ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αν αγαπάς τον σκύλο σου μην του δίνεις αυτές τις τροφές

Tweet
Share
Tweet
Share

Όταν σου λέει ο κτηνίατρος τι να αποφεύγεις να δίνεις στον σκύλο σου, να το παίρνεις τοις μετρητοίς. Όσο κι αν ο τετράποδος φίλος σου...ζητιανεύει με υγρά μάτια το μερτικό του από αυτά που συνήθως τρως, υπάρχουν μερικές άκρως επικίνδυνες τροφές που σου απαγορεύουν να ενδώσεις, για τα καλό του, στα αισθήματά σου! 

Έχουμε και λέμε: 

Φρούτα

* Σταφύλια/σταφίδες: Είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο πως δρουν τοξικά στον οργανισμό των σκύλων, αυξάνοντας την πιθανότητα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας και δυσκολία κατά την ούρηση.

* Λεμόνια: Αν τον δεις να μασουλάει λεμονάκι που το 'χει περάσει για μπαλίτσα, πάρ'του το αμέσως! Τα όξινα προκαλούν στομαχική διαταραχή στα ζωντανά και βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, λόγω του κιτρικού οξέος. Δεν χρειάζεται να πιει λεμόνι, φτάνει και περισσεύει να φάει τη φλούδα για να γίνει η ζημιά.

* Κεράσια: Επίσης τοξικά, του προκαλούν πεπτικά προβλήματα αφού ο σπόρος του κερασιού περιέχει ίχνη κυανίου. Και το κουκουτσάκι, επικίνδυνο επίσης.

* Βερίκοκα: Ένα βερίκοκο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ζώο όχι μόνο λόγω του κουκουτσιού, αλλά και εξαιτίας του κυανίου που εντοπίζεται στη σύστασή του και το οποίο εμποδίζει την παραγωγή ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την οξυγόνωση των κυττάρων του. Επίσης, μπορεί να του προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή

 

*Δαμάσκηνα: Δεν έχει την ίδια αξία για τον σκυλάκο. Αντίθετα, αυξάνει την πιθανότητα απόφραξης του πεπτικού σωλήνα, ειδικά στα πιο μικρόσωμα τετράποδα.

Λαχανικά

*Ωμή πατάτα: Γιατί περιέχει σολανίνη, η οποία υπονομεύει την όραση και την καρδιακή του λειτουργία. Αν το βλέπεις λοιπόν ν' αρπάζει πατάτες από το σακί, απομάκρυνε κάτι από τα δύο το σκύλο ή το σακί εν ανάγκη... 

*Μανιτάρια: Οι μύκητες μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη επιπλοκή.

*Κρεμμύδια: Ανεβάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να πάθει αιμολυτική αναιμία.

*Σκόρδο: Κρίνεται ως επικίνδυνο μόνο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. 

*Σπαράγγια: Δύσοσμα ούρα και αέρια φέρνουν τα σπαράγγια. Μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτά.

Λοιπά

*Ξυλιτόλη: Υπάρχει στο καλαμπόκι, στα μανιτάρια, στο μαρούλι, στις τσίκλες και στην οδοντόπαστα. Έστω μια μικρή ποσότητα αυτού του προκαλεί υπογλυκαιμία, ηπατική ανεπάρκεια, σπασμούς, μέχρι και θάνατο.

*Αλκοόλ: Απίθανο μεν, αλλά μπορείς να τα πίνεις και μόνος σου. 

*Σοκολάτα/Καφές/ Τσάι: Η καφεΐνη οδηγεί σε υπερένταση, ταχυκαρδίες, τρέμουλο των μυών, μέχρι και εσωτερική αιμορραγία. Φρόντισε να μην έχει πρόσβαση στα κουτιά του καφέ και στις σοκολάτες σου.

*Γαλακτοκομικά: Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αν εντοπίσεις πως ο σκύλος σου έχει διάρροια, αέρια ή κάνει εμετούς, ίσως φταίει το γάλα που του δίνεις κάθε πρωί.

*Φιστίκια: Αν τρώει τα πάντα, μέχρι και φιστίκια, καλό είναι να του τα κόψεις. Έχει επιβεβαιωθεί πως τα σκυλιά που τρώνε ξηρύς καρπούς εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας και αταξία στις κινήσεις τους.

*Αλάτι/ Πιπέρι: Υπερβολική δίψα, αύξηση της θερμοκρασίας, διάρροια, τρέμουλο. Τα πατατάκια κομένα στο εξής. 

*Ζάχαρη: Η ζημιά είναι ανάλογη μ' εκείνη που προκαλεί στους ανθρώπους: Κόπωση, νευρικότητα, παχυσαρκία, σάπισμα δοντιών, ακόμα και διαβήτη.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman