ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Tα θλιμμένα μάτια της μοναξιάς

Tweet
Share
Tweet
Share

Tι θα σκεφτόσασταν αν ξέρατε πως αντικρίζετε κάτι για τελευταία φορά; Αν κάποιος σας έλεγε πως το πλάσμα που βλέπετε είναι το τελευταίο στον πλανήτη; Σίγουρα θα το επεξεργαζόσασταν καλύτερα ή θα απαθανατίζατε τη στιγμή με μια φωτογραφία ώστε να δείχνετε στα εγγόνια σας το ιστορικό αυτό "κειμήλιο". Ένας από τους λίγους αρσενικούς λευκούς ρινόκερους που υπάρχουν στον κόσμο βρίσκεται στο Σουδάν κι αν σύντομα δεν ζευγαρώσει με κάποιο θηλυκό, το είδος θα εξαφανιστεί ολοσχερώς. Οι προσπάθειες για ζευγάρωμα που μέχρι τώρα έχουν γίνει έχουν αποτύχει καθώς ο λευκός ρινόκερος του Σουδάν είναι μεγάλος σε ηλικία και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Η ηλικία προφανώς είναι πρόβλημα και για την σεξουαλική δραστηριότητα των ρινόκερων, όχι μόνο των ανθρώπων...

Κάθε μέρα γύρω του στέκονται ένοπλοι άνδρες, οι οποίοι τον περιφρουρούν για να μην πάθει τίποτα. Το ζώο κινδυνεύει από τους λαθροθήρες της περιοχής, οι οποίοι θέλουν να πάρουν κομμάτι από τα κέρατά του, προκειμένου να το πουλήσουν στην ασιατική αγορά φαρμάκων λόγω της θεραπευτικής ιδιότητας που λέγεται πως έχει. Η εικόνα του πλάσματος αποδεικνύει τη μεγάλη του ηλικία και την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

 

Ένας από τους λίγους αρσενικούς λευκούς ρινόκερους που υπάρχουν στον κόσμο βρίσκεται στο Σουδάν

Το πρόσωπό του είναι ρυτιδιασμένο, ενώ τα μάτια του εκπέμπουν μια βαθιά μελαγχολία. Λίγοι γνωρίζουν πόσο πολύτιμος είναι. Το κεφάλι του είναι ορθογώνιο και ογκώδες, απόδειξη της δύναμης του. Προκαλεί στ’ αλήθεια εντύπωση πως μια τόσο ισχυρή, εξωτερικά τουλάχιστον, ύπαρξη, μπορεί να γίνει τόσο ευάλωτη. Η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση κόστισε τόσο στα όντα που την απαρτίζουν όσο και στο ίδιο το περιβάλλον. Η καταστροφή μετρά χρόνια και συγκεκριμένα από την εποχή των παγετώνων.

Σήμερα υπάρχουν ντοκουμέντα μαλλιαρών ρινόκερων στα σπήλαια της Γαλλίας, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα χρονολογούνται έως και 30.000 χρόνια πριν. Εκείνοι που ζωγράφισαν τις ιστορικές εικόνες ήταν κι αυτοί που οδήγησαν στην εξόντωσή των ζώων. Οι τεράστιες κλιματικές αλλαγές που συντελέστηκαν στους αιώνες έδωσαν τη χαριστική βολή στα μεγάλα θηλαστικά.

 

Στην Ινδία οι ρινόκεροι που έχουν απομείνει προστατεύονται κάτω από δρακόντεια μέτρα

Πλέον πλήθος επιστημόνων έχει στρέψει το βλέμμα του στους ρινόκερους. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην πρώτη γραμμή του «πολέμου» που λαμβάνει χώρα. Ο λευκός ρινόκερος έχει κυνηγηθεί ιδιαίτερα ενώ πλέον αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Ο ρινόκερος της Ιάβας επίσης δεν θα επιβιώσει. Στην Ινδία οι ρινόκεροι που έχουν απομείνει προστατεύονται κάτω από δρακόντεια μέτρα, ενώ και εκεί η λαθροθηρία αποτελεί απειλή.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman