ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Και έτσι ήρθε το μπλε

Tweet
Share
Tweet
Share

Τυρκουάζ κύματα στ’ ανοιχτά της θάλασσας, τζιν παντελόνια και μπλούζες με τα χρώματα των ωκεανών, το μπλε υπάρχει παντού στη ζωή μας. Κι αν νομίζετε ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το αγαπούσαν όπως εμείς, κάνετε λάθος. Το συγκεκριμένο χρώμα υιοθετήθηκε μετέπειτα, ενώ οι προϊστορικοί καλλιτέχνες δεν φαίνεται να το εκτιμούσαν ιδιαίτερα. Δεν θα αντικρίσετε ποτέ έργα από μπλε χρώμα στα σπήλαια, ενώ οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν καν λέξη γι’ αυτό. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια, μιλά για το «βαθύ σκούρο» και όχι για το μπλε της θάλασσας.

Ο μόνος λαός που ήταν εξοικειωμένος με το χρώμα ήταν οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι μάλιστα ήταν και οι πρώτοι που δημιούργησαν μια ανάλογη βαφή. Η πρώτη φορά που ήρθαν σε επαφή με αυτό ήταν 6.000 χρόνια πριν, όταν ανακάλυψαν κάπου κοντά στο Αφγανιστάν πολύτιμους λίθους με παραπλήσια χρώματα. Με το πέρασμα των χρόνων, το παράδειγμα ακολούθησαν και οι Κινέζοι, οι οποίοι ανέμειξαν το χαλκό με βαριά μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, για την αναπαραγωγή του.

e163ec3e 9ad5 4a51 bb92 bd2c2b8c6f58 773x1020

Το μπλε έβαλαν στη ζωή τους και οι Αμερικάνοι, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν σε όλες του τις εκφάνσεις στα έργα τέχνης που δημιούργησαν. Κάποιοι επιστήμονες δε, πρότειναν με αυτό να βάφονται τα κορμιά εκείνων που προορίζονται για κάποια θυσία. Από όπου κι αν προέρχεται, η μπλε χρωστική ουσία κόστιζε πολλά για να παραχθεί. Το αποκορύφωμα της λατρείας του  χρώματος έγινε μετέπειτα όταν η Παναγία απεικονίστηκε από διάφορους καλλιτέχνες με μπλε αμφίεση να κρατά τον Ιησού. Με το πέρασμα των χρόνων, κατέληξε να συμβολίζει την αλήθεια, την ειρήνη, την αρετή αλλά και την εξουσία.

214b32b4 1a46 408f 822e df2e3bbab1d8 799x1020

Με την έλευση των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, η χρωστική του ουσία έγινε πιο φτηνή όχι μόνο για την τέχνη. Χαρακτηριστικό είναι πως οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν το χρώμα για να αποδώσουν την εκάστοτε ψυχολογική τους κατάσταση. Ο Πάμπλο Πικάσο, «έντυνε» τα έργα του με το μπλε κατά την μετακόμισή του από το Παρίσι στη Βαρκελώνη το 1901, ενώ τα επόμενα χρόνια μέσω αυτού ήθελε να μιλήσει για τη φτώχεια του, την αστάθεια την οποία βίωνε.

Το μπλε σήμερα συναντά κανείς στην καθημερινή του ζωή όπου κι αν βρεθεί. Ίσως να μην έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν άλλα βασικά χρώματα, όπως το κόκκινο και το κίτρινο λόγου χάρη, όμως είναι συνδεδεμένο με την ηρεμία και την χαλάρωση…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman