ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα εργοστάσια "φαντάσματα" της Ελλάδας

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα απομεινάρια μιας άλλοτε ακμάζουσας βιομηχανίας απαθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό ο φωτογράφος του Reuters, Γιάννης Μπεχράκης.

«Εκατοντάδες εργοστάσια έχουν κλείσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για διάφορους λόγους, όμως η οικονομική κρίση έβαλε την ταφόπλακα της βιομηχανικής εποχής στην Ελλάδα», τονίζει ο καλλιτέχνης, ο οποίος ταξίδεψε από την Αθήνα προς την Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στην Πελοπόννησο, διανύοντας 2.500 συνολικά χιλιόμετρα για να ολοκληρώσει το έργο του.

Image 1

Τα εργοστάσια στη χώρα είναι συνυφασμένα με την προοπτική της ανάπτυξης και της εξέλιξης της οικονομίας, καθώς προσφέρουν θέσεις εργασίας και οι άνθρωποι δεν αναγκάζονται να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου συνειδητοποίησα την παρακμή της ελληνικής βιομηχανίας», σχολιάζει ο φωτογράφος, ενώ εξηγεί πως ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Λάρισα, όπου πλέον ξεχωρίζουν μόνο οι σκουριασμένες πύλες και τα σημάδια που έχουν αφήσει οι καταληψίες. Σε μια δερμάτινη πολυθρόνα στο γραφείο του διευθυντή κάποιος είχε γράψει: Παρακαλώ, βοηθήστε.

Image 2

 

Εκατοντάδες εργοστάσια στη χώρα έχουν κλείσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για διάφορους λόγους

Image 3

«Στη Θεσσαλονίκη, ένα τεράστιο εργοστάσιο ξυλείας καταστράφηκε από αρχαιοκάπηλους αλλά και τις καιρικές συνθήκες, ενώ ένα άλλο θύμιζε σκηνή από την ταινία “I am legend” με πρωταγωνιστή τον Will Smith. Έξω από την Ξάνθη, συνάντησα ένα ακόμη ερειπωμένο εργοστάσιο. Δίπλα από κάποια γκράφιτι που ήταν ζωγραφισμένα στον τοίχο, ένας μετανάστης που ίσως ζούσε για κάποιο διάστημα εκεί, εν ονόματι Abdi, είχε γράψει τα ονόματα γερμανικών πόλεων.»

Image 4

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου προς την Πελοπόννησο, περιπλανήθηκα στη Στερεά Ελλάδα προκειμένου να αντικρίσω από κοντά την άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανική ζώνη. Τα απομεινάρια της Izola, της μεγάλης εταιρείας παραγωγής οικιακών συσκευών, βρίσκονται ακόμα σε περίοπτη θέση», σημειώνει ο κ. Μπεχράκης.

Image 5

«Η τελευταία μου στάση ήταν στην Ελευσίνα. Εντύπωση μου προκάλεσε ένα εγκαταλελειμμένο ελαιοτριβείο που έκλεισε τη δεκαετία του ’90. Μια σκισμένη ελληνική σημαία κυμάτιζε δίπλα από τη σκουριασμένη πύλη», καταλήγει.

Image 6

Image 7

Image 8

Image 9

Image 10

Image 11

Image 12

Image 13

Image 14

Image 15

Image 16

Image 17

Image 18

Image 19

πηγή: reuters

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman