ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί είστε τόσο επιθετικοί;

Tweet
Share
Tweet
Share

Τι φταίει για τα νεύρα μας σε ανύποπτες χρονικές στιγμές; To ερώτημα έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς από εμάς που συνηθίζουμε να ξεσπάμε χωρίς λόγο και αιτία στον «άμαχο» πληθυσμό. Την απάντηση έρχεται να δώσει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα η οποία αποκαλύπτει μια διαφορετική πτυχή για τους οξύθυμους ανθρώπους και κυρίως όσους έχουν αιφνιδιαστικά και ασυγκράτητα ξεσπάσματα οργής ακόμη και για ασήμαντες αφορμές.  

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον Εμίλ Κοκάρο, οι άνθρωποι αυτοί ίσως έχουν μολυνθεί από ένα παράσιτο τοξόπλασμα, το οποίο -παρεμβαίνοντας στο νευρικό σύστημά τους- τούς ωθεί σε τέτοιες εκρήξεις.  

Για τη μελέτη εξετάστηκαν 358 ενήλικες ενώ διαπιστώθηκε πως πάσχουν από τη λεγόμενη «διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή» (γνωστή και ως «σύνδρομο θυμού και εξαιρετικά επιθετικής συμπεριφοράς»), έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τοξόπλασμα αλλά και πως όσοι είχαν το παράσιτο, εμφάνιζαν γενικότερα σαφώς μεγαλύτερες τάσεις επιθετικότητας.

d11b131f31c3722281d815af88813c53 L

Το παράσιτο αυτό (Toxoplasma gondii), μεταφέρεται κατά βάση από γάτες ενώ μπορεί να μεταβάλει τη συμπεριφορά των οργανισμών που μολύνει, π..χ. κάνει τα τρωκτικά πιο τολμηρά και απερίσκεπτα (έτσι ώστε να γίνονται πιο εύκολα θύματα για τις γάτες). Το τοξόπλασμα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και στους ανθρώπους μέσω επαφής με τα περιττώματα που αφήνουν οι γάτες, μέσω μολυσμένων κρεάτων και λαχανικών ωμών ή που δεν μαγειρευτεί καλά, μέσω μολυσμένου νερού κ.α. Με την μόλυνση δεν νιώθει κάποιος άρρωστος, αλλά αντίθετα σχηματίζει κύστες στον εγκέφαλό του, πράγμα που επιτρέπει στο παράσιτο να ζει εκεί εφ' όρου ζωής.

 

Το παράσιτο (Toxoplasma gondii) μεταφέρεται κατά βάση από γάτες

Το τοξόπλασμα συνδέεται με διάφορες ψυχικές παθήσεις, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, εμφανίζουν επίσης πιο αργές αντιδράσεις και έτσι εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία. Στις εγκύους αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής και γέννησης μωρών με προβλήματα υγείας. Η νέα μελέτη ενισχύει τις υποψίες ότι το τοξόπλασμα μπορεί να ευθύνεται επίσης για την περιστασιακή και αδικαιολόγητη εκδήλωση επιθετικότητας (π.χ. μεταξύ οδηγών στο δρόμο).

Γιατί είστε τόσο επιθετικοί;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παράσιτο μπορεί να απορυθμίσει τη δράση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, είτε προκαλώντας υπερβολική ενεργοποίηση της περιοχής της αμυγδαλής (που ρυθμίζει τα συναισθήματα), είτε καταστέλλοντας τη δράση του εγκεφαλικού κέντρου του αυτοελέγχου. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχει αποδειχθεί ότι όντως το παράσιτο φταίει για τη «διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή», απλώς έχει διαπιστωθεί μια σαφής συσχέτιση. Ένας τρόπος για να διερευνηθεί καλύτερα το ζήτημα, θα είναι να θεραπευθεί η μόλυνση από το τοξόπλασμα και να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό έχει θεραπεύσει τα ξεσπάσματα οργής. Το κακό είναι όμως ότι η θεραπεία του τοξοπλάσματος είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman