ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οκτώ αλήθειες για τον Alan Turing που ίσως δεν γνωρίζατε

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο διαπρεπής μαθηματικός, θεωρητικός της λογικής, κρυπτογράφος και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της θεωρίας των υπολογιστών. Ο Turing έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής, καθόρισε τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης, αποκωδικοποίησε τους μυστικούς κώδικες του γερμανικού στρατού (γεγονός που έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε να λήξει ταχύτερα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος), ενώ σχεδόν έλυσε ένα βιολογικό αίνιγμα στη μορφογένεση, το οποίο ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστο για τους ερευνητές.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια του pbs.org, σας παρουσιάζουμε οκτώ αλήθειες για τη ζωή του κορυφαίου επιστήμονα που ίσως δε γνωρίζετε μέχρι σήμερα.

-Ο AlanTuring ήταν ένας δρομέας ολυμπιακού επιπέδου. Ασχολούνταν με πολλά σπορ, του άρεσε η κωπηλασία, αλλά είχε αδυναμία στο τρέξιμο. Το 1948 σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις του.

-Είχε ενστερνιστεί κάποιες από τις αρχές των χίπις, κάτι το οποίο πολλές φορές μαρτυρούσε και το ντύσιμο του. Ο Turing συμμετείχε στο αντιπολεμικό κίνημα το 1933, ωστόσο ποτέ δεν ασχολήθηκε εκτενώς με την πολιτική.

alan

-Έπαιρνε κακούς βαθμούς και απογοήτευε τους δασκάλους του. Η φυσική εξάλλου τη δεκαετία του 1920 θεωρούνταν μάθημα β’ διαλογής στα αγγλικά δημόσια σχολεία. Η αγάπη του Turing για το συγκεκριμένο μάθημα προκαλούσε θλίψη στη μητέρα του.

-Ο «πατέρας» της πληροφορικής είχε παράλληλα ασχοληθεί με τη βιολογία, τη χημεία και τη νευρολογία. Ως έφηβος, μελέτησε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, γεμίζοντας τετράδια με τις σκέψεις του για το θέμα. Μετά τον πόλεμο, ενδιαφέρθηκε για την κβαντική μηχανική και τη νευρολογία.

1200px Alan Turing 1024x768

-Με αφορμή την αγάπη του για τις μαργαρίτες, ανέπτυξε ένα νέο πεδίο στην επιστήμη της βιολογίας. Την ώρα που τα άλλα παιδιά στην ηλικία του έπαιζαν στους δρόμους, εκείνος παρατηρούσε τις μαργαρίτες να μεγαλώνουν. Το 1952 μέσα από τη διαδικασία αυτή ανέπτυξε τη θεωρία της «μορφογένεσης», προέκταση της μαθηματικής βιολογίας.

-Όταν μιλούσε, τραύλιζε. Ένας παραγωγός στο ραδιόφωνο του BBC είχε παραδεχτεί πως για το λόγο αυτό είχε δυσκολευτεί πολύ να πάρει συνέντευξη από τον Turing.

-Δεν κράτησε μυστικές ποτέ τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ποτέ δεν μίλησε ανοιχτά γι’ αυτό, από την άλλη δεν έκρυψε πως ήταν ομοφυλόφιλος.

-Ο «ευνουχισμός» που υπέστη δεν ήταν αρκετός για να τον κάνει να βάλει τέλος στην έρευνά του. Η τιμωρία που επιβλήθηκε στον Turing για την ομοφυλοφιλία του ήταν ο λεγόμενος «χημικός ευνουχισμός», δηλαδή μια σειρά από ενέσεις ορμονών που έκαναν τον ίδιο εξαιρετικά αδύναμο. Του προκάλεσαν επίσης γυναικομαστία. Όλα αυτά δεν τον πτόησαν και εκείνος συνέχισε να κυνηγά το όνειρό του.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman