ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σε περισσότερες από 4 διαστάσεις λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι νευροεπιστήμονες του ελβετικού Προγράμματος Blue Brain Project, ανακάλυψαν δομές στον εγκέφαλο έως και σε 11 διαστάσεις.

Με τη χρήση της αλγεβρικής τοπολογίας, με τρόπο που δεν είχε ποτέ έως τώρα εφαρμοστεί, απέδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν λειτουργεί μόνο σε τέσσερις, αλλά σε πολύ περισσότερες διαστάσεις.

Οι ερευνητές, δήλωσαν ότι αποκάλυψαν ένα σύμπαν πολυδιάστατων γεωμετρικών δομών μέσα στα δίκτυα του εγκεφάλου.

Οι συγκεκριμένες δομές πολλών διαστάσεων εμφανίζονται, όταν οι νευρώνες συνδέονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο που δημιουργείται ένα ιδιόμορφο γεωμετρικό αντικείμενο. Όσοι περισσότεροι νευρώνες εμπλέκονται μαζί στην ίδια σύνδεση τόσο αυξάνονται οι διαστάσεις αυτού του γεωμετρικού αντικειμένου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια τέτοια γεωμετρικά αντικείμενα ακόμη και σε μια μικρή κουκκίδα του εγκεφάλου, που έχουν έως κι επτά διαστάσεις, ενώ σε μερικά εγκεφαλικά δίκτυα, βρέθηκαν δομές ακόμη και με 11 διαστάσεις.

Στη μελέτη, έγιναν πολλαπλά τεστ σε ψηφιακό εγκεφαλικό ιστό, τα οποία απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι πολυδιάστατες δομές του εγκεφάλου που ανακαλύφθηκαν να δημιουργήθηκαν κατά τύχη.

Ακολούθησαν πειράματα σε πραγματικό εγκεφαλικό ιστό τα οποία κι επιβεβαίωσαν ότι ο εγκέφαλος ανακαλωδιώνεται συνεχώς, για να δημιουργήσει ένα δίκτυο με όσο γίνεται περισσότερες δομές πολλών διαστάσεων.

Στόχος του Blue Brain Project είναι να δημιουργήσει ακριβείς ψηφιακές αναπαραστάσεις και προσομοιώσεις του εγκεφάλου των τρωκτικών και στη συνέχεια του ανθρώπου.

Όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι  μέχρι και σήμερα δυσκολευόμαστε να «συλλάβουμε» τον κόσμο των τεσσάρων διαστάσεων του Αϊνστάιν (το συνεχές του χωροχρόνου), επομένως θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να κατανοήσουμε την ύπαρξη «κόσμων» με ακόμα περισσότερες διαστάσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman