ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ευρήματα που έκαναν τους αρχαιολόγους... να δακρύσουν

Tweet
Share
Tweet
Share

Τρυφερές ιστορίες που αποκαλύπτονται μέσα από σημαντικά ευρήματα των αρχαιολόγων έφερε στο φως ο επικεφαλής του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Durham, Chris Scarre. Όπως ο ίδιος σχολιάζει, όταν οι αρχαιολόγοι ερευνούν τάφους, πολλές φορές συγκινούνται από τα ευρήματα και θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον νεκρό και την προσωπική του ζωή αλλά και τις σκέψεις, τους φόβους και τις ελπίδες των συγγενών που θάβουν τον δικό τους άνθρωπο. Στη συνέχεια παρουσιάζονται πέντε συγκινητικές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια και «ξαναζωντανεύουν» με όλες τους τις λεπτομέρειες.

Έρωτας ετών 2.000

2000 year old love story

Πρόκειται για την ιστορία του Φάβιου (Fabius Maianus) που έζησε σε μια πρώην ρωμαϊκή πόλη την Trier, κοντά στη σημερινή Φρανκφούρτη της Γερμανίας ανάμεσα στον 2ο και 3ο αιώνα π.Χ.  Η ιστορία του είναι χαραγμένη στην πέτρινη σαρκοφάγο της γυναίκας του, Βαλέριας, που βρέθηκε στην πόλη Παβία, κοντά στο σημερινό Μιλάνο της Ιταλίας. Η επιγραφή αναφέρεται  στην τρυφερή ιστορία αγάπης του Φάβιου και της Βαλέριας. Δυστυχώς, ο γάμος τους κράτησε μόνο 10 χρόνια καθώς η Βαλέρια πέθανε στα 27 της. Η αγάπη τους ήταν τόσο δυνατή που ο Φάβιος ταξίδεψε 600 μίλια για να φέρει την αγαπημένη του γυναίκα από την Trier, που πέθανε, στην Παβία, που ήταν η γενέτειρά τους. Ένα τόσο μεγάλο ταξίδι ήταν πραγματικός άθλος για τα δεδομένα της εποχής που ελάχιστοι μπορούσαν να καταφέρουν. Αυτή η πράξη δείχνει το μέγεθος της αγάπης που ο Φάβιος έτρεφε για τη γυναίκα του.

Τα παγωμένα παιδιά του Llullaillaco

girl

Σε άριστη κατάσταση ήταν τα ταριχευμένα πτώματα τριών παιδιών της φυλής των Ίνκας που ανακαλύφθηκαν στην κορυφή του βουνού Llullaillaco στα σύνορα Αργεντινής και Χιλής. Είναι γνωστά στο χώρο της αρχαιολογίας ως τα παιδιά του Llullaillaco. Πρόκειται για μια 13χρονη κοπέλα, ένα 4χρονο αγόρι που είναι γνωστό ως το Llullaillaco boy και ένα 5χρονο κορίτσι  γνωστό ως lightening girl. Η ανακάλυψη τους έγινε το 1999 από μία ομάδα αρχαιολόγων.

Όμως, νέες έρευνες έριξαν φως στις τελευταίες τους στιγμές, αλλά και στη σύντομη ζωή τους πριν το τέλος. Τα παιδιά θυσιάστηκαν στους θεούς. Οι Ίνκας συνήθιζαν να εγκαταλείπουν παιδιά στις κορυφές των αφιλόξενων βουνών για να πεθάνουν από ασιτία ως προσφορά στους θεούς. Βρέθηκαν καθισμένα στην κορυφή του βουνού και οι χαμηλές θερμοκρασίες φρόντισαν να ταριχευτούν με φυσικές διαδικασίες. Η προετοιμασία για τη συγκεκριμένη ανθρωποθυσία έπαιρνε χρόνο, αφού φαίνεται πως οι Ίνκας νάρκωναν τα παιδιά συστηματικά επί έναν ολόκληρο χρόνο με αλκοόλ και ουσίες πριν φτάσουν στην ανθρωποθυσία. Οι αρχαιολόγοι έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τρίχες της κεφαλής από τις διατηρημένες μούμιες.

Οι ποσότητες κοκαΐνης και αλκοόλ αυξήθηκαν υπερβολικά έξι μήνες πριν πεθάνουν. Στόχος τους ήταν να μειώσουν τις αντιστάσεις τους, γεγονός που φαίνεται και από τη στάση οκλαδόν που βρέθηκε η 13χρονη, που δείχνει ότι δεν πάλεψε καθόλου. Οι έρευνες επίσης οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ενώ τα παιδιά ήταν από φτωχές αγροτικές οικογένειες, αφού η διατροφή τους αποτελούνταν αποκλειστικά από λαχανικά, φαίνεται ότι και τα τρία παιδιά άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες περίπου ένα χρόνο πριν πεθάνουν και έτρωγαν τα φαγητά των προνομιούχων, δηλαδή βρέθηκε και στα τρία παιδιά πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Στη φυλή των Ίνκας κάποια παιδιά επιλέγονταν από τους ιερείς και ζούσαν μακριά από τις οικογένειές τους και μόνο υπό την επιτήρηση των ιερέων, προκειμένου να προετοιμαστούν για θυσία, προσφορά στους θεούς.

Το αθώο μωρό και η κουδουνίστρα

tomo

Τίποτα δεν είναι πιο συγκινητικό από τον τάφο ενός αθώου μωρού, του οποίου η ζωή τελείωσε, πριν καν ξεκινήσει. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μικρές τεφροδόχους που περιέχουν τα αποτεφρωμένα λείψανα μωρών. Χρονολογούνται πριν 2.500 χρόνια σε ένα χωριό της Πολωνίας στο Legowo κοντά στο Wagrowiec. Σε έναν τάφο βρήκαν μια τεφροδόχο σε σχήμα μαξιλαριού φτιαγμένη από πηλό γεμάτη μικρές μπάλες και δίπλα μία κουδουνίστρα. Σε μία άλλη βρήκαν ένα κουτάλι, του οποίου η λαβή είχε σχήμα πουλιού και ένας τρίτος τάφος είχε ένα μπολ που μέσα είχε χαραγμένη την εικόνα ενός πουλιού. Όλα αυτά ήταν δώρα των γονιών προς τα μωρά τους για το τελευταίο τους ταξίδι.

Ένα ερωτικό γράμμα 500 ετών

ancient love letter korea

«Θέλω να έρθω μαζί σου. Πάρε με εκεί που είσαι. Δεν μπορώ να ξεχάσω τι νιώθω για σένα και η θλίψη μου δεν έχει όρια. Σε ποιον να δώσω την καρδιά μου τώρα και πώς να ζήσω με το μωρό μας τώρα που εσύ χάθηκες; Όταν γεννηθεί το παιδί σου, ποιον θα φωνάζει πατέρα»; Είναι τα λόγια μιας εγκύου που θρηνεί για τον άνδρα της. Για σχεδόν μισή χιλιετία βρισκόταν θαμμένο πάνω στην μούμια του Eung tae, μέλους της ελίτ κάστας της Δυναστείας Joseon, που ήρθε στο φως μετά από ανασκαφές στην πόλη Andong στην νότια Κορέα. Το γράμμα τελειώνει με μια επίκληση. Η γυναίκα ζητά από τον νεκρό της σύζυγο να την επισκεφθεί στα όνειρά της. «Έλα στα όνειρά μου και φανερώσου μπροστά μου… Έχω τόσα να σου πω.» Το γράμμα χρονολογείται μόλις 30 χρόνια πριν ο Σαίξπηρ γράψει τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, την πιο γνωστή ιστορία αγάπης όλων των εποχών.

Αγκαλιασμένα ζευγάρια στα έγκατα της γης

skeletonsembrace

Αντιμέτωποι με μια εντυπωσιακή ανακάλυψη ήρθαν οι αρχαιολόγοι στην ευρύτερη περιοχή του Novosibirsk της Σιβηρίας καθώς μελετούσαν τάφους από την εποχή του χαλκού. Σε πολλούς από αυτούς υπήρχαν ζευγάρια που είχαν ταφεί αγκαλιασμένα. Οι τάφοι βρέθηκαν στο Staryi Tartas και χρονολογούνται γύρω στο 1700 -1400 π. Χ. Τα ζευγάρια είχαν τοποθετηθεί με φροντίδα αντικρυστά και αγκαλιασμένα για το τελευταίο τους ταξίδι. Δίπλα τους υπήρχαν διάφορα αντικείμενα, όπως διακοσμητικά όπλα και προσωπικά αντικείμενα. Ο αρχαιολόγος Vasiliy Labetsikiy σημείωσε: «Τα παραμύθια συνήθως τελειώνουν με το ερωτευμένο ζευγάρι να ζει μαζί όλη του τη ζωή και να πεθαίνουν και οι δύο την ίδια μέρα. Είναι εκπληκτικό πως τα παραμύθια ζωντανεύουν με αυτά τα ευρήματα της εποχής του χαλκού αφού αυτοί οι άνθρωποι δεν χώρισαν ποτέ ούτε μετά θάνατον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman