ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τη μέρα που μας την έπεσαν οι Αρειανοί

Tweet
Share
Tweet
Share

Η ανακοίνωση των επιστημόνων της NASA ότι βρέθηκε νερό στον πλανήτη Άρη, λύνει ένα μυστήριο που τέθηκε από τις αρχές του ΄30 και τροφοδότησε πλήθος σεναρίων επιστημονικής φαντασίας, καλλιεργώντας ταυτόχρονα, αταβιστικούς φόβους για την επίφοβη ύπαρξη μιας σκοτεινής ζωής που απειλεί την ανθρωπότητα.

Ο κόσμος της γνώσης πήρε μια γερή παρτίδα από τον κόσμο της αμέριμνης πίστης που περιχαρακώνεται στον εαυτό της- έρμαιο του δέους και της δεισιδαιμονίας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι άνθρωποι, ονόμασαν τους δύο μικρούς δορυφόρους που τον συνοδεύουν στην περιφορά του γύρω από τον ΉλιοΦόβο και Δείμο, που σημαίνει Τρόμος…

Οι παράλογες λαϊκές δοξασίες, έφτασαν κάποτε στο απόγειό τους. Και η 30η Οκτωβρίου του 1938, ώρα 8 και 15 το απόγευμα, θα μείνει στην ιστορία, σαν η μέρα που οι Αρειανοί επιτέθηκαν στη γη. 

Χάρη σε ένα ευφάνταστο σενάριο, εκείνη τη μέρα, οι εξωγήινοι προσγείωσαν το διαστημόπλοιό τους στη μικρή πόλη Γκρόβερς Μιλ του Νιου Τζέρσεϊ στις Η.Π.Α. και τα λόγια του ιδιοφυούς ραδιοφωνικού εκφωνητή Όρσον Γουέλς που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο του θεάματος, σκόρπισαν τον πανικό σε όλη τη χώρα.

«Κάτι ξεπροβάλει απ’ τη σκιά σαν γκρι φίδι. Τώρα βγαίνει κι άλλο ένα, κι άλλο ένα. Μοιάζουν με πλοκάμια. Να, τώρα μπορώ να δω ολόκληρο το σώμα. Είναι τεράστιο. Τεράστιο σαν αρκούδα και γυαλίζει σαν βρεγμένο δέρμα. Αλλά αυτό το πρόσωπο… κυρίες και κύριοι, είναι απερίγραπτο. Δεν αντέχω να το κοιτάω. Τα μάτια είναι μαύρα και γυαλίζουν σαν ερπετού και από το στόμα του στάζει σάλιο».

Η «επίθεση» δεν άργησε να ξεδιπλωθεί, κορυφώνοντας την αγωνία...

Η ταραγμένη φωνή του Γουέλς που είχε τροποποιήσει, δίνοντας τρομακτική τροπή, ένα αδιάφορο σενάριο, περιέγραφε κάθε κίνηση του Αρειανού, σπάζοντας καρδιές.

«Μια σκυφτή μορφή βγαίνει απ’ το πιλοτήριο. Μπορώ να δω ένα φως… Τι είναι αυτό; Φλόγες ξεπηδούν απ’ τον καθρέφτη και κατευθύνονται προς τους ανθρώπους τριγύρω. Τους χτυπούν κατά πρόσωπο. Θεέ μου, τους τύλιξαν οι φλόγες. Τώρα όλο το χωράφι καίγεται. Εκρήξεις.. τα δέντρα… οι αποθήκες… τα αυτοκίνητα… πάει παντού. Έρχεται προς εμένα… απέχει μόλις μερικά μέτρα ».

Ξαφνικά, η περιγραφή διακόπηκε και ο κόσμος που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα, κατάλαβε ότι το χειρότερο είχε συμβεί. Πέρασαν σχεδόν 30 λεπτά απόλυτου πανικού. Το ραδιόφωνο μετέδιδε ότι ο στρατός ετοιμαζόταν να αντεπιτεθεί, ενώ την ίδια στιγμή ακουγόταν στεντόρεια η φωνή του Προέδρου Ρούσβελτ να εμψυχώνει τους πολίτες. Ήταν αργά… Χιλιάδες ακροατές που δεν είχαν ακούσει στην εισαγωγή ότι πρόκειται για θεατρική παράσταση, έτρεχαν αλαλάζοντας ήδη στους δρόμους να βρουν σωτηρία.

Μια γυναίκα ούρλιαζε ότι το τέλος του κόσμου είχε φτάσει. Όσοι έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους με την προσοχή στραμμένη στο ραδιόφωνο, άκουσαν την εξής ανακοίνωση, σχεδόν 40 λεπτά μετά την επίθεση:

«Ακούτε την παραγωγή του CBS από τον Όρσον Γουέλς και το Ραδιοφωνικό Θέατρο Μέρκιουρι, στη δραματοποίηση του «Πολέμου των Κόσμων» του Χ. Τζ. Γουέλς. Η παράσταση θα συνεχιστεί μετά το σύντομο διάλειμμα».

Οι υπόλοιποι είχαν βγει στους δρόμους κι αναζητούσαν πανικόβλητοι το πλησιέστερο καταφύγιο…

Ο Γουέλς, απειλήθηκε με δίωξη, αλλά, τελικά τη γλύτωσε φτηνά, κερδίζοντας μια πρόσκληση του Χόλυγουντ κι ο κόσμος συνειδητοποιούσε οδυνηρά τη δύναμη των μέσων επικοινωνίας. 

Εγκυκλοπαιδικά, ο «ερυθρός πλανήτης» Άρης, εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου(Fe2O3), είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο, πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε μέγεθος και μάζα.

Είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή ατμόσφαιρα, με επιφάνεια που συνδυάζει τους κρατήρες σύγκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές» που αφήνουν ελπίδες για την ύπαρξη ζωής.

Σε αυτό το ενδεχόμενο στάθηκε και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τον Άρη. «Πήρε πολλά διαστημόπλοια και πολλά χρόνια για να λυθεί αυτό το μυστήριο και τώρα ξέρουμε πως υπάρχει νερό στην επιφάνεια αυτού του κρύου, έρημου πλανήτη. Φαίνεται πως όσο περισσότερο μελετούμε τον Άρη, τόσο θα μαθαίνουμε πως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ζωή και που βρίσκονται οι πόροι για αυτό». Όπως έγινε γνωστό, η επόμενη αποστολή μη επανδρωμένου οχήματος το 2020, θα μεταφέρει και ένα ειδικό όργανο που θα ερευνήσει το εάν θα μπορέσουν αστροναύτες να ζήσουν στον Άρη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman