ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προσοχή στις σαγιονάρες

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Αδιαμφισβήτητα, οι σαγιονάρες είναι τα πιο δημοφιλή υποδήματα του καλοκαιριού. Άνετες, πρακτικές και οικονομικές, ταιριάζουν με όλα τα ρούχα και πολλοί δεν τις αποχωρίζονται ποτέ. Το δημοφιλές όμως υπόδημα πολλές φορές ευθύνεται και για πολλές κακώσεις και όχι μόνο των ποδιών. 

Σύμφωνα με την Christina S. Long, επίκουρη καθηγήτρια Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest και χειρουργός ποδιών και αστραγάλων στο Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist, «Οι σαγιονάρες δεν στηρίζουν τους αστραγάλους και τις πτέρνες, γι’ αυτό όταν κάποιος τις φοράει αναγκάζεται να ρίχνει το βάρος στα δάχτυλα και το μπροστινό μέρος των ποδιών»

Οι ειδικοί ενοχοποιούν τις σαγιονάρες για φουσκάλες, βακτήρια, μολύνσεις και κακώσεις των νυχιών, επειδή τα πόδια είναι εντελώς εκτεθειμένα.

Μπορεί επίσης να αλλάξουν τον διασκελισμό και να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον Αχίλλειο τένοντα, πόνο στη μέση και περιοστίτιδα κνήμης, ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από βλάβες στους ιστούς της κνήμης και κατά κανόνα εκδηλώνεται εξαιτίας μονότονων κινήσεων σε αθλητές και κυρίως σε δρομείς.

Με τις σαγιονάρες είναι επίσης εύκολο να σκοντάψει κανείς και να πέσει ή να κτυπήσει σοβαρά το μεγάλο δάκτυλο, ενώ άλλα συχνά προβλήματα είναι οι κάλοι, η σφυροδακτυλία, τα κατάγματα κοπώσεως κ.λπ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όμπερν κατέληξαν το 2008 στο συμπέρασμα ότι οι σαγιονάρες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές στον τρόπο που περπατάει κάποιος.

Γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να τις φοράμε με μέτρο.

Σαγιονάρες κι οδήγηση, δεν πάνε μαζί
Είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσει το πόδι και να παγιδευτεί η σαγιονάρα ανάμεσα στα πεντάλ και στο σασί του αυτοκίνητου. Τα παπούτσια οδήγησης πρέπει να είναι πάντα κλειστά και σταθερά.

Δεν ενδείκνυνται για όλες τις δραστηριότητες
Αποφεύγετε να τις φοράτε σε πεζοπορία στην εξοχή, παρατεταμένο περπάτημα στην πόλη, αν στέκεστε πολλές ώρες όρθιοι, όταν κάνετε τις δουλειές του σπιτιού και του κήπου ή αν συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες. Φορέστε τις στην παραλία, την πισίνα, το ντους και τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου.

Προσοχή στην ποιότητα
Να επιλέγετε υψηλής ποιότητας, δερμάτινες σαγιονάρες, που δεν θα λυγίζουν στα δύο όταν τις διπλώνετε και οι οποίες θα ταιριάζουν καλά σε όλο το πέλμα σας (δεν πρέπει να εξέχει η πτέρνα από τη μία άκρη ούτε τα δάκτυλα στην άλλη), συνιστά η Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρεία (APMA).

Αλλάξτε τις αν φθαρούν
Όπως θα κάνατε με τα παπούτσια σας, πρέπει να αλλάζετε τις σαγιονάρες σας κάθε λίγους μήνες. Μια μικρή φθορά είναι χαριτωμένη, αλλά οι πολλές φθορές είναι επικίνδυνες.

Φροντίζετε τα πόδια σας
Αυτό δεν αφορά μόνο το πεντικιούρ. Πρέπει να διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά και ενυδατωμένα. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντηλιακό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.