας για την περιβαλλοντική μόλυνση στη Σενεγάλη και του αφρικανικού τοπίου γενικότερα. Μοιάζει πράγματι με ‘προφητεία’ ενώ το σκάνδαλο των ‘ρύπων’ της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου καλά κρατεί.

 

Δείτε όλες τις φωτογραφίες του ‘The Prophecy’ στο Fabrice Monteiro official website

skou 1

skou 2

skou 3

skou 4

Δείτε το βίντεο πατώντας εδώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman