ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Γυάρος δεν είναι μόνο "ξερονήσι"

Tweet
Share
Tweet
Share

Το όνομά της συνδέθηκε με τα απάνθρωπα μαρτύρια που υπέστησαν όσοι κομμουνιστές «φιλοξενήθηκαν» εκεί στα μετεμφυλιακά χρόνια προκειμένου να ανανήψουν.

Τώρα έρχεται στο προσκήνιο για κάτι πιο ευοίωνο, καθώς, πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου καλύπτεται από προστατευόμενους οικότοπους, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και πυκνούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς.

Άκρως ενδιαφέρουσα, η ανακάλυψη αυτή τεκμηριώνει και επιστημονικά τη μοναδική σημασία της θαλάσσιας «Natura 2000» περιοχής της Γυάρου αλλά και την άμεση ανάγκη για τη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας της.

Ο βυθός της Γυάρου φιλοξενεί δύο οικοτόπους που παρότι βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εξασφαλίζουν ικανές ποσότητες αλιευμάτων, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στην προστασία των ακτών, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα, τα νερά και την ατμόσφαιρα με οξυγόνο.

Η  έρευνα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2014, από την ομάδα του εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Συνολικά οι επιστήμονες χαρτογράφησαν θαλάσσια έκταση 57,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων,το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το Ιταλικό ινστιτούτο Tethys

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman