ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Bullying στην εργασία. Τι να κάνετε;

Tweet
Share
Tweet
Share

Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για τον σχολικό εκφοβισμό, ο οποίος όπως πολύ δραματικά διαπιστώσαμε επεκτείνεται και στην μετασχολική περίοδο. Από ότι φαίνεται μπορεί να μας κυνηγάει ακόμη και στον χώρο της δουλειάς.

Ένας απαιτητικός προϊστάμενος είναι εντελώς διαφορετικός από ένα αφεντικό που παρενοχλεί τον εργαζόμενο. Ο δεύτερος μπορεί να οδηγήσει έναν υπάλληλο ακόμη και στην κατάθλιψη, ενώ το αίσθημα της απομόνωσης είναι το πρώτο που γεννάται. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα το 91% των εργαζομένων πιστεύει ότι η εταιρεία στην οποία απασχολείται δεν έχει διαχειριστεί σωστά φαινόμενα bullying προς υφισταμένους.

women bullying women

Εάν το αφεντικό σας, σας φέρεται άδικα και μετατρέπει τον χρόνο σας στη δουλειά σε κόλαση, αλλά δεν σκοπεύετε να "αφήσετε" την συγκεκριμένη δουλειά, υπάρχουν κάποιες κινήσεις στις οποίες μπορείτε να προβείτε προκειμένου να προστατευθείτε και να βελτιώσετε τις συνθήκες εργασίας σας. Το Penna με τη βοήθεια του “The guardian” σας συμβουλεύει:

Μιλήστε με κάποιον τρίτο

Όταν πρωτοπήγατε στην εταιρεία μπορεί να βρήκατε έναν μέντορα. Κάποιον που σας βοήθησε στα πρώτα σας βήματα, διευκόλυνε την προσαρμογή σας, σας έμαθε πράγματα. Αυτός ο κάποιος, θα πρέπει να είναι από άλλο τμήμα. Μοιραστείτε το πρόβλημά σας μαζί του, μπορεί να έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο, η εμπειρία του μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη.

Bully at Work

Συχνά ένας μέντορας, ή ακόμη ένας συνάδελφος από κάποιο άλλο τομέα στην εταιρεία μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα λίγο πιο καθαρά, πιο αντικειμενικά. Διαθέτει δε και την γνώση του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης, γνωρίζει τους μηχανισμούς της και μπορεί να σας παρέχει χρήσιμες συμβουλές. Φροντίστε αυτός ο κάποιος να μη εμπλέκεται στο ελάχιστο όμως με το δικό σας αντικείμενο γιατί έτσι στερείτε το στοιχείο της αντικειμενικότητας.

Μιλήστε στο αφεντικό σας

Μπορεί να φαντάζει βουνό, μπορεί να νομίζετε ότι αδυνατείτε να διαχειριστείτε μια συζήτηση επί του θέματος με το άτομο που σας παρενοχλεί, ωστόσο το πιθανότερο είναι να διαπιστώσετε ότι μάλλον και ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τι κάνει τόσο καιρό. Να είστε ευθείς, ειλικρινής και χωρίς καμία διάθεση… κλάψας απέναντί του. Θα εκτιμηθεί.

bullying 1

Μιλήστε στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού (HumanResources)

Εάν διαπιστώσετε ότι τα παραπάνω δεν βοήθησαν, μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθείτε στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού. Εάν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και η συμπεριφορά του προϊσταμένου σας απειλεί την δουλειά σας, μην διστάσετε. Θα έχετε προσδώσει και πιο επίσημο χαρακτήρα στο γεγονός.

HumanResourcesTabloid

Μην αμφισβητήσετε σε καμία στιγμή τις ικανότητές σας

Η υπονόμευση της αυτοεκτίμησης είναι συνήθως η πρώτη συνέπεια μιας τέτοιου τύπου παρενόχλησης. Είναι πολύ πιθανό να αμφισβητήσετε τις ικανότητές σας, την επάρκειά σας και να αισθανθείτε ότι δεν ανήκετε στην ομάδα. Προσπαθήστε να αξιολογήσετε τον τρόπο που σας αντιμετωπίζουν άλλοι συνάδελφοι, πελάτες και ανατρέξτε σε ζητήματα που έχετε χειριστεί στο παρελθόν με επιτυχία. Μεταξύ άλλων θα σας θυμίσει και γιατί αισθάνεστε ότι αυτή η συγκεκριμένη δουλειά σας ενδιαφέρει.

Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στη δουλειά. Το να περνάμε καλά εκεί και να εκτιμώνται οι ικανότητές μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Photoxpress 18910672

Ο καλύτερος τρόπος να λύνουμε την πλειονότητα των προβλημάτων μας που άπτονται των ανθρωπίνων σχέσεων στον χώρα εργασίας είναι να μιλάμε. Μιλήστε άφοβα!

 

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman