ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μήπως σας «κακοποιεί» η δουλειά σας;

Tweet
Share
Tweet
Share

Το 57% των εργαζομένων επικεντρώνεται στην προαγωγή του, ενώ το 59% των Ελλήνων δηλώνει ευχαριστημένο από την εργασία του. Την ίδια στιγμή τα επίπεδα επαγγελματικής φιλοδοξίας έχουν δημιουργήσει μια περίεργη σχέση μεταξύ εργαζομένων και επαγγέλματος. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δουλειές οι οποίες «κακοποιούν» τους εργαζόμενους τους. Το Penna, σας εξηγεί τι σημαίνει αυτό, αφού σας παρουσιάσει το τις συνθήκες εργασίας υπό το πρίσμα των εργαζομένων στην χώρα μας.

Συνεχίζει να αυξάνεται αργά, αλλά σταθερά και η εργασιακή ικανοποίηση

Αυξημένη, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, εμφανίζεται η εργασιακή ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων, η οποία άγγιξε το 59% στα μέσα του 2014, ανεβαίνοντας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad (εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού) μεταξύ των πιο ικανοποιημένων λαών, από τον εργοδότη τους είναι οι Μεξιακνοί (80%), οι Νορβηγοί (79%) και οι Ινδοί (77%). Μειωμένη, κατά 7%, ικανοποίηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα εμφανίζουν οι Γερμανοί (67%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στην Ιαπωνία (40%) και το Χονγκ Κονγκ (46%).

Γιατί θα άλλαζαν δουλειά στην Ελλάδα;

Οικονομικοί είναι οι λόγοι για τους οποίους το 82% των Ελλήνων θα άλλαζε δουλειά. Επαγγελματικοί, λόγοι καριέρας θα οδηγούσαν το 76% των ερωτηθέντων σε αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ το 59% θα άλλαζε θέση εργασίας, εάν έβρισκε κάτι πιο κοντά στο αντικείμενο των σπουδών του. Ωστόσο το 62% δήλωσε πως η τρέχουσα εργασία του, είναι σχετική με την εκπαίδευσή του.

Μόνο το 36% των Ελλήνων δήλωσε, ότι έχει την τέλεια δουλειά, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό αυτό είναι 56%. Οι μισοί εργαζόμενοι (54%) δήλωσαν ότι βλέπουν την παρούσα εργασία τους μόνο ως έναν τρόπο να κερδίζουν τα προς το ζην και τίποτα περισσότερο.

Εστιάζοντας στην προαγωγή

DEVIL

Στην Ευρώπη, οι Ιταλοί εργαζόμενοι σε ποσοστό 82% είναι οι περισσότερο επικεντρωμένοι στην προαγωγή τους και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη Σλοβακία (75%), τη Γερμανία (75%), τη Γαλλία (74%), το Λουξεμβούργο (72%) και την Τουρκία (69%). Οι ευρωπαϊκές χώρες με τη μικρότερη έμφαση στην προαγωγή είναι η Νορβηγία (35%), η Σουηδία (36%) και η Δανία (38%).
 

Τι είναι η εργασιακή κακοποίηση;

Μπορεί να φταίει ένα σκληρό αφεντικό με χαρακτηριστικά τυράννου, υπερβολικά φιλόδοξοι συνάδελφοι ή απλώς μια εταιρική κουλτούρα πιο ανταγωνιστική από τα δικά σας δεδομένα. Υπάρχουν δέκα σημάδια τα οποία θα σας πουν αν η σχέση σας με τη δουλειά σας, έχει φτάσει σε επίπεδο κακοποίησης. Το Penna τα παραθέτει με τη βοήθεια της Telegraph.

1. Δεν έχετε φίλους έξω από τη δουλειά.

2.Προϊστάμενοι και συνάδελφοι σας θυμίζουν συνεχώς πόσο καλά αμείβεστε. Άρα οποιοδήποτε αίτημά σας είναι ανεδαφικό και τουλάχιστον δείγμα αχαριστίας. (σας ελέγχουν μέσω χρημάτων)

3.Αισθάνεστε συνεχώς την ανάγκη να αποδεικνύεται το προτερήματά σας. Αναζητάτε την επιβράβευση παντού.

4.Κάποιος κρατά παρουσίες. Σας σχολιάζουν όποτε φεύγετε λίγο νωρίτερα. Ενώ σας κατασκοπεύουν στέλνοντας mail και τηλέφωνα για να δουν αν είστε εκεί.

5.Τα σχόλια που για εσάς είναι πάντα αρνητικά. Ποτέ θετικά.

6.Σας υπενθυμίζουν συνεχώς πόσο τυχεροί είστε που έχετε αυτή τη δουλειά.

SECRA

7.Σας ζητούν συχνά να κάνετε πράγματα τα οποία σας φέρνουν σε δύσκολη θέση, εν γνώσει τους. Αν αρνηθείτε, γίνεστε αντικείμενο χλευασμού.

8.Αισθάνεστε παγιδευμένοι. Ενώ σιχαίνεστε τη δουλειά σας και σας χαλάει η διάθεση κάθε πρωί που πρέπει να πάτε εκεί, τρομάζετε στη σκέψη ενός άλλου εργασιακού περιβάλλοντος. Γιατί νομίζετε ότι κανένας άλλος δεν θα σας προσλάβει.

9.Δεν εξαντλείτε ποτέ όλη σας την άδεια.

10.Ονειροπολείτε πολλές ώρες την ημέρα. Φαντασιώνεστε απίθανα πράγματα, ατυχήματα με θύματα συνήθως τον προϊστάμενό σας ή κάποιον συνάδελφο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman