ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το προφίλ του απατεώνα επιχειρηματία

Tweet
Share
Tweet
Share

Η απάτη μέσα στους οργανισμούς είναι «γένους αρσενικού», καθώς όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη διεθνής έρευνα της KPMG «Global Profiles of the Frauster», το 79% όσων διαπράττουν απάτη μέσα στις επιχειρήσεις είναι άνδρες, εκ των οποίων το 66% είχε και συνεργό. Οι γυναίκες φαίνεται να προτιμούν να λειτουργούν περισσότερο μόνες τους, με το 45% αυτών να έχει επιλέξει συνεργό.

Το προφίλ του απατεώνα στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα έχει ως εξής:

• Το 68% των απατεώνων είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, ενώ νεότερες ηλικίες αντιπροσωπεύονται στο δείγμα με ποσοστό 15%.

• Το 65% διέπραξε την απάτη, ενώ εργαζόταν στον οργανισμό και το 21% αφού είχε αποχωρήσει. Οπως διαπιστώθηκε το 38% εργαζόταν στον οργανισμό πάνω από 6 έτη και το 14% μεταξύ 4 και 6 ετών.

• Το 34% ήταν μέλη της ανώτατης διοίκησης και το 32% διευθυντικά στελέχη με προϋπηρεσία στον οργανισμό άνω των 6 ετών.

• Το 38% των απατεώνων χαρακτήρισαν εαυτόν ως αξιοσέβαστα πρόσωπα στους οργανισμούς που εργάζονταν και το 44% είχε σημαντικές δικαιοδοσίες, με δυνατότητα παραβίασης των συστημάτων ελέγχου.

Το κίνητρο που υπερίσχυσε για τη διάπραξη της απάτης ήταν το προσωπικό όφελος σε ποσοστό 60% και ακολουθεί η απληστία σε ποσοστό 36% και η ευκολία και η δυνατότητα («το κάνω γιατί μπορώ») σε ποσοστό 27%.

Βρήκαν την ευκαιρία

Η απουσία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών αποτέλεσε ευκαιρία για τη διάπραξη της απάτης σε ποσοστό 61%. Στην Ευρώπη μάλιστα το 72% δήλωσε ότι λόγω μη επαρκών συστημάτων ελέγχου βρήκε ευκαιρία να διαπράξει την απάτη.

• Το 24% χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να διαπράξει την απάτη, ενώ το 47% προέβη σε κατάχρηση περιουσίας και το 22% σε αλλοίωση των οικονομικών στοιχείων.

• Το 66% των περιπτώσεων απάτης διαπράχθηκε σε περίοδο 1 έως 5 ετών και στο 27% των περιπτώσεων η απάτη κόστισε σε κάθε οργανισμό πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

• Το 44% των απατεώνων εντοπίστηκε έπειτα από πληροφορίες τρίτων, είτε με επίσημο τρόπο είτε με ανεπίσημο (παράπονα, υποδείξεις), ενώ το 24% έπειτα από διοικητικό έλεγχο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.