ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα μανιτάρια "ξεκλειδώνουν" την ψυχή σας

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα magic mushrooms –μαγικά μανιτάρια- για όσους δεν γνωρίζουν- υπερνικούν την κατάθλιψη κι αυτό χάρη σε ένα «μαγικό» συστατικό το οποίο έχουν. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το συστατικό ψιλοκυβίνης (psilocybin), δηλαδή το ενεργό συστατικό των μαγικών μανιταριών, ακόμα και σε μία μόνο δόση, μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη αλλά και το άγχος, ακόμα και για μήνες. Τα αποτελέσματα της ψιλοκυβίνης παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.

Με μια μόνο δόση αποδείχθηκε πως το άγχος και η κατάθλιψη που βιώνουν, μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι ερευνητές που συμμετέχουν κάνουν λόγο για αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Οι εθελοντές είχαν «βαθιά ουσιαστικές πνευματικές εμπειρίες» που έκανε τους περισσότερους από αυτούς να επανεξετάσουν τη ζωή και το θάνατο, να σταματήσουν να νιώθουν απελπισμένοι, κι έφερε βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychopharmacology.

Γύρω στο 40-50% των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με καρκίνο πάσχουν κάποιο είδος κατάθλιψης ή άγχους. Τα αντικαταθλιπτικά δεν δρουν τόσο έντονα, κυρίως όσον αφορά την υπαρξιακή κατάθλιψη, η οποία κάνει κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται πως η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα και να σκέφτονται την αυτοκτονία.

Can magic mushrooms treat depression

 

H σεροτονίνη είναι η γνωστή «ορμόνη της χαράς» ενώ ενεργοποιεί έναν υπο-τύπο σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ο Rolland Griffiths, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, καθηγητής ψυχιατρικής και νευροεπιστήμης στο Johns Hopkins University school of medicine εξήγησε πως «οι εγκέφαλοί μας είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να έχουν αυτά τα είδη των εμπειριών - αυτές τις αλλοιώσεις της συνείδησης. Έχουμε ενδογενώς χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας. Έχουμε ένα μικρό σύστημα που, όταν το γαργαλήσουμε λίγο, παράγει αυτές τις καταστάσεις που έχουν περιγραφεί ως πνευματικές ακόμα και μυστικιστικές.»

«Πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα» διευκρινίζει όμως τονίζει πως «το βασικό σημείο είναι ότι συμφωνούμε όλοι πως βρισκόμαστε σε μια συναρπαστική νέα φάση όπου η ψυχεδελική ψυχοφαρμακολογία θα πρέπει να ενθαρρύνεται, όχι να εμποδίζεται». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman