ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

To gay ζευγάρι που ανέδειξε το φωτογράφο Μαντς Νίσεν

Tweet
Share
Tweet
Share

Τον 58ο διαγωνισμό World Press Photo είχε κερδίσει ο Δανός φωτογράφος Μαντς Νίσεν. Η φωτογραφία που τον ανέδειξε ήταν αυτή ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού στη Ρωσία, του Γιόν και του Άλεξ, που φωτογραφήθηκαν γυμνοί στο κρεβάτι τους, στην Αγία Πετρούπολη.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ του φωτογράφου με τίτλο «Η ομοφοβία στη Ρωσία», στο οποίο παρουσιάζει τις αυξανόμενες δυσκολίες για την ζωή των σεξουαλικών μειονοτήτων στη Ρωσία.

To gay ζευγάρι που ανέδειξε το φωτογράφο Μαντς Νίσεν
 
Ο Νίσεν, μιλώντας για την εικόνα του, έκανε λόγο για τη «σύγχρονη ιστορία Ρωμαίου-Ιουλιέτας» που αφορά δύο ερωτευμένους ανθρώπους, οι οποίοι όμως δέχονται εξωτερικές πιέσεις που θέλουν να τους στερήσουν τα αισθήματά τους.
 
Στο μεταξύ, να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη φωτογραφία έρχεται σε σύγκρουση με
τις εκατοντάδες εκείνες εικόνες που αναπαριστούν διαδηλώσεις, πολέμους και ανάλογου βεληνεκούς γεγονότα τα οποία άφησαν το σημάδι τους το 2014.

Οι άνθρωποι που διοργάνωσαν το διαγωνισμό τάχθηκαν ενάντια στο μεγάλο αριθμό των φωτογραφιών που κατατέθηκαν έχοντας υποστεί μεγάλη επεξεργασία και διευκρίνισαν ότι στον τελικό γύρο του διαγωνισμού απέρριψαν για τον λόγο αυτό το 20% των φωτογραφιών.

Ο διευθυντής του διαγωνισμού Λαρς Μπέρινγκ εξήγησε σχετικά: «Φαίνεται ότι ορισμένοι φωτογράφοι δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό της αισθητικής παρέμβασης στις φωτογραφίες είτε αφαιρώντας μικρές λεπτομέρεις για να 'καθαρίσουν' την εικόνα ή κάποιες φορές επεμβαίνοντας υπερβολικά με χημικά μέσα στο χρώμα τους, κάτι που συνιστά δομική αλλαγή τους».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως οι φωτορεπόρτερ σε όλο τον κόσμο πρέπει να καταλήξουν κάποια στιγμή σε κοινά αποδεκτούς κανόνες που θα αφορούν τις όποιες παρεμβάσεις γίνονται στις φωτογραφίες.

Αυτή τη φορά η εικόνα που βραβεύτηκε είχε ως αντικείμενο τις προσωπικές στιγμές ενός gay ζευγαριού, ενώ γενικά τις υπόλοιπες βραβεύσεις έλαβαν τα θερμά σημεία του πλανήτη και τις εικόνες απόγνωσης και πολέμου από την Ουκρανία, τη Συρία, τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και από τις χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από τον Έμπολα.

Στην κατηγορία της αθλητικής φωτογραφίας, το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Μπάο Ταϊλιάνγκ της κινεζικής εφημερίδας Chengdu Economic Daily με μία φωτογραφία του αργεντίνου ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι να κοιτάζει το τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου μετά την ήττα της ομάδας του με 1-0 από την Γερμανία στον τελικό στο Ρίο.
 
Η φωτογραφία του ζευγαριού επιλέχθηκε ανάμεσα σε 97.912 φωτογραφίες, έργα 5.692 φωτορεπόρτερς από 131 χώρες του κόσμου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman