ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Επικίνδυνα για την υγεία τα ενεργειακά ποτά

Tweet
Share
Tweet
Share

Η ανάμειξη των ενεργειακών ποτών με αλκοόλ, όπως για παράδειγμα η χρήση Red Bull με βότκα, έχει καταστεί στην εποχή μας σε μια ιδιαίτερα αγαπητή συνήθεια, πόσο μάλλον από τους νέους.

Σύμφωνα με τους ιατρικούς επιστήμονες, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ αυξάνει τη διούρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ταχυκαρδία λόγω της περιεχόμενης καφεΐνης. Παράλληλα «κρύβει» τη μέθη επειδή η ταυρίνη και η καφεΐνη δρουν διεγερτικά μειώνοντας την αποδιοργάνωση που προκαλεί το αλκοόλ και ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ.

«Σε ακραίες δε περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο», επισημαίνουν οι ερευνητές. Κατά το διάστημα 1999-2005 καταγράφηκαν από το Κέντρο Δηλητηριάσεων της Ιρλανδίας δύο θάνατοι, έπειτα από κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Επιπροσθέτως ο συνδυασμός αλκοόλ-ανθρακικού, συνήθης στα ενεργειακά ποτά έχει την ιδιότητα να αυξάνει την ταχύτητα απορρόφησης του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Αρκετά χρόνια πριν, γνωστό ενεργειακό ποτό κατηγορήθηκε για τον θάνατο τριών υγιών νεαρών ανθρώπων στη Σουηδία που μερικές ώρες πριν είχαν καταναλώσει το δημοφιλές ποτό, οι μεν δύο αναμιγνύοντάς το με άφθονη βότκα, ο δε τρίτος αφού ήπιε αρκετά κουτιά μετά από πολύωρη προπόνηση, καταρρίπτοντας το «μύθο» του «τονωτικού» ποτού των πρωταθλητών. Το 2001 ένας δεκαοκτάχρονος Βρετανός «κατέληξε» μετά από έναν αγώνα μπάσκετ, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε πιει 3 κουτιά, ο ιατροδικαστής ζήτησε την διεξαγωγή ερευνών για την επίδραση των «ποτών ενέργειας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman