ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Επτά σημάδια που αποκαλύπτουν τα θύματα του Trafficking

Tweet
Share
Tweet
Share

«Δικό σου είναι το παιδί;» τον ρώτησε άξαφνα μια φιλύποπτη κυρία. Κι εκείνος έχασε το χρώμα του. Μέρα μεσημέρι στη γραμμή από Νέα Σμύρνη για Σύνταγμα. Το τραμ γεμάτο μπαϊλντισμένους ανθρώπους.

Πλάι του είχε κουρνιάσει ένα μικρό ανήλικο κορίτσι που φαινόταν ζαλισμένο. «Την πείραξε ο ήλιος» δικαιολογήθηκε με σπαστά ελληνικά. Την πήρε ωστόσο, άρον- άρον μετά την παρατήρηση και κατέβηκαν βιαστικά στην επόμενη στάση.

«Δεν έκανες τίποτε;» τον ρώτησα μ΄ αγωνία

«Άσε με ρε, με στοιχειώνει ακόμα…» μου είπε με συντριβή. «Είχα ένα επείγον ραντεβού και φοβόμουν μην αργήσω ο μαλάκας…Στα τσακίδια! Έπρεπε να τους ακολουθήσω. Θα το ΄χω μια ζωή βάρος…».

Κι όμως. Δε θα χρειαζόταν κάποια υπέρμετρη προσωπική παλικαριά. Ένα τηλεφώνημα στις αρχές θα ήταν αρκετό. Τα κυκλώματα που διακινούν ανθρώπινες ζωές, είναι πολυπλόκαμα, αλλά, δεν είναι αόρατα.

Κάθε καλοκαίρι, αμέτρητοι ενήλικοι και παιδιά, θύματα του trafficking μεταφέρονται μακριά από τα σπίτια τους για καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση. Μερικές φορές, τα θύματα πετούν σε άλλη χώρα με την υπόσχεση μιας νόμιμης εργασίας, ενώ άλλες φορές οι διακινητές τα μετακινούν σε άλλες περιοχές της ίδιας χώρας για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Το CNN ζήτησε από τέσσερις οργανώσεις που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων να μοιραστούν μερικά από τα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένας ταξιδιώτης είναι θύμα trafficking.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμα και αν υποψιάζεστε περίπτωση trafficking καλό είναι να μην αντιμετωπίσετε οι ίδιοι τους πιθανολογούμενους διακινητές, ή να προσπαθήσετε να σώσετε τα θύματα. Αντ' αυτού καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή ειδοποιήστε τις αρχές του αεροδρομίου.

Προειδοποιητικά σημάδια

1. Ο επιβάτης δεν είναι προετοιμασμένος κατάλληλα για το ταξίδι
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο ταξιδιώτης έχει λίγα ή καθόλου προσωπικά αντικείμενα. Τα θύματα μπορεί να είναι λιγότερο καλά ντυμένα από τους συντρόφους τους. Να φορούν ρούχα που είναι λάθος μέγεθος ή δεν είναι κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες στη διαδρομή του ταξιδιού τους.

2. Έχουν τατουάζ barcode ή τη λέξη Daddy
Πολλοί άνθρωποι έχουν τατουάζ, έτσι, ένα τατουάζ από μόνο του δεν είναι προφανώς ένδειξη, αλλά οι διακινητές συχνά μαρκάρουν τα θύματά τους με ένα τατουάζ barcode, ή ένα τατουάζ με τη λέξη «Daddy» ή ακόμα και το όνομα ενός τους.

3. Δεν μπορούν να δώσουν στοιχεία για την τοποθεσία αναχώρησης, τον προορισμό, ή πληροφορίες για την πτήση τους.
Οι διακινητές δεν λένε ποτέ στα θύματα τους που βρίσκονται, που πάνε και τι δουλειά θα κάνουν. Επειδή τα θύματα δεν έχουν τα μέσα για να γυρίσουν πίσω ή να πληρώσουν για τρόφιμα, θα πρέπει να βασιστούν στους διακινητές για να τα βγάλουν πέρα.

4. Η ομιλία τους φαίνεται στημένη, ή υπάρχουν ανακολουθίες στην ιστορία τους
Μερικές φορές οι διακινητές υποχρεώνουν τα θύματά τους να πουν ορισμένα πράγματα στους επιβάτες για να αποφύγουν τις υποψίες. Ένας ταξιδιώτης του οποίου η ιστορία φαίνεται ασυνεπής ή πολύ στημένη, είναι πιθανό να προσπαθεί να κρύψει τον πραγματικό λόγο του ταξιδιού του και απλώς αναπαράγει όσα τον έβαλε ο διακινητής να πει.

5. Δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο αεροδρόμιο ή το αεροπλάνο. Ελέγχονται, ή παρακολουθούνται στενά, ή κάποιος τους ακολουθεί
Οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα trafficking, φυλάσσονται κατά τη μετακίνηση. Ο διακινητής θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι το θύμα δεν θα διαφύγει, ή δεν θα απευθυνθεί στις αρχές για βοήθεια.

6. Φοβούνται να συζητήσουν και αποφεύγουν κάθε απόπειρα συνομιλίας με τον συνταξιδιώτη τους που φαίνεται να τους ελέγχει
Ο φόβος και ο εκφοβισμός είναι δύο από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι διακινητές. Οι σωματέμποροι εμποδίζουν συχνά τα θύματα να μιλήσουν με το κοινό, επειδή το θύμα θα μπορούσε να πει κάτι που να εγείρει υποψίες σχετικά με την ασφάλεια και την ελευθερία τους.

7. Εμπορία παιδιών
Ενα παιδί που πέφτει θύμα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση μπορεί να είναι ντυμένο με σεξουαλικό τρόπο, ή να φαίνεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ. Το παιδί μπορεί επίσης να φαίνεται υποσιτισμένο ή να εμφανίζει σημάδια σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, όπως μώλωπες, ουλές, ή καψίματα από τσιγάρο.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman