ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πετάξτε τα ρούχα... και κοιμηθείτε άφοβα!

Tweet
Share
Tweet
Share

Μεγάλο δώρο κάνει στον οργανισμό του όποιος ξαπλώνει γυμνός το βράδυ συμπεραίνουν οι ερευνητές μέσα από πρόσφατες μελέτες που πραγματοποίησαν. Αν δεν γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα της συνήθειας αυτής σας τα παραθέτουμε στη συνέχεια.

-O "γυμνός ύπνος" σε κρατάει πιο όμορφο και πιο νέο

Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι στους 21 βαθμούς κελσίου, τότε οι αντιγηραντικές ορμόνες, η μελατονίνη και η αυξητική ορμόνη κάνουν την εμφάνισή τους στο σώμα μας και λειτουργούν πιο ευεργετικά για εμάς. Σε αυτή τη θερμοκρασία την οποία "πιάνουμε" όταν κοιμόμαστε γυμνοί, κάνουμε καλύτερες καύσεις, αναγεννώνται τα κύτταρα του δέρματος και των μαλλιών και σύμφωνα με τη μελέτη του Cheri Mah από το πανεπιστήμιο του Stanford, σε βάθος χρόνου θα δείχνουμε έως και 10 χρόνια νεώτεροι.

Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχετε ζεστά χέρια και πόδια. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος επιτυγχάνεται γιατί στέλνεται αίμα στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος και ειδικότερα στα χέρια και τα πόδια και από εκεί η θερμότητα χάνεται στο περιβάλλον. Αλλά αν τα χέρια και τα πόδια είναι κρύα, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται και αυτό μειώνει τη ροή του αίματος. Έτσι η θερμοκρασία του κεντρικού σώματος δεν θα είναι σε θέση να πέσει τόσο εύκολα.

-Θα αισθάνεσαι πιο χαρούμενος και λιγότερο στρεσαρισμένος

Με τον γυμνό ύπνο, το σώμα παράγει περισσότερη ωκυτοκίνη, ή αλλιώς την "ορμόνη της αγάπης". Όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλο γυμνό σώμα, παράγουμε περισσότερη ωκυτοκίνη. Το ζευγάρι που κοιμάται μαζί γυμνό, αισθάνεται καλύτερα, τα δύο άτομα πιο ασφαλή, ενώ μειώνεται η πίεση, προστατεύεται η καρδιά, ελαττώνεται το άγχος και εν γένει ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Για να κοιμηθούμε βαθιά το σώμα μας πρέπει να ρίξει τουλάχιστον μισό βαθμό την θερμοκρασία μας. Αν κάτι εμποδίζει την πτώση της θερμοκρασίας ο εγκέφαλος ενεργοποιείται πιο έντονα και ο άνθρωπος ξυπνάει. Τα ρούχα ανεβάζουν τη θερμοκρασία και σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, το να αποφεύγονται διευκολύνει τον βαθύς ύπνο. Η μελέτη του Uni SA's Centre for Sleep Research της Αυστραλίας άλλωστε, σημειώνει πως ο ύπνος με ρούχα μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε μερική απώλεια μνήμης, μιας και δυσχεραίνεται η λειτουργία του εγκεφάλου.

Το 2008 μια ολλανδική μελέτη κατέγραψε τα οφέλη του γυμνού ύπνου. Οι εθελοντές κοιμόντουσαν φορώντας μια συσκευή που επέτρεπε στους ερευνητές να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του δέρματος τους χωρίς να αλλάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως όταν η θερμοκρασία του δέρματος αυξήθηκε μόλις 0,4 βαθμούς Κελσίου οι εθελοντές ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα. Σε ηλικιωμένους εθελοντές, η δράση αυτή ήταν έντονη: Η αύξηση των 0,4 βαθμών Κελσίου σχεδόν διπλασίασε τον βαθύ ύπνου και μείωσε τον κίνδυνο να ξυπνήσει κανείς νωρίς το πρωί από 50% σε 4%.

Για να εξασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία του σώματος θα πέσει ικανοποιητικά το βράδυ, μη φοράτε κάλτσες.

ImageHandler.ashx 24

-Καλύτερη "αναπνοή" των γεννητικών οργάνων

Ο άνθρωπος που κοιμάται γυμνός, άντρας ή γυναίκας, βοηθά στη καλύτερη χρήση του "θερμοστάτη" των γεννητικών οργάνων και άρα στον πιο εύκολο ύπνο. Στις γυναίκες, όταν η συγκεκριμένη περιοχή υπερθερμαίνεται, είναι πιο επιρρεπείς σε μεγαλύτερη από το φυσιολογικό συγκέντρωση βακτηρίων στην περιοχή. Στους άντρες οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη γονιμότητα. Από την άλλη, ο ενοχλητικός ιδρώτας της συγκεκριμένης περιοχής είναι πρόβλημα κοινό τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

-Αίσθηση ελευθερίας

Γδύνεσαι, κοιμάσαι, χωρίς ιεροτελεστίες. Ο άνθρωπος που κοιμάται γυμνός αισθάνεται ελεύθερος, κάτι που συντελεί ψυχολογικά στη μείωση του άγχους και του στρες.

-Καφέ λίπος

Σε μια μελέτη, μετά από τέσσερις εβδομάδες ύπνου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου οι εθελοντές διπλασίασαν την ποσότητα του καφέ λίπους τους.

Το κρύο περιβάλλον αδυνατίζει ενεργοποιώντας το καφέ λίπος το οποίο παράγει 300 φορές παραπάνω θερμότητα από κάθε άλλο όργανο του σώματος. Αυτό σημαίνει πως αν ενεργοποιείται το καφέ λίπος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε ξοδεύετε θερμίδες. Βέβαια, η δαπάνη αυτή της ενέργειας δεν είναι αρκετή για να χάσετε βάρος αλλά η μελέτη έδειξε πως βελτιώθηκε η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επίσης, το να μη φοράτε ρούχα στον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανάπτυξη λοιμώξεων από ζυμομύκητες. Το ζεστό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη ορισμένων παρασίτων. Αν φοράτε μάλιστα σφιχτά εσώρουχα αυτό σημαίνει λιγότερος αέρας στην περιοχή και ότι είναι πιο πιθανό να ιδρώσετε κάτι που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

-Χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και λίπους στην κοιλιά

Σε υγιείς συνήθειες ύπνου, καθώς πέφτει η θερμοκρασία του σώματος και η αυξητική ορμόνη ανεβαίνει, η κορτιζόλη μειώνεται. Το σώμα ξεκουράζεται και αναρρώνει πραγματικά μεταξύ 10μ.μ. και 2π.μ., όπου και η κορτιζόλη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Από τις 2 π.μ. οι επινεφρίδιοι αδένες, ή αδένες άγχους, αρχίζουν να εργάζονται για την παραγωγή κορτιζόλης σε προετοιμασία για την επόμενη μέρα, η οποία βρίσκεται στις κορυφές στις 4 π.μ. και φτάνει το υψηλότερο σημείο της γύρω στις 6 π.μ. – ακριβώς την κατάλληλη ώρα για να ξυπνήσεις νιώθοντας ενέργεια.

Τις νύχτες που δεν κοιμάσαι αρκετά, θα ξυπνήσεις με ένα επίπεδο κορτιζόλης που είναι αφύσικα υψηλό. Αυτό ενεργοποιεί την όρεξη, ειδικά προς comfort foods όπως τα muffins, μπισκότα, κέικ κλπ., φέρνει μια τάση για υπερκατανάλωση φαγητού, αυξάνει την ένταση και το άγχος και δημιουργεί λίπος στην κοιλιά – ακόμα και σε ανθρώπους που είναι γενικά αδύνατοι.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, υψώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, αυξάνουν την όρεξη, αναστατώνουν τις κανονικές συνήθειες ύπνου, μειώνουν τη λίμπιντο και αυξάνουν την επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες. Επίσης, συμβάλλουν σε άλλες ορμονικές ανισορροπίες και παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του PMS, της στειρότητας, της νόσου του θυρεοειδούς και διαταραχές των σακχάρων στο αίμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman