ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η σύγχρονη ιστορία "γράφεται" με αίμα

Tweet
Share
Tweet
Share

Ήταν στις 20 Ιουλίου του 2001 όταν ο Carlo Guiliani κειτόταν νεκρός στη πλατεία «Gaetano Alimonda» της Γένοβα. Ο 23χρονος τότε νέος, ο οποίος διαμαρτυρόταν κατά της παγκοσμιοποίησης, έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Mario Placanica, σοκάροντας την κοινωνία. Πολλοί τον παρομοιάζουν με το δικό μας Αλέξη Γρηγορόπουλο που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στα Εξάρχεια στα 15 του μόλις χρόνια.

Ο Carlo Guiliani βρέθηκε μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο στη Γένοβα προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά των ηγετών της G8. Χιλιάδες όμως ήταν και οι αστυνομικοί που συγκεντρώθηκαν για να προφυλάξουν την «ομαλή διεξαγωγή» της συνάντησης των ισχυρών του πλανήτη.

65D228D303FA8D995B6D86E7D6C2D2CF

Γρήγορα η ειρηνική διαδήλωση των συγκεντρωμένων εξελίχθηκε σε βίαιη σύγκρουση μεταξύ δύο ομάδων, των διαδηλωτών και των αστυνομικών. Επικράτησε σύγχυση ενώ άμεσα οι δυνάμεις καταστολής ανέλαβαν δράση, ώστε να σπάσουν το μεγάλο όχλο.

Δακρυγόνα και χημικά απ' τη μια, ρίψη αντικειμένων και πέτρες, απ’ την άλλη. Οι αστυνομικές Αρχές υποστήριξαν πως ο Carlo κρατούσε έναν πυροσβεστήρα τον οποίο είχε σκοπό να εκτοξεύσει κατά ενός αστυνομικού οχήματος. Σε αυτό το όχημα ήταν επιβιβασμένος και ο αστυνομικός Mario Placanica που, βλέποντας τον νεαρό να πλησιάζει το αυτοκίνητο, σήκωσε το όπλο του και τον πυροβόλησε στο κεφάλι, αφήνοντάς τον νεκρό.

o CARLO GIULIANI facebook 800x400

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη όσων παρακολούθησαν τα βίαια επεισόδια είτε από την τηλεόραση είτε ζωντανά. Ενώ ο Carlo ήταν ξαπλωμένος στην άσφαλτο, ο οδηγός του αστυνομικού οχήματος, μετά τον πυροβολισμό, έκανε όπισθεν περνώντας πάνω από το σώμα του νεαρού ακτιβιστή. Στη συνέχεια κινήθηκε εκ νέου προς τα εμπρός περνώντας για δεύτερη φορά από πάνω του και τελικά σταμάτησε λίγα μέτρα πιο κάτω.

Έντονη φρίκη και φόβος ήταν ότι επακολούθησε. Κάποιοι έτρεξαν να βοηθήσουν το παιδί, αλλά το αίμα που έρεε στο πρόσωπό του δήλωνε ότι ήταν πια νεκρός. Ο αστυνομικός που πάτησε τη σκανδάλη τέθηκε υπό κράτηση, για να αθωωθεί στη δίκη που ακολούθησε, καθώς ο δικαστής απεφάνθη πως η σφαίρα χτύπησε τον Carlo μετά τον εξοστρακισμό.

ansa5 672 458 resize21 luglio 2001

Όσο για τον οδηγό που πάτησε το κορμί του, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του, γιατί ο Carlo Guiliani ήταν ήδη νεκρός όταν πέρασε με το αυτοκίνητο από πάνω του. Ωστόσο, οι γιατροί που εξέτασαν τη σορό του 23χρονου μετά το θάνατό του, διέγνωσαν ότι η καρδιά του Carlo Giuliani χτυπούσε ακόμα και αφού τον πάτησε το όχημα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής Marco Salvi. Ο ίδιος ιατροδικαστής κατέθεσε σε μια άλλη δίκη διαδηλωτών της Γένοβα ότι η σφαίρα που χτύπησε τον Giuliani κινήθηκε σε ευθεία γραμμή.

4e065d0a 002859 5cf5ef0a foto mail picture 499x285

Έπειτα από οκτώ χρόνια, στις 25 Αυγούστου του 2009, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι ο Mario Placanica βρισκόταν σε αυτοάμυνα τη στιγμή που πυροβόλησε, συνεπώς δεν έκανε κατάχρηση εξουσίας χρησιμοποιώντας υπερβολική βία.

9938806655 0b300de2be b 800x600

Ο Αμερικανός καταδικασμένος σε θάνατο Mumia Abu-Jamal, σχολιάζοντας την υπόθεση, έγραψε λίγο μετά το θάνατο του Giuliani: «Με αυτήν τη βάρβαρη σφαγή, το μήνυμα που μας στέλνουν είναι ότι η αντι-παγκοσμιοποίηση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το προτεταμένο όπλο εμπρός στο πρόσωπο ενός Ιταλού αναρχικού που έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, απεικονίζει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων του κεφαλαίου».

Carlo Giuliani 8 800x532

Το αμερικανικό περιοδικό «Time», είχε σχολιάσει ειρωνικά τη δολοφονία του Carlo Giuliani τον Ιούλιο του 2001, γράφοντας: «Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις ». Ο θάνατος του 23χρονου ακτιβιστή πυροδότησε την αγανάκτηση πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο ενώ αποτέλεσε παράλληλα έμπνευση για πολλούς νέους και καλλιτέχνες. Συνθήματα στους τοίχους υπενθυμίζουν ότι «ο Carlo ζει» ενώ τραγούδια στη μνήμη του από νεανικά πανκ-ροκ και χιπ χοπ συγκροτήματα αποτυπώνουν τον αγώνα ενός ασυμβίβαστου νέου χαράζοντάς τον ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

carlovive 600x600

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman