ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί τα παράθυρα στα αεροπλάνα είναι οβάλ;

Tweet
Share
Tweet
Share

Aπό την πρώτη τους εμφάνιση μέχρι και σήμερα τα αεροπλάνα αλλάζουν συνεχώς προκειμένου να γίνονται ολοένα και πιο ασφαλή. Στο πλαίσιο της ασφάλειας αυτής εντάσσεται και το σχήμα που έχουν τα παράθυρα στην καμπίνα των επιβατών. Σε όλα πλέον τα αεροσκάφη τα παράθυρα είναι οβάλ, ενώ παλαιότερα ήταν τετράγωνα.

Όσο αυξάνεται το ύψος στο οποίο ταξιδεύουν τα αεροσκάφη, η διαφορά πίεσης ανάμεσα στο θάλαμο των επιβατών και της εξωτερικής ατμόσφαιρας γίνεται όλο και μεγαλύτερη, σύμφωνα με το Real Engineering.

Το αποτέλεσμα είναι η διαφορά πίεσης να προκαλεί μια μικρή διαστολή στην άτρακτο, όχι τόσο μικρή όμως που να περνά απαρατήρητη. Ωστόσο τα τετράγωνα παράθυρα που είχαν παλιότερα τα αεροσκάφη άρχισαν να αποτελούν πρόβλημα καθώς οι γωνίες τους βοηθούσαν στην διαστολή της ατράκτου. 

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, «η πίεση εξαπλώνεται ομαλά μέσα σε ένα υλικό, αν όμως τοποθετηθεί ένα εμπόδιο στην πορεία της, αναγκάζεται να αλλάξει κατεύθυνση με αποτέλεσμα η πίεση να συσσωρεύεται σε ορισμένες περιοχές (stress concentration)». 

ob

Στο μεταξύ, πολλοί επιβάτες αεροπορικών πτήσεων δυσανασχετούν με τις αεροσυνοδούς όταν κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης τους ζητούν να ανεβάσουν τα κλείστρα των παραθύρων τους και οι θέσεις-καθίσματά τους να είναι σε όρθια στάση.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το πλήρωμα πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει έξω από το αεροπλάνο, ώστε σε περίπτωση ανάγκης οι διασώστες να μπορούν να ελέγξουν εύκολα το εσωτερικό του, ενώ σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εκκένωση του αεροσκάφους, οι αεροσυνοδοί θα πρέπει να αποφασίσουν από ποια πλευρά θα γίνει.

Σε ό,τι αφορά τα καθίσματα, όταν βρίσκονται σε όρθια θέση κλειδώνουν και ακινητοποιούνται, ενώ όταν βρίσκονται σε κλίση μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς σε περίπτωση σύγκρουσης-αναταράξεων.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman