ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πως να κερδίσετε σε μια διαφωνία

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Άντζελα θα το συνόψιζε μοναδικά "Ουδείς άσφαλτος"! Διότι συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια και στις καλύτερες σχέσεις, ένας θυελώδης καυγάς να προκαλεί ρωγμές στην κοινή ζωή, μέχρι του βαθμού να αναρωτιέται κάποιος/α "τι θέλω εγώ εδώ πέρα;"...

Μην ανησυχείτε, όμως, λέει ο Μιγκέλ Αγιούσο στο El ConfidencialΥπάρχουν τεχνικές ώστε να αποφύγετε ή να μετριάσετε τις επιπτώσεις ενός καβγά.

O δικηγόρος Τζόναθαν Χέρινγκ, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με το βιβλίο του «How to argue» (Πώς να φιλονικείτε) μάς συμβουλεύει πώς να εξουδετερώνουμε αυτόν τον ύπουλο εχθρό της σχέσης και παραθέτει πέντε σημεία που αν τα εφαρμόσετε θα καταφέρετε όχι μόνο να πείσετε το ταίρι σας και να λήξει σύντομα η διαφωνία, αλλά επιπλέον να μην φανείτε εσείς ο κακός της υπόθεσης.

Ταυτοχρόνως, θα μπορέσετε να αποφύγετε οποιαδήποτε μνησικακία στη συνέχεια, γιατί δεν πρέπει να μείνει κανένα ίχνος της έντασης που υπήρξε, συνιστούν οι ψυχολόγοι.

1. Προετοιμάστε αυτά που έχετε να πείτε

Τις περισσότερες φορές οι καβγάδες φουντώνουν εντελώς ξαφνικά, για ένα ζευγάρι όμως που γνωρίζεται αρκετό χρόνο, είναι εύκολο να ξέρει ποιες καταστάσεις τους προκαλούν. Δεν είναι λοιπόν κακή ιδέα να ξέρουμε από πριν τι θέλουμε να πούμε ώστε να προετοιμάσουμε την υπεράσπισή μας. «Προτού μπείτε σε μια διαφωνία σκεφτείτε διεξοδικά τι πρόκειται να συζητήσετε και τι ακριβώς είναι εκείνο που θέλετε να πετύχετε» συμβουλεύει ο Χέρινγκ. «Αυτό μπορεί να φαίνεται πρόδηλο, αθροιστικά όμως είναι σημαντικό». Πολλά ζευγάρια μπαίνουν σε έναν καβγά μόνο και μόνο για να καβγαδίσουν και πολύ συχνά ξεχνούν για ποιο θέμα φιλονικούν – κάτι που ανήκει στην παθολογία του ζευγαριού. Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν οδηγεί πουθενά.

1424998

2. Διαλέξτε προσεκτικά το χρόνο και το μέρος

Μπορεί να ξέρετε τι θα πείτε, όμως πριν μπείτε στην ουσία της υπόθεσης σκεφθείτε καλά και ζυγίστε αν ή είναι η κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο μέρος για να κάνετε μια τέτοια συζήτηση. Ο Χέρινγκ υποστηρίζει πως πολύς κόσμος βγαίνει ηττημένος από έναν τέτοιο καβγά γιατί πιάστηκε στον ύπνο και αιφνιδιάστηκε. Αν πιστεύετε ότι το ταίρι σας έχει κάνει κάτι άσχημο μην το πείτε αμέσως μόλις το μάθετε, γιατί υπό το κράτος της σύγχυσης ίσως δώσετε μεγαλύτερη έκταση από όση πραγματικά χρειάζεται. Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί και φροντίστε να ζητήσετε εξηγήσεις σε ένα μέρος ουδέτερο και σε μια στιγμή ησυχίας. Και αν, παρ’ ελπίδα, βρεθείτε εσείς εκτεθειμένος, προσπαθήστε να καθυστερήσετε τη συζήτηση.

3. Προσπαθήστε να μη μιλάτε πολύ

Κατά τη γνώμη του Χέρινγκ, για να επικρατήσετε σε μια τέτοια συζήτηση, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε τον άλλο να μιλάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. «Ισως ακούγεται χαζό, αλλά αν μείνετε σιωπηλός το 75% του χρόνου και μιλήσετε μόνο το 25%, τότε -με την προϋπόθεση βέβαια πως ακούσατε τον άλλον προσεκτικά- έχετε μεγάλες πιθανότητες να επιβάλετε ευκολότερα τα επιχειρήματά σας στην απέναντι πλευρά».

4. Να έχετε έτοιμο ένα σχέδιο Β

Για να μην παγιδευτείτε σε μια αλληλουχία λεκτικών διενέξεων χωρίς τελειωμό, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε τέτοιου είδους καβγάδες, φροντίστε να έχετε ένα θέμα εφεδρικό όπου θα στρέψετε τη συζήτηση αν τυχόν πάρει άσχημη τροπή για εσάς.

5. Ο,τι κι αν γίνει, μη θυμώσετε

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους καβγάδες καθ΄ αυτούς είναι τα επακόλουθά τους: η ψυχρότητα, οι προσβολές, η υποτίμηση. Αν θέλετε μετά να είστε άνετοι και χαλαροί προσπαθήστε να λήξετε από μέρους σας τις εχθροπραξίες τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση. «Θα πρέπει να αναρωτηθείτε σοβαρά τι έχετε να κερδίσετε αν μαλώσετε με το ταίρι σας» εξηγεί ο Χέρινγκ. «Αν θέλετε να το ταπεινώσετε και να το κάνετε να ντραπεί, τότε αυτό θα έχει άσχημη επίδραση στη σχέση σας».

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman