ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί νοιώθουμε λυπημένοι μετά το Σεξ;

Tweet
Share
Γιατί νοιώθουμε λυπημένοι μετά το Σεξ; Εικονογράφηση: Heather Benjamin
Tweet
Share

Όταν τελειώνει η σεξουαλική πράξη, είναι σαν να τελειώνει μαζί της και η ψευδαίσθηση της αθανασίας. Είναι αλήθεια ότι το σεξ μας βοηθά να γινόμαστε περισσότερο επιεικείς με τον εαυτό μας. Όμως αμέσως μετά, είναι ξαφνικά σαν ο κόσμος να φτωχαίνει. Και σαν να ξαναβάζουμε το θάνατο στους λογαριασμούς της ζωής μας.

Έχει διαπιστωθεί ότι αρκετές γυναίκες και άντρες αισθάνονται λυπημένοι μετά το σεξ ακόμα κι έπειτα από έναν περιπετειώδη οργασμό. Η κατάσταση αυτή, ονομάζεται μετασυνουσιακή δυσφορία (PCD, Post-coital dysphoria) και οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν, βιώνουν έντονα συναισθήματα θλίψης, άγχους ή και ανησυχίας, ακόμα και για δύο ώρες αργότερα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το αμερικανικό περιοδικό Sexual Medicine, έχει ορισμένες απαντήσεις. Για όλα φταίει, όπως υποστηρίζει, η ορμόνη προλακτίνη. Το γυναικείο σώμα εκλύει αυτήν την ορμόνη που είναι αναγκαία για την παραγωγή γάλακτος, ωστόσο, την έχουν και οι άνδρες.

Το σώμα την παράγει αμέσως μετά τον οργασμό για να αντισταθμίσει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική διέγερση. Έτσι, η προλακτίνη πιστεύουν οι επιστήμονες, προκαλεί αυτά τα συναισθήματα μελαγχολίας.

Γιατί κάποιος να αισθάνεται λυπημένος μετά το σεξ;

Το σεξ έχει να κάνει με τη σωματική συνένωση με κάποιο άλλο άτομο  και ενώ η ντοπαμίνη κάνει το σώμα να αισθάνεται υπέροχα, η προσγείωση στην πραγματικότητα αμέσως μετά το σεξ μπορεί να γίνει απότομα. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να αισθάνεται φόβο για τη δέσμευση ή να θέλει να μείνει μόνος/μόνη ή απλά να κρατήσει αποστάσεις από το άλλο άτομο. Κατά τη διάρκεια του σεξ επίσης και λόγω του πάθους της στιγμής μπορεί να ειπωθούν πράγματα – όπως το «Σε θέλω» ή ακόμη και το «Σ’ αγαπώ» – που στην πραγματικότητα δεν εννοούνται και ενδεχομένως ο εκάστοτε σύντροφος που το αναφέρει, να το μετανιώνει μετά το σεξ.

Δεν είμαστε σίγουροι ότι γίνατε σοφότεροι, αλλά, όπως τονίζουν οι ερευνητές, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να προβούν σε προτάσεις θεραπευτικών (;) λύσεων...

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman