ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί δεν πρέπει να ανακατεύεις την κάνναβη με καπνό

Tweet
Share
Tweet
Share

Πολλοί χρήστες ουσιών ανά τον κόσμο συνηθίζουν να ανακατεύουν την κάνναβη με καπνό, ώστε να εισπνέουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη ναρκωτική ουσία. Μάλλον όμως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν καθώς σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η ανάμιξη αυξάνει τον κίνδυνο εξάρτησης του χρήστη και από τις δύο ουσίες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College και King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής την κλινική ψυχοφαρμακολόγο Τσάντνι Χιντόσα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Frontiers in Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 33.70χρήστες κάνναβης.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέρχονταν από 18 χώρες και είχαν απαντήσει ανώνυμα σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειές τους, όσον αφορά τη χρήση κάνναβης και των παραγώγων της.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, συχνότερα ανακατεύουν την κάνναβη με καπνό οι Ευρωπαίοι χρήστες, σε ποσοστό από 77% έως 91% ανάλογα με τη χώρα, ενώ πολύ μικρότερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ (4,4%) ή στη Βραζιλία (7%).

«Η κάνναβη είναι λιγότερο εθιστική από τον καπνό, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι το ανακάτεμά τους μειώνει το κίνητρο του χρήστη να σταματήσει τη χρήση αυτών των ουσιών», δήλωσε η Χιντόσα.

Όπως τόνισε η ανάμιξη των δύο ουσιών αυξάνει την ψυχολογική εξάρτηση του χρήστη και από τις δύο ουσίες, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αν είναι χρήστης της μιας μόνο από τις δύο.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο πιο δημοφιλής τρόπος ανάμιξης της κάνναβης με καπνό παγκοσμίως είναι με «τσιγαριλίκι» (προτιμάται από το 93,4% των χρηστών). Πίπα για το ανακάτεμα κάνναβης-καπνού χρησιμοποιεί το 11,7% των χρηστών. Οι άνδρες είναι πιθανότερο να ανακατέψουν καπνό και κάνναβη (68,2%) σε σχέση με τις γυναίκες (63,8%). Οι χρήστες που τα ανακατεύουν, είναι νεότεροι (26 ετών κατά μέσο όρο), σε σχέση με όσους κάνουν σκέτη χρήση κάνναβης (31 ετών). Το 16% των χρηστών δεν έχουν ποτέ δοκιμάσει καπνό ανεξάρτητα από την κάνναβη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman