ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι είδε στην παλέτα του ζωγράφου

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Γερμανός φωτογράφος Matthias Schaller που ειδικεύεται σε αυτό που ονομάζει «έμμεσο πορτρέτο», κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, πριν από μερικά χρόνια, στον φίλο του ζωγράφο, Cy Tombly, παρατήρησε την παλέτα του.

Για την ακρίβεια είδε να δημιουργείται ένα συνονθύλευμα χρωμάτων από τα οποία όμως ξεχώριζε ένα κόκκινο που βρισκόταν πολύ κοντά στην απόχρωση που έχει το αίμα. Σκέφτηκε πως η παλέτα ενός καλλιτέχνη, όπως και το έργο του, τον χαρακτηρίζουν, γι’ αυτό και δεν μπορεί να δημιουργείται με τυχαία χρώματα και σχέδια. Κάτι σαν το γραφικό χαρακτήρα ενός λογοτέχνη...

Edgar Degas

degas

«Η παλέτα είναι ένα αφηρημένο τοπίο της καλλιτεχνικής παραγωγής ενός ζωγράφου και σίγουρα αντιπροσωπεύει ένα εναλλακτικό πορτρέτο της προσωπικότητας ενός καλλιτέχνη», εξηγεί ο ίδιος. Ο Shaller τράβηξε μια σειρά από υπέροχες φωτογραφίες παλετών διάσημων ζωγράφων το 2007, ενώ τις ονόμασε «το αριστούργημα». Στη συνέχεια τις παρουσίασε σε έκθεση.

Eugene Delacroix 

delacroix

Για τη μελέτη του περιπλανήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική, έτσι ώστε να βρει τις παλέτες που είτε ήταν στην κατοχή μεγάλων μουσείων, είτε τις είχαν οι συγγενείς των ζωγράφων ή άνηκαν πια σε συλλέκτες. Ο λόγος για διάσημους ζωγράφους του 19ου και 20ου αιώνα όπως οι Monet, van Gogh, Matisse, και Picasso. Απολαύστε τις παλέτες των καταξιωμένων δημιουργών.

Francis Bacon

bacon

 Édouard Manet 

manet

Henri Matisse

matisse

Max Ludwig Kirchner 

ludwig

Piet Mondrian 

piet

Claude Monet

monet

Wassily Kandinsky 

wassily

Salvador Dali

dali

Georges Seurat

georges

Henri de Toulouse-Lautrec

henri

Oskar Kokoschka

oskar

J.M.W. Turner 

jm

Cy Twombly 

cy

Vincent van Gogh 

vincent

Marc Chagall 

chagall

Pablo Picasso

picasso

Frida Kahlo

kahlo

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman