ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Helloοο..! Are you still there?

Tweet
Share
Tweet
Share

Η λέξη «Hello» κατέχει ξεχωριστή θέση στην καθημερινή μας ζωή, ενώ με κάθε ευκαιρία την ξεστομίζουμε για να χαιρετίσουμε κάποιον. Από πού κρατά όμως η σκούφια της; Ποιος την έφερε στην επιφάνεια και πώς έμεινε στην ιστορία; Για πρώτη φορά γραμμένη με e” εμφανίστηκε το 1887 σε ένα γράμμα του Τόμας Έντισον, του εφευρέτη του φωνογράφου και του ηλεκτρικού λαμπτήρα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσει κανείς μια τηλεφωνική συνομιλία ήταν να πει hello επειδή «έτσι θα ακουγόταν σε απόσταση τριών ή έξι μέτρων».

Ο Έντισον έκανε αυτή την ανακάλυψη ενώ δοκίμαζε το πρωτότυπο τηλέφωνο του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο οποίος προτιμούσε το ναυτικό επιφώνημα: “Ahoy, ahoy!” Την περίοδο που δούλευε στο Εργαστήριο Μένλο Παρκ για να βελτιώσει το μοντέλο της συσκευής του Μπελ, ο Έντισον φώναζε συνεχώς hello στο ακουστικό των τηλεφώνων. Σύντομα τη λέξη υιοθέτησαν οι υπόλοιποι συνεργάτες του και στη συνέχεια τα τηλεφωνικά κέντρα, μέχρι που τελικά εντάχθηκε στην καθημερινή γλώσσα. Πριν τη χρήση του hello, οι τηλεφωνήτριες έλεγαν: “Με ακούτε;” ή “Ποιος είστε;” ή “Είστε έτοιμος να μιλήσετε;”

motorola kinito1 570 800x533

Όταν το hello καθιερώθηκε ως έκφραση, οι τηλεφωνήτριες αποκαλούνταν “κορίτσια hello”. Την εποχή εκείνη η λέξη hullo αποτελούσε απλώς και μόνο ένα επιφώνημα έκπληξης. Ο Κάρολος Ντίκενς τη χρησιμοποίησε κατ’ αυτό τον τρόπο στο μυθιστόρημα του Όλιβερ Τουίστ (1839), όταν ο Άρτφουλ Ντότζερ προσέχει για πρώτη φορά τον Όλιβερ και του λέει: “Hullo, φιλαράκο! Τι είναι όλη αυτή η φασαρία;”

alexander graham bell3

Άλλη μια αγαπημένη λέξη του Έντισον ήταν το Halloo, την οποία χρησιμοποιούσε κανείς όταν ήθελε να προσελκύσει την προσοχή ενός κυνηγόσκουλου ή ενός πορθμέα. Όταν ο Έντισον ανακάλυψε πώς να ηχογραφεί (18 Ιουλίου 1877), η πρώτη λέξη που φώναξε στο μηχάνημα ήταν Halloo: “Έκανα το πείραμα πρώτα σε μια λωρίδα τηλεγραφικού χαρτιού, και είδα ότι η ακίδα χάραζε μια σειρά από σημάδια. Φώναξα: “Halloo! Halloo!” στο επιστόμιο, τράβηξα το χαρτί κάτω από την ατσάλινη ακίδα και άκουσα ένα ανεπαίσθητο “Halloo! Halloo!”. Αποφάσισα να φτιάξω μια μηχανή που να δουλεύει με ακρίβεια και έδωσα οδηγίες στους βοηθούς μου, λέγοντάς τους τι ήταν αυτό που είχα ανακαλύψει”. Στο πρώτο συνέδριο για τηλεφωνητές και τηλεφωνήτριες που πραγματοποιήθηκε το 1880 στους καταρράκτες του Νιαγάρα, έγινε η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση της κονκάρδας που έγραφε: “Hello, my name is…”...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman