ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

5+1 καλλιτέχνες που ήρθαν, είδαν και... απήλθαν

Tweet
Share
Tweet
Share

Ήρθαν, άφησαν το σημάδι τους στη μουσική βιομηχανία και απήλθαν. Ο λόγος για πολλούς «one hit wonder» καλλιτέχνες οι οποίοι σημείωσαν τεράστια επιτυχία μέσα από ένα μονάχα τραγούδι. Ο όρος υιοθετήθηκε προκειμένου να περιγράψει τους τραγουδιστές που έκαναν θραύση με ένα κομμάτι το οποίο υπερκάλυψε το υπόλοιπο έργο τους.

Χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’50, όταν και η μουσική βιομηχανία μεταβλήθηκε οριστικά με την εμφάνιση του rock n’ roll. Ήταν η εποχή που ανέδειξε τον Elvis Presley και τον Jerry Lee Lewis, για να τους ακολουθήσουν αμέτρητοι άλλοι αστέρες. Τα κομμάτια του one hit wonder είναι με άλλα λόγια αυτά που σου κολλάνε στον εγκέφαλο μέχρι αηδίας. Τραγούδια εύπεπτα που κάποια στιγμή ίσως αγαπήσαμε αλλά τελικά βαρεθήκαμε αφού ακούσαμε χιλιάδες φορές στα ραδιόφωνα. Οι συντάκτες του penna.gr συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε. Καλό μουσικό ταξίδι!

Duffy, Mercy

Η γλυκιά παρουσία από την Ουαλία το 2008 κυκλοφόρησε το δίσκο της «Rockferry» που εμπεριείχε τα τραγούδια Mercy, Stepping Stone και Warwick Avenue. Οι επιτυχίες που η ίδια έκανε ήταν πάνω από μία, παρ’ όλα αυτά εξαφανίστηκε από προσώπου γης αργότερα. Εκεί που θεωρούνταν κορυφαία τραγουδίστρια παγκόσμιας εμβέλειας το δεύτερο άλμπουμ της, «Endlessly» δεν είχε καμιά επιτυχία και καμιά ανταπόκριση. Το 2011 η ίδια ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί για δύο χρόνια ώστε να γράψει το καινούργιο της cd. Από τότε εξαφανίστηκε.

Boomfunk MC’s, Freestyler

Όσοι υπήρξαν παιδιά τη δεκαετία του ’90 σίγουρα θα θυμούνται τους millennials. Οι φινλανδοί Boomfunk MC’s, λίγο πριν μπει η καινούρια χιλιετία, έδωσαν ένα mega hit στην ηλεκτρονική σκηνή με το «Freestyler». Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν κυκλοφορίες που δεν τις θυμάται κανείς. Από το 2005 και μετά χάθηκαν από τα μουσικά δρώμενα.

Daniel Powter, Bad Day

Ο Καναδός Daniel Powter με το τραγούδι του «Bad Day» βρέθηκε στην κορυφή των charts τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Το τραγούδι-ύμνος στις μίζερες μέρες χάρισε στον ίδιο τις αντίστοιχες καλύτερες της καριέρας του.

The Ting Tings, That’s Not My Name

Ήταν γύρω στα μισά της δεκαετίας των 00’s που το ακούγαμε παντού. Μέχρι και σε διαφήμιση αναψυκτικών παίχτηκε, δεν το συζητάμε για το ραδιόφωνο. Μετά το ντεμπούτο τους αυτό τίποτα δεν έκανε τον ίδιο θόρυβο. Οκ, μπορεί να είναι νωρίς για να λάβουν τον τίτλο της one hit wonder μπάντας, ωστόσο θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για το μέλλον.

Snow Patrol, Chasing Cars

Ο χαρακτηρισμός του one hit wonder ίσως να είναι λίγο υπερβολικός, καθώς οι Snow Patrol είχαν γνωρίσει ήδη μια επιτυχία κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκεκριμένο κομμάτι εκτόξευσε όμως τις πωλήσεις του δίσκου αυτού και τους έκανε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής των ψηφιακών singles. Από τότε η μπάντα παίζει σε πιο ηλεκτρονικό ήχο.

Marcy Playground, Sex and Candy

Το 1997 το grunge ανήκε πλέον στην ιστορία, ενώ οι όχι και τόσο σκληρές κιθάρες της post grunge δε συγκινούσαν ιδιαίτερα. Όμως εκείνη τη χρονιά οι Marcy Playground έπαιξαν την καλύτερη μπάλα της καριέρας τους με το “Sex and Candy” το οποίο έσπασε το ρεκόρ του “Wonderwall”, ύμνου των Oasis και της britop εν γένει, παραμένοντας για πάνω από δέκα εβδομάδες στο νούμερο ένα των charts.

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman