ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής γραφής

Tweet
Share
Tweet
Share

Αν και η πληκτρολόγηση σε υπολογιστή αποτελεί πλέον την πιο γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο καταγραφής σε σχέση με τις χειρόγραφες σημειώσεις, τόσο η κατανόηση όσο και η μάθηση επιτυγχάνεται καλύτερα με το παραδοσιακό γράψιμο, σύμφωνα με την έρευνα των ψυχολόγων Pam Α Mueller του Πανεπιστημίου του Princeton και Daniel M. Οπενχάιμερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.

Η χρήση των υπολογιστών στην αίθουσα διδασκαλίας είναι "καταστροφική", ενώ οι χειρόγραφες σημειώσεις επιταχύνουν τη μάθηση!

pencil2

Ακόμη και ένας δακτυλογράφος που είναι σε θέση να καταγράψει κάθε λέξη που ο ομιλητής προφέρει, η διαδικασία της μεταγραφής δεν απαιτεί κριτική σκέψη, συγκριτικά με τις χειρόγραφες σημειώσεις όπου το μυαλό ενεργοποιεί την κατανόηση του υλικού που θέλει να καταγράψει.

 

Με την καταγραφή της πληροφορίας στο χαρτί ο εγκέφαλος κατανοεί τα δεδομένα σε βάθος

Με την πληκτρολόγηση το μυαλό απορρίπτει τις πληροφορίες δεδομένου ότι δεν κατανοούνται σε βάθος. Αν και χειρόγραφα κανείς δε μπορεί να καταγράψει όλες τα λεγόμενα ενός ομιλητή, η διαδικασία της αξιολόγησης και της αναζήτησης των πιο σημαντικών και αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων είναι πιο σημαντική. Μπορεί να απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, μα όσο περισσότερο παιδεύεται κανείς με την κατανόηση, τόσο πιο γρήγορη είναι η αποστήθιση.

Για παράδειγμα, στη διάρκεια διαλέξεων, οι φοιτητές που δε χρησιμοποιούν υπολογιστή, επεξεργάζονται περισσότερο τις πληροφορίες, επαναδιατυπώνοντας το περιεχόμενο τους, γεγονός που επιτυχάνει τη μάθηση. Τα πλεονεκτήματα της γραφής, δεξιότητα που έχει αρχίσει να εξαφανίζεται, έχουν τεκμηριωθεί από πλήθος εκπαιδευτικών ψυχολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν περίτρανα πως η πληκτρολόγηση παραμελεί και δεσμεύει τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με το σχηματισμό της μνήμης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman